7:50 | 03.12.2018

Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα, ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι η Κίνα συμφώνησε να μειώσει τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή (σήμερα το πρωί, ώρα Ελλάδας) ότι η Κίνα συμφώνησε να «μειώσει και να άρει» τους δασμούς σε αμερικανικά αυτοκίνητα που εισάγει, κάτω από το επίπεδο των δασμών τους οποίους αυτή τη στιγμή επιβάλλει το Πεκίνο σε οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Μία ημέρα αφού ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κήρυξαν εκεχειρία 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter: «Η Κίνα συμφώνησε να μειώσει και να άρει τους δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι δασμοί φθάνουν στο 40%».

Γρήγορα η μείωση των δασμών

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα θα μπορούσε να καταργήσει αμέσως όσους τους δασμούς στα εισαγόμενα αμερικανικά οχήματα, καθώς ξεκινά η τρίμηνη "ανακωχή" στον εμπορικό πόλεμο του Πεκίνου με την Ουάσινγκτον προκειμένου στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια εμπορική συμφωνία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Κούντλοου είπε ότι πιστεύει πως στις άμεσες ενέργειες που θα γίνουν θα είναι και η μείωση των δασμών (σήμερα φτάνουν το 40%) που επιβάλλει η Κίνα στα οχήματα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. "Αναμένουμε οι δασμοί αυτοί να πέσουν στο μηδέν", είπε.

Το "ρολόι" των 90 ημερών για τις διαπραγματεύσεις θα αρχίσει να "τρέχει" από την 1η Ιανουαρίου 2019 αλλά η Κίνα έχει δεσμευτεί να άρει τους δασμούς και τα άλλα εμπόδια που θέτει στο εμπόριο πολύ γρήγορα, κάτι που θα μπορούσε να γίνει ακόμη και σήμερα, πρόσθεσε.

"Δεν είχα ακούσει μέχρι τώρα αυτή τη δέσμευση" περί άμεσης εφαρμογής των μέτρων, συνέχισε. "Τώρα, με ρωτάτε τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα και το μόνο που μπορώ να πω είναι θα δούμε. Υποθέτω ότι θα συμπεριλάβει πράγματα όπως τους δασμούς στα αυτοκίνητα και διάφορες συναλλαγές, την αγροτική βιομηχανία, την ενέργεια και τα λοιπά. Είναι πολύ κοντά (σ.σ. οι Κινέζοι) σε κάποιες συμφωνίες σχετικά με την κλοπή (πνευματικής ιδιοκτησίας). Και είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνίες για την εξαναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας", τόνισε.

Σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα και ιδίως για την αμερικανική σόγια, ο Κούντλοου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι δασμοί θα αρθούν πολύ γρήγορα.

Τέλος στην κούρσα των εξοπλισμών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε σήμερα τη βούλησή του να εργαστεί μαζί με τους ομολόγους του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να μπει ένα τέλος στην «ανεξέλεγκτη» πλέον κούρσα εξοπλισμών.

«Είμαι βέβαιος ότι, στο μέλλον, ο πρόεδρος Σι και εγώ ο ίδιος, μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν, θα αρχίσουμε να μιλάμε για μια ουσιαστική διακοπή αυτού που έχει γίνει μια τεράστια και ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ηγέτη στο Μπουένος Άιρες, στο περιθώριο της Συνόδου της G20.

«Οι ΗΠΑ δαπάνησαν 716 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Τρέλα!» συμπλήρωσε ο ίδιος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τον Αύγουστο ένα νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προβλέπει αμυντικές δαπάνες, αυστηρούς κανόνες για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις τεχνολογίας και αυξημένες δαπάνες στον τομέα της πυραυλικής άμυνας.