to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κλιματική αλλαγή πίσω από τους καύσωνες

Τα τελευταία χρόνια πολλές περιοχές του πλανήτη έχουν χτυπηθεί από μεγάλης έντασης και διάρκειας καύσωνες που σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν ακόμη και τη μορφή ξηρασίας και μάλιστα σε «ανύποπτες» περιοχές όπως παραδείγματος χάριν στη Ρωσία πριν από δύο χρόνια


Ερευνητές στις ΗΠΑ αποφάσισαν να αναζητήσουν την αιτία του φαινομένου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τελευταίοι καύσωνες είναι προϊόν των κλιματικών αλλαγών που συντελούνται στον πλανήτη, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.


Οι ερευνητές μελέτησαν την παγκόσμια θερμοκρασία το διάστημα 1980-2010 και έκαναν συγκρίσεις με εκείνη που επικρατούσε στη Γη το διάστημα 1950-1980. Υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες και μάλιστα στις πιο ακραίες τους μορφές κάνουν ολοένα και πιο συχνά την εμφάνιση τους.

«Οι πρόσφατοι καύσωνες συνδέονται ευθέως με την κλιματική αλλαγή. Οι πιθανότητες το φαινόμενο να οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες είναι μηδαμινές. Θα έλεγα ότι οι πιθανότητες να αποτελούν οι καύσωνες προϊόν ενός μηχανισμού της φύσης είναι παρόμοιες με εκείνες που έχει κάποιος να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να παίζει λόττο ελπίζοντας ότι θα κερδίζει συνεχώς για να πληρώνει τους λογαριασμούς του και να ζει» αναφέρει σε άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Τζέημς Χάνσεν του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


Παρ' όλα αυτά πρόσφατες μελέτες ενισχύουν τα αποτελέσματα της ομάδας του Ινστιτούτου Goddard δείχνοντας ότι τόσο η περυσινή ξηρασία στο Τέξας όσο και ο καύσωνας που «έπληξε» τη Ρωσία πριν από δύο χρόνια θα ήταν σχεδόν απίθανο να συμβούν χωρίς τη συμβολή της κλιματικής αλλαγής.



πηγή in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)