to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:02 | 26.02.2015

Κοινωνία

Η Κλίμακα για τα πρόσφατα επεισόδια στο Ζεφύρι και την κοινότητα των Ρομά

Ανακοίνωση της ΚΛΙΜΑΚΑ για τα πρόσφατα επεισόδια στο Ζεφύρι και την κοινότητα των Ρομά


Το πρόσφατο περιστατικό τραυματισμού αστυνομικού και επεισοδίων στην περιοχή του Ζεφυρίου Αττικής αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανεπάρκεια του κοινωνικού κράτους και τα εδραιωμένα αποτελέσματα της απουσίας ουσιωδών στρατηγικών κοινωνικής ένταξης για τους Ρομά.

Η επανειλημμένη δημοσιοποίηση περιστατικών παραβατικότητας που αφορούν την κοινότητα των Ρομά αφενός ενισχύει το στερεότυπο της “τσιγγάνικης εγκληματικότητας” (“gypsycriminality”), αφετέρου συντελεί στη συστηματική αγνόηση των γενεσιουργών αιτιών αυτών των περιστατικών και των αδυναμιών του ελληνικού κράτους αλλά και της κοινωνίας στην ουσιαστική προώθηση πολιτικών ένταξης (και όχι ενσωμάτωσης) των Ρομά.

Καμία κοινωνική ομάδα δεν είναι ελεύθερη αποκλινουσών ή παραβατικών συμπεριφορών. Ωστόσο, η κοινότητα των Ρομά φέρει μία «εύκολη» ταμπέλα εγκληματικότητας, διαμορφωμένη τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από μία αντίστοιχα «εύκολη» ανοχή  στην κοινωνική πραγματικότητα και τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων οδηγούν σε παραβατικότητα. Η διαχρονική αποεπένδυση των στρατηγικών ένταξης των Ρομά συντελείται με κοινωνική ανοχή και κρατική ενίσχυση. Κοινοτικοί και κρατικοί πόροι δαπανώνται διαχρονικά με «ομάδα-στόχο» τους Ρομά, εφαρμόζοντας στρατηγικές και εργαλεία χωρίς ουσιαστικά, μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα συντηρώντας μία κοινωνική ταυτότητα εξάρτησης. Επιπρόσθετα, οι επιπτώσεις της κοινωνικοοικονομικής κρίσης λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την κοινότητα, η οποία εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο φαύλο κύκλο της φτώχειας, της ανισότητας και των διακρίσεων.

Μία υψηλά αστυνομευόμενη τσιγγάνικη κοινότητα, της οποίας οι επαφές με την αστυνομία όχι μόνο εμπεριέχουν προκατάληψη αλλά και αλληλεξάρτηση, η οποία σε συνθήκες κοινωνικής ανασφάλειας προσφέρεται ως η εύκολη λύση για την επίδειξη χειραγώγησης και αποκλεισμού.

Οι εγκληματολογικές στατιστικές στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν ειδικές κατηγοριοποιήσεις για την εγκληματικότητα των τσιγγάνων.  Και αυτό είναι φυσικό, καθώς, κατά το νόμο, οι τσιγγάνοι δεν αποτελούν ειδική κατηγορία Ελλήνων πολιτών.  Αν όμως σύμφωνα με το Σύνταγμα όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, η κοινωνική πραγματικότητα των τσιγγάνων αφήνει να διαφανούν τα ελλείμματα της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας και θέτει σοβαρούς προβληματισμούς για την εξώθηση- μέσω του κοινωνικού αποκλεισμού – μέρους της πληθυσμιακής αυτής ομάδας στο χώρο (και) της εγκληματικότητας.

Η ανάπτυξη μίας Ομάδας, προερχόμενης από τον ίδιο τον πληθυσμό, ειδικά εκπαιδευμένης και αποδεδειγμένα ώριμης να  λειτουργεί όχι κατασταλτικά, αλλά προληπτικά, μπορεί να αποτελέσει δυναμικό εταίρο σε μία ολοκληρωμένη πολυεπίπεδη πολιτική ένταξης και πρόληψης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά.

Οι κοινωνίες οφείλουν να διαχειρισθούν συλλογικά και συμμετοχικά τα προβλήματα που οι ίδιες παράγουν και, σε κάθε περίπτωση, από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων εξαρτάται η όποια ασφάλεια της κοινωνίας.

 
ΚΛΙΜΑΚΑ Μ.Κ.Ο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)