to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 22.05.2019

Διεθνή

Η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας θα πλήξει τον τεχνολογικό κλάδο σύμφωνα με έκθεση

Αν και οι εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογικών προϊόντων στην Κίνα αυξήθηκαν το 2018, η κλιμάκωση των εντάσεων στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και να πλήξει τις αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρείες, σύμφωνα με έκθεση του Συνδέσμου του Κλάδου Υπολογιστικής Τεχνολογίας (Computing Technology Industry Association, CompTIA), ο οποίος είναι κορυφαίος εμπορικός σύνδεσμος για τον παγκόσμιο τεχνολογικό κλάδο.


Οι εξαγωγές τεχνολογικών προϊόντων των ΗΠΑ στην Κίνα αυξήθηκαν το 2018 κατά 4,9% στα 17,9 δισ. δολάρια και των τεχνολογικών υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2017 κατά 3,9% στα 2,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση της CompTIA. Ωστόσο, η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας οδήγησε στον πενταπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων από την Κίνα το 2018 σε σχέση με το 2017, δήλωσε η Στεφανί Ολάντ, αντιπρόεδρος του συνδέσμου για την ομοσπονδιακή και παγκόσμια πολιτική. «Αν επιβληθούν δασμοί 25% σε όλες τις εισαγωγές τεχνολογικών προϊόντων, το κόστος θα ανερχόταν σε δεκάδες δισ. δολαρίων», σημείωσε.

Κατά την τελευταία έξαρση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Ουάσιγκτον αύξησε αυτό τον μήνα από το 10% στο 25% τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων και απείλησε να αυξήσει τους δασμούς και σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές. Απαντώντας, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε μία σειρά εισαγωγών από τις ΗΠΑ από την 1η Ιουνίου και ότι «θα αγωνισθεί έως το τέλος».

Καλώντας τις ΗΠΑ και την Κίνα να καταλήξουν σε μία συμφωνία, η Ολάντ είπε ότι οι φραγμοί στο εμπόριο δεν προωθούν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και κατασκευαστεί στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές τεχνολογικές εξαγωγές εκτιμάται ότι στήριξαν άμεσα 858.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση. Προηγούμενη έκθεση της CompTIA ανέφερε ότι περισσότερα από 11,8 εκατομμύρια άτομα είχαν θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία στις ΗΠΑ το 2018.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ, Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)