to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κοινωνία και εμείς. Σχέση εμπιστοσύνης και προοπτικής

Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτή Άρτας, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»


Η κοινωνία βγήκε από μία μνημονιακή περίοδο με τις θυσίες του λαού και ιδιαίτερα των εισοδηματικά μεσαίων και αδύναμων κοινωνικών ομάδων.   Ωστόσο, οι δυνάμεις που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία επένδυσαν στη φυσιολογική κόπωση των πολιτών και στηριζόμενες από τους ταξικούς συμμάχους τους, πλειοδότησαν σε πατριδοκαπηλία, διχαστικό λόγο και συκοφαντία. Με αυτούς τους τρόπους κατόρθωσαν, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, να διαμορφώσουν ένα αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο για να επανέλθουν στο προσκήνιο.

Επανήλθαν αμετανόητοι, αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητές τους. Όλοι, και ιδιαίτερα η «μεσαία τάξη», είδαν τις ελπίδες τους να συντρίβονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, καθώς μαζί του επέστρεψε η ύφεση, πριν προλάβει να φθάσει η πανδημία. Μία πανδημία που έγινε ευκαιρία για απευθείας αναθέσεις και δικαιολογία εγκατάλειψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Που απέδειξε το πώς εννοούν την “αριστεία” οι θιασώτες των πλαστών ή ανύπαρκτων πτυχίων και οι εμπνευστές του μπάχαλου των μασκών – αλεξίπτωτων. Αυτό το μπάχαλο μεταφέρουν στο κοινωνικό υποκείμενο. Η δεύτερη «ευκαιρία» τους, ολοκληρώνει, μετά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και το PSI, την αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας προς όφελος ελαχίστων. Η εθνικιστική και ακραία διχαστική ρητορική τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δίνει τη θέση της στην στρατηγική της αδράνειας στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Απέναντι σε αυτό το αυταρχικό και ταξικά ιδιοτελές μοντέλο διακυβέρνησης της Νέας Δεξιάς,  αντιπαρατίθεται η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Το κάλεσμα συστράτευσης στους δημοκρατικούς πολίτες σε μια νέα προοδευτική στρατηγική διεξόδου από τον φαύλο κύκλο του νεοφιλελευθερισμού, της φτώχειας, της περιβαλλοντικής καταστροφής, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της υπονόμευσης της δημοκρατίας, εμπλουτίζει το ιδεολογικό, προγραμματικό και στελεχιακό δυναμικό μας.

Αξιοποιούμε τη συλλογική και θεσμική μνήμη μας και ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας, μετασχηματίζοντας τις εσωτερικές διαδικασίες μας, εντείνοντας τη διάδρασή μας με την κοινωνία. Καθώς ο κ. Μητσοτάκης και οι κρυφοί και φανεροί “σύμμαχοί” του, δε διστάζουν να υποσκάπτουν τους θεσμούς στο βωμό των επιδιώξεών τους, η κοινοβουλευτική ομάδα  βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, έτοιμη να αναδείξει και να εμποδίσει ανάλογους σχεδιασμούς. Απέναντι σε έναν αδίστακτο πολιτικό αντίπαλο, ο οποίος συναλλάσσεται απροκάλυπτα με τα ιδιωτικά συμφέροντα, οφείλουμε να βρεθούμε στην πρωτοπορία των προοδευτικών κοινωνικών κινημάτων.

Αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουμε αφορά την κοινωνία και συντονίζεται με τις ανάγκες της. Τα ταυτοτικα χαρακτηριστικά μας, η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία και η συνθετική δυνατότητα, συνδυαζόμενα με τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και τη συνέπεια των προτάσεών μας και την ενότητα του πολιτικού μηνύματός μας, μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση προοπτικής για την κοινωνία. Οφείλουμε να  αποδεικνύουμε καθημερινά πως αυτές οι αρχές διαπερνούν το σύνολο της δράσης μας και προσωποποιούνται στη δημόσια παρουσία κάθε στελέχους. Αποκαθιστούμε και ενδυναμώνουμε με αυτό τον τρόπο τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Έτσι συνδιαμορφώνουμε το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στην πορεία προς τη δίκαιη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)