to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 11.02.2013

Διεθνή

Η Κύπρος αναβαθμίζει την παλαιστινιακή διπλωματική αποστολή σε πρεσβεία

Η Κύπρος αναβαθμίζει τη διπλωματική αποστολή της Παλαιστίνης στη Λευκωσία στο επίπεδο της πρεσβείας, μετέδωσε το επίσημο μέσο της Παλαιστινιακής Αρχής το Σάββατο.



Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή, ανακοίνωσε την αναβάθμιση την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριγιάντ Αλ Μάλκι, μετέδωσε το πρακτορείο Γουάφα.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η «σημαντική αυτή απόφαση» της Κυβέρνησης είναι σύμφωνη με την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους το 1988 από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολουθεί την πρακτική που ακολούθησαν άλλα επτά κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος το 1988.

Πρόκειται για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Μάλτα.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος διατηρεί Αντιπροσωπεία στη Ραμάλα ήδη από το 2009.

Ο Παλαιστίνος Υπ. Εξ.  Ριάντ Αλ Μάλκι , ευχαρίστησε την Κύπρο για αυτή της την «ιστορική απόφαση», ευχόμενος όπως και άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ο Παλαιστίνιος Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα όπως «το θαρραλέο βήμα που έκανε σήμερα η Κύπρος, ακολουθηθεί και από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κύπρο για τη θετική της ψήφο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε ένα καθεστώς κράτους παρατηρητή στον ΟΗΕ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Επανέλαβε τη θέση της Παλαιστίνης υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Παλαιστίνη διατηρεί αποστολές και πρεσβείες σε περίπου 100 χώρες. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε 80 από αυτές υπάρχουν Πρεσβείες σε κάποιες άλλες οι αντιπροσωπείες είναι διπλωματικές αποστολές, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία.

«Ελπίζουμε ότι η απόφαση της Κύπρου θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες», είπε.

Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καλωσόρισε την κυπριακή απόφαση από το Κάιρο, μετέδωσε το πρακτορείο WAFA.

Πηγές: Maan , Only Cy


Από το μπλογκ του Συλλόγου Ιντιφάντα:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)