to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:36 | 06.06.2023

πηγή: Documento

Οικονομία

Η Κομισιόν βάζει τέλος στα έκτακτα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Επιστροφή στην προ ενεργειακής κρίσης πραγματικότητα βάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) με έκθεση της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συστήνοντας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άρση των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που τινάζει «στον αέρα» την παράταση των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι τον Σεπτέμβριο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.


Ειδικότερα, στην εν λόγω έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα στον κανονισμό του Συμβουλίου θεσπίστηκαν σε μια περίοδο όπου οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2022, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας υπερέβαιναν τα 350 ευρώ/MWh, ενώ τον Δεκέμβριο του 2022 το σημείο αναφοράς ήταν πάνω από 220 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, η Κομισιόν βάζει φρένο στο μέτρο της επιβολής πλαφόν στα έσοδα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (τεχνολογίες που παρήγαγαν υπερέσοδα λόγω της υψηλής τιμής φυσικού αερίου). «Η Επιτροπή επιβεβαιώνει ότιδεν θα προτείνει παράταση αυτών των μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία επισημαίνει ότι αυτά περιλαμβάνουν κίνητρα μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατα όρια εσόδων για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και κανόνες καθορισμού τιμών λιανικής.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στα τέλη Μαρτίου να παρατείνουν έως τον Μάρτιο του 2024, έναν εθελοντικό στόχο να περιορίσουν τη ζήτηση αερίου κατά 15%. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στον αέρα βρίσκεται η παράταση των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές καλείται να αντιμετωπίσει τις παραπάνω εξελίξεις.

Aκολουθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)