to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:15 | 09.06.2022

Πολιτική

«Η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα, να φύγει τώρα!»: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αύξηση - ρεκόρ του πληθωρισμού

H εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,3% τον Μάιο, ύψος που είχε να καταγραφεί από το 1993, συνιστά ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, σημειώνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δηλώσεις τους, τονίζοντας πως είναι πλέον προφανές ότι οι κυβερνώντες ούτε μπορούν ούτε θέλουν, οπότε ας φύγουν, μήπως και σωθεί ό,τι σώζεται - Ποια μέτρα προτείνουν


(φωτ. Eurokinissi)

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ιστορικό ρεκόρ 29ετίας στην αύξηση του πληθωρισμού, επισημαίνουν ότι η ακρίβεια πλήττει ιδιαίτερα εργαζόμενους και συνταξιούχους, και τονίζουν ότι απαιτείται η άμεση υλοποίηση ενός έκτακτου προσωρινού προγράμματος στήριξης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων. 

Διαβάστε ακόμα τη δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έ. Αχτσιόγλου - Αλ. Χαρίτση: «Το νέο ρεκόρ πληθωρισμού καταδεικνύει το αδιέξοδο της πολιτικής Μητσοτάκη»./

Αναλυτικότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν:

Ευκλ. Τσακαλώτος: Κάθε μέρα που μένει αυτή η κυβέρνηση είναι μια χαμένη μέρα

Στο 11,3% ο πληθωρισμός του Μαΐου, ρεκόρ σχεδόν 30 ετών. Πληθωρισμός που μειώνει το εισόδημα των ανθρώπων που βλέπουν αύξηση 172% στο φυσικό αέριο, 80% στο ρεύμα,  14,1% στα γαλακτοκομικά, 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά, 13,8% στα κρέατα και 23,2% στα έλαια.

Οι άνθρωποι που αμείβονται με βασικό μισθό χάνουν το 1/5 της αγοραστικής τους δύναμης.

Και όταν λέμε στην κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς, να μειώσει τον ΕΦΚ, να πάρει μέτρα για να ανασχέσει την πτώση του εισοδήματος των ανθρώπων μας λένε για λεφτόδεντρα.

Ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Δεν κατανοούν τις ανάγκες του κόσμου. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς εκλογές, κάθε μέρα που μένει αυτή η κυβέρνηση είναι μια χαμένη μέρα.

Αλ. Αυλωνίτης: Απέχουν χιλιόμετρα από την κοινωνία, τα προβλήματά της και τις προσδοκίες της

Δήλωση Αλέξανδρου Αυλωνίτη, βουλευτή Κέρκυρας και Αν. Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία που αγκομαχά, διαβάζουμε σήμερα πως σκαρφάλωσε στο 11,3% ο πληθωρισμός του Μαΐου. Ρεκόρ για τα τελευταία 28 χρόνια. Κάπως έτσι, ο οικογενειακός προϋπολογισμός εξανεμίζεται από τις πρώτες ημέρες κιόλας του μήνα», σημειώνει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Αυλωνίτης, και επισημαίνει:

«Αύξηση 172% στο φυσικό αέριο, αύξηση 80% στο ρεύμα, αύξηση 14,1% στα γαλακτοκομικά, αύξηση 13,4% στο ψωμί και τα δημητριακά, αύξηση 13,8% στα κρέατα, αύξηση 23,2% στα έλαια.

Η κυβέρνηση  κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως χωρίς ένα πλαίσιο αναγκαίων ρυθμίσεων ο κοινωνικός όλεθρος και η ανθρωπιστική κρίση  είναι μπροστά. Χωρίς αυξήσεις στους μισθούς, χωρίς μείωση στον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, χωρίς μέτρα στήριξης του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος....

Απέχουν χιλιόμετρα από την κοινωνία, τα προβλήματά της και τις προσδοκίες της. Είναι κυβέρνηση χωρίς λαϊκά αισθήματα, είναι παράταξη που αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας. Όσο αργούν να λάβουν την απόφαση προσφυγής στις κάλπες, άλλο τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα βάσανα των Ελλήνων».

Λ. Αβραμάκης: «Ρεκόρ 29 ετών με πληθωρισμό 11,3% και η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις»

«Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη καταγράφεται στην ελληνική οικονομία, όπου ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Μάιο στο 11,3%, επίδοση που είχε να καταγραφεί εδώ και 29 χρόνια», σημειώνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, και επισημαίνει:

«Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν ακριβότερα κατά 172,7% το φυσικό αέριο, κατά 80%  το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα-λιπαντικά κατά 36,6%. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές πληρώνουν 12,1 % ακριβότερα τα τρόφιμα, με τις αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής να είναι ακόμη μεγαλύτερες, αφού τα έλαια - λίπη αυξήθηκαν 23,2%, τα γαλακτοκομικά – αυγά 14,1%, τα κρέατα 13,8%, το ψωμί και τα δημητριακά 13,4%, τα λαχανικά 13% και τα φρούτα 10,8%.

Τα πάγια έξοδα για τη στέγαση αυξήθηκαν 35% και 18,8% αυξήθηκε το κόστος μετακινήσεων και μεταφορών. Οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με την κατάρρευση του τζίρου τους την ίδια στιγμή που το κόστος ζωής ανεβαίνει και για τις δικές τους οικογένειες. Συντάξεις, μισθοί και έσοδα των επιχειρήσεων δεν επαρκούν για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, ενώ η βραδύτητα υλοποίησης των αναποτελεσματικών μέτρων ανακούφισης που ενισχύουν τελικά τις πληθωριστικές πιέσεις, δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να πάρει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας επιχαίρει για μια ανάπτυξη που αφορά ελάχιστους, αποτυπώνεται μόνο σε πίνακες αποκρύπτοντας την πραγματικότητα της φτωχοποίησης της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που μακροπρόθεσμα θα συγκρατήσουν και ίσως μειώσουν τον πληθωρισμό, πρακτικά δεν θα αλλάξει την εικόνα στην ελληνική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αφού η έλλειψη ρευστότητας και η άνοδος του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων θα επιφέρουν άμεσα περισσότερα προβλήματα σε επιχειρήσεις και οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οι φτωχοί εργαζόμενοι, οι φτωχοί συνταξιούχοι, οι φτωχοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, τείνουν να γίνουν ο κανόνας στην ελληνική οικονομία που υποφέρει από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του κ Μητσοτάκη και του επιτελείου του.

Ακόμα και οι βιομηχανίες τροφίμων στη χώρα μας που θα μπορούσαν σε αυτές τις συνθήκες να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία αυξάνοντας τις εξαγωγές τους, δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος και στις τρομακτικές αυξήσεις των πρώτων υλών.

Οι κίνδυνοι δε που προκύπτουν από την αναπόφευκτη αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας, όπου το δημόσιο χρέος πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, ανοίγουν και πάλι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης αναγκαστικών και περιοριστικών μέτρων.

Η συντριπτική πλειοψηφία όμως του ελληνικού λαού και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται ήδη σε λιτότητα και περικοπές καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους δεν επαρκεί εδώ και μήνες για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Απαιτείται άμεσα η υλοποίηση ενός έκτακτου προσωρινού προγράμματος στήριξης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των πρώτων υλών. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εφόσον εφαρμοστούν θα ανακουφίσουν τη συντριπτική πλειοψηφία από την αύξηση του κόστους ζωής και ταυτόχρονα θα επιτρέψουν την ανάκαμψη του τζίρου και τη βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Σ. Βαρδάκης: «Αφού ούτε μπορούν ούτε θέλουν, ας φύγουν, μήπως και σωθεί ό,τι σώζεται»

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαΐου από την ΕΛΣΤΑΤ, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, τονίζει:

«Δέκα μήνες τώρα η ακρίβεια σαρώνει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση με μια ακατανόητη στάση, υποτίμησε με επιπολαιότητα την κατάσταση και προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών της. Μάλλον οι καμπάνες τις ΕΛΣΤΑΤ, που ανακοινώνει κάθε μήνα νέο αρνητικό ρεκόρ πληθωρισμού για τη χώρα μας, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο Μαξίμου.

Στο 11,3% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός για τον Μάιο, σημειώνοντας νέο άλμα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών, που δεν ξέρουν πια τι να πρωτοπληρώσουν και πώς θα ανταποκριθούν στο νέο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται.

Η κοινωνία βυθίζεται στην απαισιοδοξία, την απελπισία και την αγωνία, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί σαστισμένη, ανίκανη να δώσει ακόμα και τις πιο απλές και λογικές λύσεις.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή του ρεύματος και πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Απαραίτητες είναι και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, με μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, που θα έχουν άμεση ευνοϊκή επίδραση στο σύνολο της κοινωνίας  και όχι σε λίγους και εκλεκτούς.

Παρότι έχουμε επανειλημμένως προτείνει τα συγκεκριμένα μέτρα για να ανασχεθεί  η λαίλαπα της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται πεισματικά να πράξει το οτιδήποτε.

Αφού είναι πλέον προφανές ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν, ας φύγουν, μήπως και σωθεί ό,τι σώζεται».

Χ. Μαμουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετάξει λευκή πετσέτα

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, που τον Μάιο ξεπέρασε κάθε αρνητική πρόβλεψη και έφτασε στο 11,3%, σε επίπεδα 1994, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, τονίζει:  «Μήνα με τον μήνα, η ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνει την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική στο ζήτημα της τιθάσευσης του πληθωρισμού. Στο 11,3% τον Μάιο, με την πραγματικότητα να είναι ακόμα πιο σκληρή: Στο συν 80,2% το ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με το 2021, συν 36,6% στα καύσιμα, συν 13% στα λαχανικά, συν 23,2% σε έλαια και λίπη, συν 14,1% τα γαλακτοκομικά, συν 172,7% στο φυσικό αέριο. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Όπως και ο Γολγοθάς των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καταναλωτών».

Και επισημαίνει:

«Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί ότι στην Ελλάδα διατηρούμε την χειρότερη σχέση ανάμεσα σε καύσιμα και μισθό στην Ευρώπη ενώ είμαστε η μόνη χώρα με κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010 και πέμπτη χειρότερη σε επίπεδο συλλογικών συμβάσεων, καθώς και ότι το εισόδημα δαπανάται κατά 35% σε τρόφιμα, κατά μέσο όρο, γίνεται εύκολα αντιληπτό το αδιέξοδο της πλειονότητας των καταναλωτών. Των ανθρώπων που βλέπουν τις καθημερινές αυξήσεις να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και την Κυβέρνηση να αποδεικνύεται ανίκανη να προστατέψει το, έτσι κι αλλιώς πενιχρό, εισόδημά τους.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετάξει λευκή πετσέτα. Απορρίπτει τις προτάσεις μας  για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, πάταξη της αισχροκέρδειας και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεν ενδιαφέρεται; Δεν μπορεί; Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, η λύση παραμένει η ίδια: Πρέπει να φύγουν!».

Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)