to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:03 | 21.07.2016

Οικονομία

Η κοινή συνέντευξη του Τζακ Λιου με τον Ευ. Τσακαλώτο

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», όμως όλα πρέπει να καταλήγουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.


Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Τζ.Λιού επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της. Όπως σημείωσε, "βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος". Όπως τόνισε, "πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας".

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσεις σε βιώσιμο χρέος και πολλές επιλογές για το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί», όμως όλα πρέπει να καταλήγουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Κατά τον κ. Λιου, οι αποπληρωμές του χρέους πρέπει να είναι συμβατές με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Στο τέλος του μονοπατιού, η Ελλάδα να μπορεί να αποπληρώνει και να αναπτύσσεται», δήλωσε επίσης χαρακτηριστικά. Ο κ. Λιου επιθυμεί την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, «φέρνει σημαντική προοπτική και είναι πολύ σημαντικός εταίρος, παρότι η σχέση από τη φύση της δημιουργεί εντάσεις». Ωστόσο, παρέπεμψε στις συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος, αναφορικά με το εάν το Ταμείο θα επανέλθει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό των ΗΠΑ, η Ελλάδα πρέπει πριν από τις συζητήσεις για το χρέος να συνεχίσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας με τους θεσμούς. Έκανε ειδική αναφορά, όπως προαναφέρθηκε, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στο άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στα «κόκκινα» δάνεια (στα «κόκκινα» και στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει ήδη βήματα). Δήλωσε πως η μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα έχει σημαντική σημασία στα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος και τόνισε ότι «ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες για να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλων διαπραγματεύσεων που αφορούν στην κρίση».

Λίγο νωρίτερα, ο  Eυ. Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους". Όπως πρόσθεσε ο Ευ.Τσακαλώτος, με τον κ.Λιού "συζητήσαμε και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα" ενώ και πρόσθεσε αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα ότι ο κ.Λιού θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης "ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους".

Αναλυτικά η κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζ. Λιου:

Ε. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Τζακ Λιου που, όπως ξέρετε, τον τελευταίο καιρό, τουλάχιστον τον ένα χρόνο που είμαι εγώ υπουργός Οικονομικών, έχει ένα ενεργό ρόλο σε σχέση με την Ελλάδα. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει δώσει πολλές συμβουλές, έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τα πράγματα για να βρεθεί μια λύση και στο θέμα του Προγράμματος και των αξιολογήσεων και του χρέους.

Ήταν κοινή μας εκτίμηση ότι η συμφωνία του Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016 ήταν ένας σημαντικός σταθμός επειδή αποφασίστηκε εκεί ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. Και αυτό είναι που αλλάζει το πλαίσιο. Γιατί από δω και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες, το πώς το τι και το πότε και όχι το «εάν χρειάζεται» Και αυτή η κοινή εκτίμηση και από τις δυο πλευρές, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός.

Συζητήσαμε και τα θέματα του Προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία. Συζητήσαμε επίσης τις επιπτώσεις και από το Brexit αλλά και από τις εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα.

Είναι σωστή η διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, μετά το Brexit, δεν είναι να μπούμε σε μια συζήτηση αφηρημένη για περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη αλλά για μια Ευρώπη που είναι πιο κοινωνική, πιο αποτελεσματική που να ανταποκρίνεται στα προβλήματα των πολιτών σε σχέση με μισθούς και συντάξεις και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει το κοινωνικό κράτος.

Ευχαρίστησα τον Τζακ Λιου για όλη αυτή του τη συμβολή. Φεύγει από δω σήμερα και πηγαίνει στη συνάντηση των G-20 όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς παράγοντες που επηρεάζουν όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία αλλά και το μέλλον της Ευρωζώνης και της ελληνικής οικονομίας. Και είμαι σίγουρος, όπως και σε προηγούμενες τέτοιες συναντήσεις, ότι πηγαίνει εκεί ως φίλος της Ελλάδας και ότι θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους.

Τ. ΛΙΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ κ. υπουργέ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον κ. υπουργό για τη φιλοξενία τους στην Αθήνα σήμερα. Όπως είπε κι ο υπουργός, ομιλούμε τακτικά και επί μακρόν για θέματα που αφορούν στις μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών εταίρων της και βρισκόμαστε εδώ στο πνεύμα μιας βαθύτερης συνέχισης των πολύ καλών σχέσεων που έχουμε.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που έχουν βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη μείωση της αβεβαιότητας. Χάρηκα πάρα πολύ που είδα ότι επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της το Μάιο, στην πρώτη αξιολόγηση. Επίσης χάρηκα που είδα ότι οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν απόδοση καλύτερη από την αναμενόμενη, θετική εικόνα για το μέλλον.

Αντιλαμβάνομαι το πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν να περάσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, όμως είναι βήματα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αντιλαμβάνομαι τις μεγάλες προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση σήμερα με δεδομένες τις προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον.

Εξετάζοντας το υπόλοιπο του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να υλοποιεί τα μέτρα που έχουν περάσει και να προχωράει στην εφαρμογή του προγράμματος. Η συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν και υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για έναν θετικό κύκλο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την εισροή επενδύσεων.

Η πρόοδος και οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αρχίσουν να συζητούν μαζί με το ΔΝΤ τις λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος της Ελλάδας να γίνει αειφόρο, να γίνει βιώσιμο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας και ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες ώστε να ευοδωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκα με τους ομολόγους μου και επιχειρηματικούς ηγέτες στο Βερολίνο το Παρίσι και τις Βρυξέλες για να συζητήσουμε τις αλλαγές μετά το brexit. Στις συζητήσεις αυτές τόνισα ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στη Βρετανία, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα και η ευημερία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Εάν υπάρξει μία πολύ καλή σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως είπε ο υπουργός φεύγω από την Αθήνα σήμερα το απόγευμα για τη συνάντηση των G20 στην Κίνα. Γίνεται σε μία στιγμή συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομισματικά εργαλεία που έχουμε στη φαρέτρα μας.

Επίσης εστιάζουμε στη δέσμευση που υπήρξε στην προηγούμενη συνάντηση G20 στη Σαγκάη, ώστε να συμβουλευόμαστε τακτικά ο ένας τον άλλον και να μην προβαίνουμε σε κινήσεις οι οποίες θα ήταν αρνητικές. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία πολιτικής που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να επιτευχθεί αειφόρος ανάπτυξη.

Ευχαριστώ και πάλι για τη φιλοξενία σας και περιμένω τις ερωτήσεις σας.

Γ. ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ («ALPHA TV»): Κύριε Λιού είπατε ότι "η αναταραχή στην Τουρκία κάνει πιο επιτακτική τη σταθεροποίηση στην Ελλάδα", ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν έχουμε σταθερότητα ούτε στο χρέος, μόνο κάποιες γενικές υποσχέσεις, ούτε στους στόχους προϋπολογισμού, η Commission μας είπε "να ξεχάσουμε πιο ρεαλιστικούς στόχους στο έλλειμμα", ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και για το τραπεζικό σύστημα.

Κατά τη γνώμη σας τι χρειάζεται να γίνει συγκεκριμένα, ώστε η Ελλάδα να γίνει νησίδα σταθερότητας σήμερα, όχι το 2020; Ευχαριστώ.

Τ. ΛΙΟΥ: Η θέση μας είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό, ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η αναδιάρθρωση του χρέους, να είναι κομμάτι ενός συνολικού σχεδίου για την Ελλάδα και το οικονομικό της μέλλον.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, θεωρούμε ότι η συμφωνία του Μαΐου ήταν σημαντικό βήμα, αντικατοπτρίζει μία συμφωνία κατ΄ αρχήν στην οποία θα πρέπει η αναδιάρθρωση χρέους να είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχεδίου. Φυσικά οι λεπτομέρειες έχουν σημασία και πιστεύω ότι οι συζητήσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Και η άποψή μου για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας δεν είναι κάτι νέο, είναι κάτι το οποίο λέω και επαναλαμβάνω εδώ και πάρα πολλά χρόνια και πιστεύω ότι στην τρέχουσα συγκυρία αυτό που είδαμε είναι ότι η συμφωνία που επετεύχθη το Μάιο, πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία ήταν πολύ θετική και συνεχίζω να πιστεύω ότι όσο το συντομότερο επιλυθούν αυτά τα θέματα, τόσο το καλύτερο.

Δε θα μπω σε λεπτομέρειες. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για το πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ σημαντικό να δούμε το πώς θα μπορούσαν να είναι ανεκτές οι αποπληρωμές του χρέους εν καιρώ, ώστε να δούμε ότι αυτό μπορεί να συμφωνεί με τη δημοσιονομική κατάσταση που θα επιτρέψει να γίνουν τέτοιες πληρωμές. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να επιλυθεί το πρόβλημα και τα μαθηματικά μπορεί να τα υπολογίσει κάποιος με διαφορετικούς τρόπους, όμως στο τέλος η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να πληροί τις υποχρεώσεις της στις αποπληρωμές και να μπορεί να αναπτύσσεται.

Ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ανάπτυξη στην Ελλάδα και η Ελλάδα να γίνεται μία ευημερούσα χώρα. Νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει είναι πάρα πολύ σημαντικές. Δεν είναι μόνο σημαντικές επειδή ήταν απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Είναι σημαντικές γιατί έχουν συμβάλει στο να ξαναχτιστούν τα θεμέλια μιας ισχυρής οικονομίας στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση περνώντας αυτή τη νομοθεσία και με την υλοποίηση της κάνει βήματα ώστε να δημιουργηθούν αυτά τα θεμέλια για μία πιο ισχυρή Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμα όπως είπα προηγουμένως και η πρόκληση που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι μία πολύ μεγάλη, αλλά η ολοκλήρωση της δουλειάς, η συνέχιση της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων, το να γίνεται η δουλειά που πρέπει να γίνει για τα κόκκινα δάνεια, όλα αυτά θα ενισχύσουν πάρα πολύ τη θέση με την οποία μπαίνει η Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση στους επόμενους μήνες.

Γ. ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ («ALPHA TV»): Είστε ευτυχής λοιπόν με την ταχύτητα με την οποία γίνεται, με το ρυθμό με τον οποίον γίνονται οι κινήσεις;

Τ. ΛΙΟΥ: Εγώ είμαι σαφής, πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πάρα πολύ σημαντική και η συμφωνία κατ΄ αρχήν που θέτει τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα.

Νομίζω ότι εν κατακλείδι μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους θα χρειαστεί από την προοπτική της επιστροφής σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι ελκυστικό για μακροχρόνιους επενδυτές. Αυτό απαιτεί μία μακροπρόθεσμη ξεκάθαρη κατάσταση, οπότε αν υπάρχουν συνέχεια διαπραγματεύσεις και αν είμαστε συνέχεια σε κατάσταση κρίσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το ότι βρισκόμαστε εδώ σήμερα τον Ιούλιο και ο κόσμος δεν ασχολείται με την κρίση στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ θετικό, αυτό δε σημαίνει όμως ότι έχει επιλυθεί για πάντα και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να είναι το θέμα των συζητήσεων.

N. ΚΙΤΣΑΝΤΩΝΗ («NEW YORK TIMES»): Το ΔΝΤ και η Ελλάδα έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, που είναι πολύ υψηλοί. Θεωρείτε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μία ελάφρυνση όσον αφορά αυτούς τους στόχους, ώστε να επιτευχθεί η σταθερότητα;

Τ. ΛΙΟΥ: Νομίζω ότι ο τελικός στόχος να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι θα νοιώθουν καλά ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο, αυτό είναι που χρειάζεται και υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτάσεις σε αυτό το στόχο.

Οι προκλήσεις και τα οικονομικά ζητήματα ώστε να εξασφαλιστεί ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, πρέπει να εξεταστούν. Το μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί και υπάρχουν πολλές επιλογές γι΄ αυτό, το πώς θα το κάνεις δηλαδή, ποιο ποσό θα επιλέξεις να αναδιαρθρωθεί, τι θα γίνει με τους στόχους, αυτά είναι θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτό.

Εγώ πιστεύω πάντα ότι η σωστή προσέγγιση είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση, που έχει το σωστό στόχο και ανοίγει ένα σωστό δρόμο και ο δρόμος είναι αυτός που θα καταλήξει σε βιωσιμότητα. Και πιστεύω πραγματικά ότι οι συζητήσεις στους επόμενους μήνες θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα σε αυτό το θέμα.

Ε. ΛΑΣΚΑΡΗ («ΤΑ ΝΕΑ»): Υποστηρίζετε την προσπάθεια της Ελλάδας, όπως έχει διαφανεί τουλάχιστον από τις πρόσφατες θέσεις του οικονομικού επιτελείου, για μία πιο άμεση αναθεώρηση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα; Δηλαδή θα ήταν καλύτερο για τη χώρα μας να μην δεσμευθεί με πλεόνασμα 3,5 το 2018 αλλά λίγο χαμηλότερο για να πάρει ανάσα η οικονομία και να σταθεροποιηθεί πιο εύκολα;

Τ. ΛΙΟΥ: Πιστεύω ότι εξετάζετε τις προβλέψεις για το που πάει ο προϋπολογισμός και η οικονομία τώρα, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο ή πριν από δύο χρόνια.

Αν κάνουμε αυτή τη σύγκριση, θα δούμε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος. Υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία φεύγει από την ύφεση και πάει προς την ανάπτυξη.

Και νομίζω ότι το πακέτο των μέτρων που ελήφθησαν διαρθρωτικά και δημοσιονομικά, ήταν πάρα πολύ σημαντικά. Υπάρχουν πραγματικές ανάγκες βεβαίως οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν και ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαχειριστεί, τόσο τις επείγουσες ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά και να προάγει ένα περιβάλλον το οποίο θα συμβάλει σε μελλοντική εισροή επενδύσεων.

Νομίζω ότι το ερώτημα του ποιος πρέπει να είναι ο στόχος είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λύσει η Ελλάδα με τους εταίρους. Μεσομακροπρόθεσμα η πρόκληση είναι να μπει η προοπτική σε ένα μονοπάτι, ώστε να δούμε ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα μπορεί να έχει ένα βιώσιμο χρέος.

Αναφορικά με τον επενδυτικό κόσμο, η αίσθηση είναι ότι τώρα είναι εντάξει, αλλά μπορεί να μην είναι εντάξει τα πράγματα στο μέλλον. Αυτό δεν είναι καλό σήμα ώστε να επανέλθουν οι επενδύσεις. Ολοκληρώνοντας αυτές τις συζητήσεις στο να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα, είναι κάτι το πάρα πολύ σημαντικό.

Και σας είπα ότι αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν θα ακολουθήσω μια σκληρή στάση, μια σκληρή άποψη σε ποια συμφωνία θα πρέπει να καταλήξουν η Ελλάδα και οι θεσμοί. Αυτό που πρέπει να πω όμως είναι ότι αυτό που θα συμφωνήσουν, θα πρέπει να αποδώσει. Πρέπει να υπάρχει ρεαλιστικότητα. Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά μέσα των μεταρρυθμίσεων. Η οικονομία πλέον βρίσκεται σε μία καλύτερη κατάσταση και είναι πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά με ένα τέτοιο πακέτο, ώστε η Ελλάδα από τη μία μεριά να ακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει την υλοποίηση τους και ταυτόχρονα να μπορεί να φέρει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους σε μια σαφή εικόνα.

ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ («ΑΝΤΕΝΝΑ»): Αν ένας επιστήθιος φίλος σας, σας ρωτούσε να πάω να επενδύσω στην Ελλάδα; Να πάω να επενδύσω σήμερα; Να περιμένω; Και ως πότε; Επιστήθιος φίλος σας, ποια θα ήταν η απάντηση;

Τ. ΛΙΟΥ: Εγώ ουσιαστικά δεν συνηθίζω να συμβουλεύω επενδυτές είτε είναι φίλοι μου, είτε όχι. Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε κάτσει και κοιτάξει το πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα με το πού ήταν πριν από ένα χρόνο, θα πρέπει να δει, να προσέξει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και νομίζω ότι η δέσμευση για την ολοκλήρωση της δουλειάς που έχει ξεκινήσει, θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη τόσο στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον με τους θεσμούς, αλλά και στην εμπιστοσύνη στην κοινότητα των επενδυτών.

Και πιστεύω ότι εάν επιλυθούν τα εκκρεμή θέματα κατά τρόπο ώστε να μειώνεται το ενδεχόμενο συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων θα βοηθούσε πάρα πολύ να επανέλθει, να ανακτηθεί ο ενθουσιασμός των επενδυτών για την Ελλάδα. Και όπως είπα στην αρχή, είμαι κατενθουσιασμένος που είμαι στην Ελλάδα. Χαίρομαι πάρα πολύ. Είναι μια χώρα στην οποία πάντα χαίρομαι να βρίσκομαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (“BLOOMBERG”): Κύριε Λιού, θα μπορούσατε να μας πείτε για τον κίνδυνο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Και πώς θα σχολιάζατε αυτό που είπε ο ΙΜF ότι χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να συμμετέχει;

Τ. ΛΙΟΥ: Νομίζω ότι το ΔΝΤ ήταν ένας πολύ σημαντικός εταίρος στη δουλειά που έχει γίνει για να επιτευχθεί η πρόοδος τόσο ώστε να δοθεί η υποστήριξη στην Ελλάδα που τόσο χρειαζόταν, όσο και να δημιουργηθεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το ΔΝΤ να είναι μέλος της συζήτησης αυτής, είναι ξεκάθαρο ότι για πολλούς Ευρωπαίους συμμετέχοντες είναι πολύ βασικός παράγον.

Θεωρώ επίσης ότι το ΔΝΤ φέρνει μια άλλη προοπτική στη διαδικασία η οποία είναι τόσο σημαντική, όσο και απαραίτητη. Το ΔΝΤ ήταν αυτό που εστίαζε πάρα πολύ στην αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί είναι μια πάρα πολύ ρεαλιστική προσέγγιση. Βλέπει τα νούμερα, βλέπει την ανάλυση και ρωτά, εάν οι προβλέψεις για το μέλλον είναι πιστευτές, είναι αξιόπιστες.

Εάν υπάρχει υψηλό επίπεδο χρέους και υψηλοί στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι πολύ δύσκολο στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους είναι πολύ δύσκολο να βγει το συμπέρασμα το οποίο θέλει το ΔΝΤ. Γι’ αυτό έχει ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τη θέση του για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Πιστεύουμε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι βασικός παράγοντας και το ΔΝΤ ήταν ένας πολύ χρήσιμος εταίρος στην όλη διαδικασία, παρόλο που ήταν μια σχέση η οποία από τη φύση της δημιουργεί αρκετές εντάσεις, γιατί παίζει το ρόλο εκείνου που θέτει προϋποθέσεις, θέτει απαιτήσεις για την επίτευξη της μακροχρόνιας λύσης στην Ελλάδα. Αυτό που υποστηρίζει το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα;

Τ. ΛΙΟΥ: Δεν μπορώ να μιλήσω για το ΔΝΤ, εκφράζω τις απόψεις μου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)