to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κοινωνία χρειάζεται προοδευτική πρόταση διεξόδου

Είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία αναζητά λύσεις. Αναζητά πολιτικό οργανισμό που μπορεί να τεκμηριώσει ότι δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Ν.Δ.


Η χώρα βιώνει μια παρατεταμένη και πολύπλευρη κρίση, οικονομική και κοινωνική. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αναπαυμένοι στις δάφνες της πρόσφατης εκλογικής τους νίκης, παρακολουθούν απαθείς την κοινωνική πλειονότητα να αντιμετωπίζει έναν καθημερινό Γολγοθά. Η αλαζονεία, η ειρωνεία και η αμετροέπεια που επιδεικνύουν περισσεύει και ξεχειλίζει. Προφανώς, θεωρούν ότι τίποτα δεν τους αγγίζει και κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει, για όσα -με ευθύνη τους- έχουν γίνει στον τόπο τα τελευταία 4,5 χρόνια. Και δεν είναι λίγα.

Πάντα -για τους κυβερνώντες- φταίνε οι άλλοι. Καμία ευθύνη για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, που συνθλίβουν νοικοκυριά και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Καμία ευθύνη για την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και την αποψίλωση των νοσοκομείων από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Καμία ευθύνη για τα απανωτά χτυπήματα στο Κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία μας. Καμία ευθύνη για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στις πρόσφατες φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Καμία ευθύνη για την τραγωδία των Τεμπών.

Είναι ξεκάθαρο πως η κοινωνία αναζητά λύσεις. Αναζητά πολιτικό οργανισμό που μπορεί να τεκμηριώσει ότι δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της Ν.Δ. για τη χώρα, όσο και αν μεθοδευμένα προσπαθούν οι κυβερνώντες να οδηγήσουν την κοινωνία σε αυτή τη λογική.

Εδώ εντοπίζεται η τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σε αυτόν αναλογεί το μεγάλο βάρος να αντιμετωπίσει το καθεστώς αδικίας, ανέχειας και ανασφάλειας που έχει εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση αδιαφάνειας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τα σοβαρά προβλήματα των πολιτών, αλλά τους βυθίζει με τις πολιτικές της σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ακρίβειας, χρεών και πλειστηριασμών.

Δική μας η ευθύνη της αντίδρασης. Στη δυναμική αυτή διαδικασία πρέπει η εσωστρέφεια και οι τοξικές επιθέσεις να μένουν μακριά από το κόμμα μας. Το οφείλουμε στην ίδια την κοινωνία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, με νέα, πλέον, ηγεσία. Βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Απαιτούνται σκληρή δουλειά, υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Να εμπνεύσουμε -ξανά- την κοινωνική πλειονότητα, δομώντας και διατυπώνοντας με σαφήνεια την πολιτική πρότασή μας για τη διακυβέρνηση του τόπου.

Με σημείο αναφοράς το επερχόμενο Συνέδριό μας, καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε έναν συντεταγμένο και ειλικρινή προσυνεδριακό διάλογο. Η ανταλλαγή απόψεων και οι διαφωνίες -που πάντα προέκυπταν και θα προκύπτουν- δεν αποτελούν χαρακτηριστικό αποδρομής. Αντιθέτως, είναι γόνιμες και κύριο χαρακτηριστικό της συνθετικής διαδικασίας της προοδευτικής παράταξης. Ο διάλογος και η κριτική πρέπει να έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. Ποτέ, όμως, λασπολογίες, αφορισμούς, συκοφαντίες και ανοίκειους χαρακτηρισμούς στα ΜΜΕ και στα socia media. Η συζήτηση πρέπει να είναι διαρκής, όμως εντός πλαισίου των θεσμικών οργάνων, με επιχειρήματα και πολιτικές θέσεις. Στη μάχη των ιδεών -που οφείλει να γίνεται με αλληλοεκτίμηση και αλληλοκατανόηση- καμία και κανείς δεν περισσεύει. Τώρα είναι η ώρα της συνδιαμόρφωσης της πολιτικής μας πρότασης, της οργάνωσης και του προγράμματός μας.

Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι γεμάτη προκλήσεις. Βασικό επίδικο είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της κοινωνίας με συνέπεια λόγου και πράξεων. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του κόμματος και να απευθυνθούμε με καθαρό λόγο στους πολίτες. Διαφορετικά, όσο οι πολίτες και ειδικά οι νέες και οι νέοι δεν βλέπουν λύσεις και αξιοπιστία, τόσο θα αποστασιοποιούνται και θα απομακρύνονται.

Ο ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί το μόνο αντίβαρο στις κατεδαφιστικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Είναι σε θέση με την προγραμματική του πρόταση και την παραγωγή πολιτικού έργου να δώσει λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα. Να βελτιώσει τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Να ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική. Τώρα είναι η ώρα.

* Ο Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός είναι βουλευτής Ηλείας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)