to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κλιματική αλλαγή εκτόπισε ένα εκατομμύριο Αφρικανούς το 2015

Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε συνεχή μετατόπιση από συγκρούσεις, βία, και άλλες καταστροφές σε όλη την αφρικανική ήπειρο το 2015. Στο μέλλον, η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας μίας ακόμη μεγαλύτερης εκτόπισης πληθυσμού, αναφέρει νέα έκθεση από το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικής Μετατόπισης.


Η έκθεση, που επικεντρώνεται στην εσωτερική εκτόπιση σε όλη την αφρικανική ήπειρο, αναφέρει ότι «οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την ταχεία εμφάνιση των φυσικών κινδύνων» ανάγκασε 1.100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε 33 αφρικανικές χώρες το περασμένο έτος. Η μετατόπιση κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους από το ένα έτος στο επόμενο και επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς με την απουσία των αγροτών διαταράσσεται η φύτευση και η συγκομιδή των καλλιεργειών.

Οι πλημμύρες ήταν η κύρια αιτία της άμεσης εκτόπισης, αναγκάζοντας 14 εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους από το 2009 μέχρι το 2015. Νωρίτερα αυτό το έτος, 56.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αιθιοπία, λόγω των σοβαρών πλημμυρών. Την ίδια στιγμή, η ξηρασία έχει επιπτώσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εναλλασσόμενες περίοδοι ακραίων πλημμυρών και ξηρασίας σε χώρες όπως το Μαλάουι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του εκτοπισμένου πληθυσμού στο μέλλον. Μόνο μία πλημμύρα το Γενάρη του 2015 κατέστρεψε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο, εκτοπίζοντας περισσότερους από 336.000 ανθρώπους. Τέσσερις μήνες μετά την πλημμύρα, σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς. Παράλληλα, η ξηρασία σε όλη τη νότια Αφρική έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στο Μαλάουι.

Οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες κατά τον 21ο αιώνα περιλαμβάνουν την αύξηση της ξηρασίας και έντονες βροχοπτώσεις στη νότια και ανατολική Αφρική, πιο έντονη βροχόπτωση στη δυτική Αφρική και συχνότερα κύματα καύσωνα στη βόρεια Αφρική, αναφέρει η έκθεση.

Ήδη, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο και τον εκτοπισμό ανθρώπων μακριά από περιοχές που απειλούνται από ξηρασία ή από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Στις φτωχότερες χώρες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικές μεταναστεύσεις και πολιτικές αναταραχές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)