to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:29 | 08.07.2014

Πολιτική

Η κυβέρνηση επεκτείνει τον εργασιακό Μεσαίωνα: Φρένο στις απεργίες με νέο συνδικαλιστικό νόμο

Ο αυταρχισμός και το γκρέμισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων δεν έχουν τέλος - Δ. Στρατούλης: "Πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τους αγώνες ενόψει νέων απολύσεων"


Ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο επιχειρεί η κυβέρνηση, προωθώντας προς συζήτηση με την τρόικα τέσσερις βασικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 1264/1982) που ισχύει εδώ και 32 χρόνια. 

Οι αλλαγές, που ήδη συναντούν τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, αφορούν στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες, στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, στην ανταπεργία (λοκάουτ) και στις συνδικαλιστικές άδειες.

Χαρακτηριστική της στάσης που φαίνεται ότι θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ είναι η δήλωση, στο Mega, του γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρη Καρύδη. «Είχε τεθεί και παλιότερα και το είχαμε απορρίψει. Και τώρα θα το κάνουμε» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τα Νέα, το προωθούμενο σχέδιο της κυβέρνησης θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την επικείμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Στόχος της κυβέρνησης η τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου να υλοποιηθεί ώς το τέλος του έτους. 

Οι τέσσερις ανατροπές που σχεδιάζονται είναι: 
 

  • Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις. Η προκήρυξη απεργίας, για να είναι νόμιμη, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου.
  • Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ). Πρόκειται για το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.
  • Επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
  • Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

Δ. Στρατούλης: "Πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τους αγώνες ενόψει νέων απολύσεων" 

«Πρόκειται για το αποκορύφωμα των αυταρχικών τακτικών της κυβέρνησης για να παρεμποδίσει και να καταστείλει τους αγώνες ενόψει των νέων απολύσεων και των νέων περικοπών στον ασφαλιστικό τομέα» τόνισε στο Κόκκινο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, που συμπλήρωσε πώς η κυβέρνηση θέλει να στραγγαλίσει οικονομικά τα συνδικάτα. 

Επιπλέον, σε σχετική του δήλωση ο Δ. Στρατούλης τονίζει ότι "η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών, όπως αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ, με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί, μέχρι το τέλος του 2014, με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική  απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει τα πάντα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)