to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:09 | 17.08.2019

Πολιτική

Η Κομισιόν εξετάζει αναλυτικά την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού - Απάντηση Βεστάγκερ στον Παπαδημούλη

Επιστολή απάντησης της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ στον Δημ. Παπαδημούλη: «Οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους, για να διακριβώσουν την κατάσταση στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ)»


 «Η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού, όπως αυτή ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN + και η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021».

Άμεση απάντηση έδωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ (φωτ. επάνω), στην επιστολή που της είχε αποστείλει με επείγοντα χαρακτήρα στις 6 Αυγούστου ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επιβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν εξετάζει το περιεχόμενο της ρύθμισης της ελληνικής κυβέρνησης για την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) και το κατά πόσον αυτή εναρμονίζεται με το κοινοτικό Δίκαιο.

Στην επιστολή του αναφορικά με την ψήφιση ρύθμισης από την ελληνική κυβέρνηση, που οδηγεί στην άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την κα Βεστάγκερ να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εισήχθη χωρίς την παραμικρή διαβούλευση και αφορά μόνο στην ΕΕΑ και όχι και στις άλλες ανεξάρτητες αρχές, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και με τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Στην απάντηση της, η Ευρωπαία Επίτροπος, αναφέρει ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα» και ότι «η ίδια είχε μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα πρωθυπουργό» καθώς και ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε επικοινωνία με τα σχετικά εμπλεκόμενα μέρη «για να διακριβώσει την κατάσταση».
Όπως αναφέρει στην επιστολή της η Επίτροπος, «η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού (…) όπως αυτή ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +» και η οποία «πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:
«Η φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση για το ξήλωμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αντίθετη και στην Κοινοτική Οδηγία 1/2019 και στην σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αυτό είναι αδύνατον να αγνοηθεί ή να παρακαμφθεί από την Κομισιόν, η οποία και εξετάζει αναλυτικά την όλη υπόθεση. Η νομική και πολιτική μάχη για την ακύρωση της απαράδεκτης κυβερνητικής μεθόδευσης, που θυμίζει Όρμπαν, συνεχίζεται!»

Ακολουθεί η επιστολή απάντησης της Μαργκρέτε Βεστάγκερ καθώς και η αρχική επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη:


Αξιότιμε κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για το ηλεκτρονικό σας μήνυμα με ημερομηνία 6 Αυγούστου σχετικά με τις τροποποιήσεις της Ελληνικής Νομοθεσίας περί Ανταγωνισμού. Λόγω αυτών των τροποποιήσεων, άτομα που εργάστηκαν σε θέσεις κοντά στην κυβέρνηση δεν είναι επιλέξιμα για διορισμό σε θέσεις λήψης αποφάσεων στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) σε μια περίοδο 5 ετών και τα ήδη διορισμένα απολύονται από τις θέσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης με ενημέρωσε εν συντομία για την κατάσταση την περασμένη Παρασκευή, και οι υπηρεσίες μου βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη για να διακριβώσουν τα γεγονότα.

Όπως γνωρίζετε, η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού. Η καλή συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού της ΕΕ είναι κρίσιμη και μπορεί να διασφαλιστεί μόνο δια μέσου της ανεξαρτησίας αυτών των αρχών. Αυτό ορίζεται σαφώς στην Οδηγία ECN +, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, πριν από τις 4 Φεβρουαρίου 2021.

Με εκτίμηση,

Μαργκρέτε Βεστάγκερ


Επιστολή Παπαδημούλη με θέμα:
Άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ).
Αγαπητή Κα Βεστάγκερ,
Σας γράφω επειγόντως σχετικά με την άμεση απόλυση μελών του Συμβουλίου και στελεχών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), λόγω της ψήφισης του άρθρου 101 του σχεδίου νόμου "Διατάξεις σχετικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα θέματα".
Αυτό το άρθρο είναι μια ρήτρα για τη σύγκρουση συμφέροντος, που έχει αναδρομική ισχύ, η οποία ξεκάθαρα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ειδικά την Οδηγία της ΕΕ 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 (αιτιολόγηση 17 και άρθρο 14 Παρ 3), η οποία ενδυναμώνει την ανεξαρτησία και προστατεύει τις Εθνικές Επιτροπές Ανταγωνισμού από εξωτερικές παρεμβάσεις.
Επιπροσθέτως, αυτή η ρήτρα εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς καμία διαβούλευση με την ΕΕΑ, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική ελληνική νομοθεσία (νομοθετική πράξη Ανταγωνισμού, άρθρο 14 και άρθρο 23), χωρίς να συντρέχει λόγος επείγοντος.
Αντιθέτως, στο παρόν στάδιο η ΕΕΑ ερευνά σημαντικές υποθέσεις μονοπωλίου στον τομέα των ΜΜΕ , των οποίων η ολοκλήρωση πρέπει να διασφαλιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η ρήτρα αναφέρεται αποκλειστικά στην ΕΕΑ και όχι στις άλλες ανεξάρτητες εθνικές αρχές, "φωτογραφίζοντας" με αυτό τον τρόπο την ΕΕΑ, τα μέλη του Συμβουλίου και τα στελέχη της.
Επίσης, η υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-288/12 (Παρ 54-55 και 61) ξεκάθαρα αποφασίζει ότι ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να υποχρεώσει μια ανεξάρτητη αρχή να σταματήσει τις εργασίες της πριν να ολοκληρώσει τη θητεία της.
Μέχρι πρόσφατα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βελτίωσε τις διοικητικές της δυνατότητες και εξασφάλισε την ανεξαρτησία των εθνικών ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΑ. Αυτή η ρήτρα, που εισήχθη από τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση, φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Δεδομένου ότι αυτή η ρήτρα παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 2 Αυγούστου και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος αυτή την εβδομάδα, σας ζητώ να εξετάσετε άμεσα τη νομιμότητά της και να διασφαλίσετε ότι η ΕΕΑ και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Αναμένω την απάντησή σας για το επείγον και σημαντικό αυτό θέμα.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία,
Δημήτριος Παπαδημούλης
Αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου, επικεφαλής ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)