to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κοινωνία στενάζει λόγω των κυβερνητικών ιδεοληπτικών εμμονών

Πλέον για κάθε «καλημέρα» που ακούγεται από την Κυβέρνηση, ο κόσμος κοιτάζει να δει αν νύχτωσε. Και η αλήθεια είναι πως η πιο μεγάλη νύχτα είναι αυτή που ξεκίνησε τον Ιούλη του ‘19, ρίχνοντας μαύρο σκοτάδι σε κάθε έννοια ισονομίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας


Αν για ένα πράγμα δεν έχει μείνει πια καμία αμφιβολία, μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, είναι οι ιδεοληψίες της, που έχουν οδηγήσει σε μία μεγαλοπρεπή, ολική διαχειριστική αποτυχία. Η Κυβέρνηση επιμένει, σχεδόν εμμονικά, να πορεύεται στα τυφλά, αγνοώντας κάθε λογική φωνή, κάθε κραυγή αγωνίας, φέρνοντας την κοινωνία σε απόγνωση.

Από τα «Νικήσαμε τον κορονοϊό» με φόντο το ηλιοβασίλεμα, στο διαλυμένο ΕΣΥ, στα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και τους εκατό νεκρούς ημερησίως. Πότε επιτέλους θα υπάρξει μια ανάληψη ευθύνης γι’ αυτή τη συνεχιζόμενη τραγωδία;

Αγνόησαν τους επιστήμονες, απαξίωσαν τις προτάσεις, που δύο χρόνια παραθέτουμε κι έχουν το θράσος να αναρωτιούνται τι καλύτερο θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί, που έλεγαν ότι, αν μας άκουγαν, θα είχαν πετάξει εκατομμύρια για ΜΕΘ. Αυτοί, που υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε λόγος να προσλάβουν γιατρούς, γιατί θα περίσσευαν όταν τελείωνε η πανδημία. Φυσικά και για τον κ. Μητσοτάκη είναι περιττές οι μόνιμες προσλήψεις γιατρών, αφού το σχέδιό του ήταν εξαρχής η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας, κάτι που αναγκαστικά βέβαια φρέναρε η πανδημία.

Κι έτσι φτάσαμε να έχουμε διαλυμένα νοσοκομεία, το υγειονομικό προσωπικό στα όρια της εξάντλησης και δεκάδες χιλιάδες εκκρεμή χειρουργεία. Μετά τον φόβο να μην κολλήσει κάποιος κορονοϊό, έρχεται ο φόβος να μην εμφανίσει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μιας νόσου, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να στρέφονται στις ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για νοσήλια. Καμία μέριμνα από το Υπουργείο Υγείας, παρά τις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, ούτε για τους ασθενείς που αναγκάζονται να πληρώνουν, ούτε και γι’ αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν και περιμένουν μήνες τώρα, χωρίς ελπίδα, βλέποντας την κατάσταση της υγείας τους να επιδεινώνεται.

Η αναλγησία και ο παραλογισμός της Κυβέρνησης κορυφώθηκαν, βέβαια, με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, χωρίς ουσιαστικά μέτρα, τη στιγμή που βρισκόμασταν στη χειρότερη καμπή της πανδημίας. Καταλαβαίνουμε πως η κα Κεραμέως δεν μπορούσε να μιλήσει για τηλεκπαίδευση, καθώς εκκρεμούν ζητήματα ασφαλείας στα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, για τα οποία την έχει εγκαλέσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ήταν, όμως, τόσο δύσκολο να τροποποιήσει τα πρωτόκολλα σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος; Ήταν τόσο δύσκολο να αλλάξει το κατάπτυστο 50+1% για το κλείσιμο τμήματος, να πάρει μέτρα για ουσιαστική ιχνηλάτηση, να δρομολογήσει σε συνεργασία με τους δήμους την αραίωση των τμημάτων, όπου υπήρχε η δυνατότητα; Συνειδητά οδήγησε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς στα όριά τους, για να μπορεί μετά να επαίρεται για τα χαμηλά ποσοστά κλειστών τμημάτων.

Τη χαοτική αυτή κατάσταση ήρθε να αποτελειώσει το κύμα ακρίβειας, που το τελευταίο διάστημα σαρώνει τα πάντα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μήνες πριν, είχε προειδοποιήσει για τις τρομακτικές αυξήσεις που διαφαίνονταν σε ενέργεια και αγαθά πρώτης ανάγκης, προτείνοντας παράλληλα βασικά μέτρα που θα προστάτευαν τους καταναλωτές, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ενέργεια και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε αγαθά πρώτης ανάγκης, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και η πάταξη της κερδοσκοπίας.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Κυβέρνησης μιλούσαν για κινδυνολογίες, επιμένοντας να αγνοούν επιδεικτικά τα δεδομένα, απαντώντας με ειρωνείες για «λεφτόδεντρα», σε προτάσεις πλήρως κοστολογημένες.

Είναι, πάντως, εντυπωσιακό, το γεγονός πως όταν πρόκειται για την παιδεία, την υγεία, τη θωράκιση των εξουθενωμένων νοικοκυριών από την ακρίβεια, δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα», αλλά όταν πρόκειται για στήριξη σε μεγαλοεπιχειρηματίες, απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους, τάισμα των φιλικών ΜΜΕ, λεφτά υπάρχουν και μάλιστα δεκάδες εκατομμύρια κρατικού χρήματος.

Σήμερα, παρακολουθούμε αποσβολωμένοι έναν πρωθυπουργό, ο οποίος τη στιγμή που αποκαλύπτονται διαρκώς, με επίσημα στοιχεία, συνειδητά, σκόπιμα και αισχρά ψεύδη που ξεστομίζει χωρίς αιδώ δημόσια, όπως για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τον ισχυρισμό του ότι δεν υπάρχουν δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε καμία χώρα, μας καλεί με σποτάκια να πανηγυρίσουμε για τα Rafale που έρχονται, βάζοντας μάλιστα στο τέλος το λογότυπο της ΝΔ, λες και τα πλήρωσε το υπερχρεωμένο κόμμα του από την τσέπη του.

Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει περίτρανα ποιες είναι οι προτεραιότητές του και ποια τα μέσα του. Με συνεχιζόμενα ψεύδη, συστηματική απόκρυψη της αλήθειας και εμμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, είναι ξεκάθαρο ότι θα πατήσει πάνω στον λαιμό της κοινωνίας για να ικανοποιήσει την «αυλή» του.

Πλέον για κάθε «καλημέρα» που ακούγεται από την Κυβέρνηση, ο κόσμος κοιτάζει να δει αν νύχτωσε. Και η αλήθεια είναι πως η πιο μεγάλη νύχτα είναι αυτή που ξεκίνησε τον Ιούλη του ‘19, ρίχνοντας μαύρο σκοτάδι σε κάθε έννοια ισονομίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

*Ο Σωκράτης Βαρδάκης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)