to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 07.07.2020

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Η Κομισιόν αναθεωρεί προς το χειρότερο την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021


Σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την ύφεση που θα καταγράψει η Ελλάδα φέτος, αλλά και την ανάπτυξη που θα εμφανίσει το 2021, προχωρά στη θερινή της έκθεση η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει, η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021, έναντι της ύφεσης 9,7% που προέβλεπε στην εαρινή της έκθεση για φέτος και ανάπτυξης 7,9% το επόμενο έτος. Το ποσοστό είναι το τέταρτο χειρότερο στην Ευρώπη. Σε χειρότερη θέση είναι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία (με ποσοστά 10 έως 11,2%) και η Πορτογαλία με 9,8%.

Ειδικότερα, στη θερινή της έκθεση η Κομισιόν αναφέρει πως το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την έναρξη των μέτρων περιορισμού στα τέλος Μαρτίου.

Στη μείωση του ΑΕΠ οδήγησαν η πτώση των επενδύσεων και οι χαμηλότερες εξαγωγές, ενώ οι κρατικές δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε πρώτα στον τομέα των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι κατασκευές αποτέλεσαν «μαξιλάρι» για την πτώση, πιθανότατα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο τον Ιανουάριο.

Η πλήρης οικονομική επίπτωση των μέτρων περιορισμού, κατά την Κομισιόν, αναμένεται πως θα αποτυπωθεί το β’ τρίμηνο, με ισχυρή πτώση στην εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Καθώς τα μέτρα τήρησης κοινωνικών αποστάσεων χαλαρώνουν σταδιακά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Η ταχεία εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 9,5% του ΑΕΠ για να αντισταθμιστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας θα αποτελέσει «μαξιλάρι» για την εγχώρια ζήτηση ως έναν βαθμό, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ αναμένεται πως θα βοηθήσει ώστε να αποτραπούν οι επιπτώσεις υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και οι ευρείες πτωχεύσεις.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021. Η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, σημειώνει η Κομισιόν στη θερινή της έκθεση. Ειδικότερα, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να υποστούν βαρύ πλήγμα από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους θερινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στις αλλαγές που έχει επιφέρει η Covid-19 στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, εξηγεί η Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει, μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις στην αγορά εργασίας ουσιαστικά σταμάτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάτι που αποδίδεται και στα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των διαθέσιμων εισοδημάτων. Πάντως, η οικονομική ύφεση εξακολουθεί να αναμένεται πως θα οδηγήσει σε μια σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) το α' τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το επίπεδο τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το υπόλοιπο το έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται το 2021, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η πρόβλεψή της υπόκειται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους αναφορικά με τα ταξίδια και την επίπτωση στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας. Τα ανοδικά ρίσκα σχετίζονται με μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, στην περίπτωση που υπάρξει ταχύτερη βελτίωση του κλίματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)