to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 15.09.2016

Οικονομία

Η Κομισιόν δημοσιοποιεί λίστα με χώρες που ίσως χρειαστεί να ελεγχθούν για πρακτικές που διευκολύνουν τη φοροαποφυγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε σήμερα μια λίστα 81 χωρών και περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας που ίσως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διευκολύνουν την φοροαποφυγή και ίσως να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους και ενδεχομένως να υποστούν ακόμα και κυρώσεις εάν συμφωνήσουν σε αυτό όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Αυτός ο κατάλογος είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά με την πρώτη ‘μαύρη λίστα’ φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής από πολυεθνικές εταιρίες και οικονομικά εύρωστους ιδιώτες.

Η προκαταρκτική λίστα περιλαμβάνει χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας που ευρέως θεωρούνται ότι διευκολύνουν τη φοροαποφυγή, όπως ο Παναμάς, οι Βερμούδες και το Χονγκ Κονγκ. Περιλαμβάνει, ωστόσο, και οικονομικά και πολιτικά ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Η αρχική λίστα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όλων των χωρών του κόσμου και βασίζεται σε δείκτες όπως οι οικονομικοί δεσμοί με την ΕΕ και ο όγκος των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Ο κατάλογος αυτός θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν ποιες χώρες και περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας ίσως να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους πρακτικές.

Στο τέλος της διαδικασίας, εάν μια χώρα θεωρηθεί ‘φορολογικός παράδεισος’ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και αρνηθεί να συνεργαστεί για να αλλάξει την πρακτική της, ίσως υποστεί κυρώσεις. Οι χώρες της ΕΕ έχουν παραδοσιακά πολύ διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα των φορολογικών παραδείσων και ίσως είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιες χώρες θα μπουν στη ‘μαύρη λίστα’.

«Η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση. Είναι, συνεπώς, εύλογο να αναμένουμε ακριβώς το ίδιο από τους διεθνείς εταίρους μας. Επιθυμούμε να διεξάγουμε αμερόληπτες και ανοιχτές συζητήσεις με τους εταίρους μας για φορολογικά θέματα, που μας αφορούν όλους στη διεθνή κοινότητα. Ο κατάλογος της ΕΕ θα αποτελέσει το εργαλείο μας για την αντιμετώπιση τρίτων χωρών, που αρνούνται να τηρήσουν τους κανόνες», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, εξετάστηκαν όλες οι τρίτες χώρες και οι περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας στον κόσμο, προκειμένου να προσδιοριστεί ο κίνδυνος που αντιπροσωπεύουν για τη διευκόλυνση της φοροαποφυγής. Η εν λόγω προκαταρκτική αξιολόγηση βασίστηκε σε συγκεκριμένους δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δεδομένων, της οικονομικής δραστηριότητας, των θεσμικών και νομικών δομών και των βασικών προτύπων χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης.

 

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η προκαταρκτική αξιολόγηση υποβλήθηκε χθες στους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εναπόκειται στους «28» να επιλέξουν ποιες χώρες θα πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικότερα κατά τους προσεχείς μήνες, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια αυτές που δεν τηρούν τους κανόνες όσον αφορά τη φορολογία.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)