to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει μεγάλο μέρος της Σιβηρίας κατοικήσιμο ως το τέλος του 21ου αιώνα

Μεγάλα τμήματα της Ασιατικής Ρωσίας μπορεί να γίνουν περισσότερο φιλόξενα και κατοικήσιμα έως το τέλος του αιώνα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα ρωσο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.


Μεγάλα τμήματα της Ασιατικής Ρωσίας μπορεί να γίνουν περισσότερο φιλόξενα και κατοικήσιμα έως το τέλος του αιώνα μας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα ρωσο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

   Οι ερευνητές από το ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Ερευνών του Κρασνογιάρσκ στη Σιβηρία και το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής στη Βιρτζίνια, με επικεφαλής την δρα Ελένα Παρφένοβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών "Environmental Research Letters", εξέτασαν διάφορα κλιματολογικά σενάρια και τις πιθανότητες να ανοίξουν νέες δυνατότητες εγκατάστασης ανθρώπων στη Σιβηρία και ευρύτερα στην Ασιατική Ρωσία.

   Η περιοχή αυτή, που εκτείνεται ανατολικά από τα Ουράλια ως τον Ειρηνικό Ωκεανό, έχει μια έκταση 13 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί το 77% της ξηράς της Ρωσίας. Όμως ζουν σε αυτήν μόνο το 27% του σημερινού πληθυσμού της χώρας και αυτοί είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στη νότια ζώνη, όπου το κλίμα είναι κάπως πιο ήπιο και το έδαφος πιο εύφορο.

   «Οι προηγούμενες ανθρώπινες μεταναστεύσεις σχετίζονταν με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Παρφένοβα. «Θέλαμε να μάθουμε κατά πόσο, αν στο μέλλον το κλίμα αλλάξει ξανά, μπορεί να οδηγήσει στο να γίνουν πιο κατοικήσιμες για τους ανθρώπους οι πιο αφιλόξενες περιοχές της Ασιατικής Ρωσίας».

   Η μελέτη προβλέπει ότι προς το τέλος του 21ου αιώνα οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία και στην γύρω περιοχή -ανάλογα με το πόσο σοβαρή θα έχει γίνει η κλιματική αλλαγή- θα έχουν αυξηθεί κατά 3,4 ως 9,1 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και κατά 1,9 ως 5,7 βαθμούς το καλοκαίρι, ενώ οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 60 ως 140 χιλιοστά.

   «Οι προσομοιώσεις μας έδειξαν ότι, με βάση το πιο ακραίο σενάριο αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και κλιματικής αλλαγής, έως τη δεκαετία του 2080 η Ασιατική Ρωσία θα έχει ηπιότερο κλίμα και λιγότερη μόνιμη παγοκάλυψη, από το 65% της έκτασης της που είναι σήμερα, στο 40%», ανέφερε η δρ Παρφένοβα.

   Αν επικρατήσει ένα πιο ήπιο σενάριο κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες, και πάλι εκτιμάται ότι η δυνατότητα εγκατάστασης και διαβίωσης ανθρώπων θα βελτιωθεί κατά τουλάχιστον σε ένα πρόσθετο 15% της αφιλόξενης σήμερα περιοχής.

   «Η Ασιατική Ρωσία είναι σήμερα υπερβολικά κρύα. Σε ένα μελλοντικό θερμότερο κλίμα όμως, η διατροφική ασφάλεια, όσον αφορά την ικανότητα εξάπλωσης των γεωργικών καλλιεργειών και απόδοσής τους, είναι πιθανό ότι θα ευνοήσει την υποστήριξη ανθρώπινων οικισμών», είπε η Ρωσίδα επιστήμονας και προέτρεψε τις ρωσικές αρχές να βοηθήσουν έγκαιρα μέσω επενδύσεων στις υποδομές και στη γεωργία.

   «Τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας και της 'Απω Ανατολής έχουν σήμερα υπανάπτυκτες υποδομές. Στο μέλλον οι περιοχές με την πιο ανεπτυγμένη υποδομή και το μεγαλύτερο γεωργικό δυναμικό είναι αυτές που προφανώς θα κατοικηθούν πρώτες. Το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό, θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις αναγκαίες επενδύσεις», όπως είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)