to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 22.11.2021

Πολιτική

Live από τη Βουλή η συζήτηση για την κυβερνητική αδράνεια απέναντι στην ακρίβεια

Ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στον πρόεδρο της Βουλής, «για το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που έχει δημιουργήσει κλίμα ασφυξίας στα νοικοκυριά και την ατολμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης με αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ θέρμανσης και κίνησης, καθώς και επιβολή αυστηρών ελέγχων εναντίον των καρτέλ στην αγορά».


Η συζήτηση για την ακρίβεια, που έχει δείξει πλέον τα δόντια της σε κάθε τομέα της οικονομικής ζωής, ξεκινήσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού που παρουσίασε, για μια ακόμη φορά, «μαγική εικόνα» για τις ανατιμήσεις και την ...πλουσιοπάροχη στήριξη από την κυβέρνηση. 

Στον Κυρ. Μητσοτάκη απάντησε ο Αλ. Τσίπρας (αναλυτικότερα εδώκαι ακολούθησαν οι ομιλίες των υπόλοιπων αρχηγών της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε την κυβερνητική απραξία απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων. συνδέοντας και με την πρόσφατη «εκποίηση», όπως τη χαρακτήρισε, της ΔΕΗ. 

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων o Αλ. Τσίπρας:

- Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει συνειδητοποιήσει τι αντιμετωπίζει σήμερα το μέσο ελληνικό νοικοκυριό

- Ο Μητσοτάκης δεν πούλησε καν τη ΔΕΗ, την εκχώρησε. Και τώρα έχουμε τη ΔΕΗ να πρωτοστατεί στο ράλι αυξήσεων των τιμών

- Επισήμανε ότι το ίδιο fund ελέγχει τον χώρο της ασφάλισης, τον χώρο της υγείας και τη ΔΕΗ! - «Είστε η κυβέρνηση των deals», τόνισε χαρακτηριστικά

- Λέγατε ότι η 13η σύνταξη ήταν «ψίχουλα», και τώρα λέτε ότι τα 250 ευρώ είναι σοβαρή ενίσχυση

(αναλυτικότερα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας, παρακάτω)

Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπήσει ο Κ. Σκανδαλίδης, ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες με τη συζήτηση επί του προυπολογισμού στις επιτροπές της Βουλής και να κορυφωθεί στις 18 Δεκεμβρίου με την ψήφισή του στην ολομέλεια.

Αλ. Τσίπρας: H απάντηση στην «παραδεισένια» πραγματικότητα που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρωτολογία του, και τόνισε πως η μόλις προηγηθείσα τοποθέτηση του πρωθυπουργού εν μέσω «σαρωτικού κύματος ακρίβειας δείχνει την αδυναμία του να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες και την υπαρξιακή αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

Το βίντεο της πρωτολογίας του Αλ. Τσίπρα:

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το τετράπτυχο της στάσης της κυβέρνησης σκιαγραφείται από:

  • Έλλειμμα κατανόησης του μεγέθους της κρίσης
  • Προχειρότητα
  • Εμμονή σε παρωχημένες ιδεοληψίες και αποτυχημένες συνταγές
  • Εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε θέσει με ερώτηση το ζήτημα αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες από τον Φεβρουάριο όσο και τον Ιούλιο και πως από το 2020 φορείς της οικονομίας αναδείκνυαν το πρόβλημα: «Η κυβέρνηση μάλλον δεν είχε πάρει καν χαμπάρι τι έρχεται», σχολίασε.

Καταλόγισε προχειρότητα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι από τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα με πανηγυρισμούς και μετά από τρεις μέρες που αποδεικνύονταν «ανεπαρκή», εξήγγειλε νέα μέτρα, «πρώτα 9 ευρώ, μετά 18 και μετά 39 ευρώ επιδότηση σε λογαριασμούς που αυξάνονται όμως από 80% ως 150%».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο μέσος πολίτης παρακολουθεί την κατασκευασμένη προπαγάνδα περί δήθεν γενναίων μέτρων «και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού, ιδίως όταν έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα, όταν πάει στο σούπερ μάρκετ, όταν έρχεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και το εισόδημα στερεύει».

Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ότι είπε στη ΔΕΘ, καθώς «με τα "ψίχουλα" που ανακοίνωσε δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός στο ρεύμα, μετά μας είπε ότι δήθεν αν δε τα είχε δώσει θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερες οι αυξήσεις». «Τώρα μας λέτε ότι δεn φταίτε εσείς αλλά η παγκόσμια κρίση», είπε, τονίζοντας ότι και η πανδημία και η κλιματική και η ενεργειακή είναι παγκόσμιες κρίσεις, όμως «δεν μπορεί να είμαστε παντού χειρότεροι και να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εσάς που κυβερνάτε».

Η «παραδεισένια» πραγματικότητα του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του επιχείρησε να ...αντιστρέψει την πραγματικότητα, και βεβαίως να μιλήσει για «παγκόσμια κρίση τιμών»: «Πρώτη αλήθεια είναι ότι υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Μετά τα lockdown η αυξημένη ζήτηση ανέβασε τις τιμές και αυτές τον πληθωρισμό. Για αυτούς τους λόγους αλλά όχι μόνο ανέβηκαν και οι τιμές της ενέργειας» ισχυρίστηκε, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει την ένταση του φαινομένου λέγοντας ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις, όπως στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους το 2010 - 2011. Και τότε απεδείχθη το φαινόμενο παροδικό, έτσι και τώρα θεωρώ πως θα δούμε μία αποκλιμάκωση του φαινομένου το πρώτο τρίμηνο του 2022»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μέτρα που προτείνει είναι «ένα ακόμη ανεφάρμοστο πρόγραμμα τύπου Θεσσαλονίκης, αξίας πολλών δις ευρώ που δεν υπάρχουν και που δεν θα γίνονταν ποτέ πράξη με κανένα νόμο και κανένα άρθρο».

Παροχολογία και 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να εξαγγείλει και μερικές παροχές - ψίχουλα: «100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, ένα μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους καταβληθεί άμεσα εντός Δεκεμβρίου», είπε και πρόσθεσε: « Δεύτερον, όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι της χώρας θα λάβουν ένα πρόσθετο βοήθημα, ύψους 250 ευρω προσαυξημένο κατά 50 ευρω για κάθε μέλος της οικογένειας τους. Το ίδιο ακριβώς επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε μάλιστα να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και με αναφορά στην Ισπανία και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Και στην οικονομία, όπως και στα εξοπλιστικά, δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας, οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους φίλους σας τους Podemos» - για να λάβει αργότερα την απάντηση από τον ΑΛ. Τσίπρα ότι «ενώ εσείς εξαγγέλετε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, 50 λεπτά τη μέρα, στην Ισπανία έχουν κάνει τρεις φορές αύξηση το βασικού μισθού», κατά 30%...

«Το συνολικό πόσο που διαθέτουμε για ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι 680 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή ως μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και όπως γνωρίζετε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια.  Έχουν επίσης δρομολογηθεί και παρεμβάσεις υπέρ των νέων, το πρώτο ένσημο και η κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας. Και βέβαια την αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχω ήδη πει πως θα υπάρξει εντός του 2022 και δεύτερη αύξηση για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης που συνεχίζοντας την αντιστροφή της πραγματικότητας γνωστοποίησε ότι «η αύξηση του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών τα τελευταία δύο χρόνια είναι 7,4% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3,5%».

η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά

Η επιστολή στον Τασούλα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην επιστολή του στον κ. Τασούλα ήδη από τις 2 Νοεμβρίου είχε επισημάνει πως οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, είδη πρώτης ανάγκης και πρωτίστως στα τρόφιμα, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, εμπορεύματα, ενοίκια, έχουν δημιουργήσει κλίμα οικονομικής ασφυξίας στη πλειοψηφία των νοικοκυριών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)