to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

"Η κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών": Συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο Left.gr

Με τον Δημήτρη Παπαδημούλη συζητάμε (τι άλλο;) για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου που το αποτέλεσμα τους θα αποτελέσει πρόκριμα για τη διεξαγωγή (ή όχι) βουλευτικών εκλογών.


Μαζική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει κατά τον Δημήτρη Παπαδημούλη ότι:

«Στέλνουμε μήνυμα ανατροπής στην Ελλάδα αλλά και ριζικής αλλαγής στην Ευρώπη. Στόχος είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει ένα μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με την καταστροφική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, δεν πάει άλλο με το δόγμα Μέρκελ στην Ευρώπη».

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία όπως μας λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, να μαυρίσουμε «αυτούς που μας μαύρισαν τη ζωή με ανεργία, με φτώχια και περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους».

Ο φόβος της ηγεσίας των δυο μημονιακών κομμάτων για τις επικείμενες ευρωεκλογές φαίνεται και στην πολιτική τακτική που έχουν επιλέξει, κατά τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο μεν Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει εκβιαστικά διλλήματα μήπως και αποσπάσει κάποιους ψήφους από τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά, όπως μας λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ο δε Σαμαράς περιχαρακώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν δέχεται να έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Τελικά η κυβέρνση ποντάρει στην αποχή, γι’ αυτό ο Δημήτρης Παπαδημούλης κάνει έκκληση στους πολίτες «να μην απέχουν ή να διασπείρουν τις ψήφους του σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο, που μετά τις εκλογές θα έρθουν νέα μέτρα λιτότητας  όπως είναι η πεποίθηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Για την άνοδο ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σιωπή των επίσημων θεσμικών οργάνων της για τους νεοναζί στην Ουκρανία ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι κατηγορηματικός. Για την άνοδο νεοναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη ευθύνεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική που έσπειρε λιτότητα και φτώχεια στους λαούς της. Αντίδοτο σ’ αυτήν την πολιτική θα είναι η άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς. Και σε αυτό υπάρχει η βάσιμη προσδοκία ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές η Αριστερά θα διπλασιάσει τις ψήφους της. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσει, κατά τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Θα πρέπει η Αριστερά να τεθεί επικεφαλής μιας πλατειάς αντιφασιστικής συμμαχίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία «άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στην Ευρώπη». Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απαντάει λέγοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς κρίνει εξ ιδίων. Άλλα έλεγε πριν γίνει πρωθυπουργός με τα Ζάπια1, 2 και 3 και μετά είπε στην Μέρκελ το περίφημο «ουδείς αναμάρτητος»! Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνέπεια έργων και πράξεων, μας διαβεβαιώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης, και απόδειξη είναι η λύσσα με την οποία τον αντιμετωπίζουν τα ντόπια και ξένα συμφέροντα της διαπλοκής και των ταξικών συμφερόντων.

Όσο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Δημήτρης Παπαδημούλης μας περιγράφει κομβικά τρία κρίσιμα ζητήματα:

Α) Να τεθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα υπό τον έλεγχο των πολιτικών θεσμών και να μην είναι ανεξέλεγκτη. Να μπορεί να δανείζει κράτη και όχι ιδιωτικές τράπεζες που δανείζουν κράτη, όπως γίνεται σήμερα.

Β) Να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός ώστε να εφαρμοστούν πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης και να αυξηθεί η συνοχή μεταξύ των χωρών του νότου και εκείνων του βορρά.

Γ) Να γίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μέσω ενός δραστικού κουρέματος. Είναι απαραίτητη η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Και αυτό μας λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι και εφικτό και ρεαλιστικό μιας και έχει γίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν.  Το κούρεμα να γίνει ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας για το χρέος των χωρών της νότιας Ευρώπης σε αναφορά της διαγραφής του χρέους της Γερμανίας που έγινε με τη συμφωνία του Λονδίνου το 1953.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)