to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:36 | 13.05.2012

Πολιτική

Η κοινωνία στρέφεται προς τα αριστερά

Μοιάζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με το ΠΑ.ΣΟ.Κ του 1981; Του Γιάννη Μηλιού


του Γιάννη Μηλιού


Οι εκλογές έφεραν στην επιφάνεια το κοινωνικό ρεύμα που συντάρασσε την κοινωνία εδώ και δύο χρόνια. Το κίνημα των πλατειών και γενικότερα η ταξική πάλη εκφράστηκε, μέσα στο πλαίσιο του αστικού δημοκρατικού συστήματος. Το Μνημόνιο καταδικάστηκε, η κοινωνία απάντησε στην προσπάθεια καταστροφής της με την ψήφο της. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων έδωσε την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν συνδυάσουμε την έκρηξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και το άθροισμα των αριστερών δυνάμεων με την καταβαράθρωση όλων των μνημονιακών κομμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ), φτάνουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η κοινωνική τάση είναι η στροφή προς την Αριστερά.

Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το ΠΑΣΟΚ του 1981 και βασίζουν αυτήν την εκτίμησή τους στο ότι τώρα, όπως και τότε, φαίνεται να αλλάζει σελίδα η χώρα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της οικονομίας και των θεσμών. Πράγματι σε ένα επιφανειακό επίπεδο μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν ομοιότητες. Ενα ευρύ υπόγειο κοινωνικό ρεύμα είχε δημιουργηθεί την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης, ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφορές είναι δύο ειδών. Πρώτον οι περίοδοι είναι διαφορετικές, τότε βρισκόμασταν μετά τη χούντα και η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ισοδυναμούσε στη συνείδηση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, με τον «πραγματικό» εκδημοκρατισμό της χώρας. Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, με την κρίση δημόσιου χρέους να αποτελεί την έκφανση αυτής της κρίσης στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κίνημα που συντονίζεται σε πολλά διαφορετικά μέρη του πλανήτη και ζητά ουσιαστικά την κατάργηση του νεοφιλελευθερισμού, την κατάργηση μιας πορείας που οδηγεί τις κοινωνίες, την πλειοψηφία των κατοίκων σε όλες τις χώρες του κόσμου στη φτώχεια, την έλλειψη αξιοπρέπειας, την απελπισία, την απουσία ελπίδας για το μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αυτό το κίνημα σε πολλά επίπεδα. Είναι μια πολυτασική δικτυακά οργανωμένη πολιτική οντότητα, που έχει βαθιά δημοκρατική κουλτούρα, σέβεται τη συνύπαρξη διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό του, πορεύεται πολιτικά μαζί με το μαζικό κίνημα. Ανθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στις λαϊκές συνελεύσεις που δυνάμωσαν μέσα από τα κινήματα των πλατειών. Κατ' αυτήν την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έκφραση του ριζοσπαστικού κινήματος, του κινήματος που δεν αποδέχεται τον εκβιασμό του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, που μάχεται για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων, που μάχεται ενάντια στην υποτίμηση της εργασιακής δύναμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την ελπίδα του κόσμου της εργασίας για ουσιαστική βελτίωση των όρων της ζωής του. 

Ομοιότητες με την πορεία του ΠΑΣΟΚ του 1981 υπάρχουν μόνο σε ένα επιφανειακό επίπεδο



Πηγή: Έθνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)