to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:39 | 22.07.2012

πηγή: https://left.gr/92

Διεθνή

Η Κίνα «εξαφανίζει» τους γκέι

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους Κινέζους ομοφυλόφιλους η αφαίρεση της λέξης «Tongzhi» από τη νέα έκδοση του λεξικού της κινεζικής γλώσσας, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με 69.000 εγγραφές, 13.000 κινεζικούς χαρακτήρες και πάνω από 3.000 νέες φράσεις.


 Η λέξη χρησιμοποιείται στις ομοφυλοφιλικές κοινότητες με την έννοια του «συντρόφου», και είναι αποκλειστικά φιλική, χωρίς επιθετικά χαρακτηριστικά ή διάθεση υποτίμησης, όπως ο επίσημος όρος «Pinyin» ή άλλοι αρκετοί που λέγονται συχνά.

Ο γλωσσολόγος Jiang Lansheng, ένας από τους συντάκτες του λεξικού, δήλωσε σχετικά: «Ξέρουμε για τη χρήση της λέξης, αλλά δεν μπορούμε να την συμπεριλάβουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λέξη με όποιον τρόπο θέλετε, αλλά εμείς δεν θα την βάλουμε στο λεξικό επειδή δεν θέλουμε να προωθήσουμε αυτά τα πράγματα». Ωστόσο, ακτιβιστές του LGBT κινήματος καταγγέλλουν τους συντάκτες για μεροληψία, και υποστηρίζουν ότι υπήρχε δάκτυλος του κομματικού γραφείου για την παράλειψη του όρου, αφού η λέξη «Tongzhi» χρησιμοποιείται στην αργκό από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν εναντίον των στελεχών του Κ. Κ. της Κίνας, λόγω της συνήθειάς τους να φιλιούνται στα μάγουλα. Παράλληλα επιτίθενται στην κινεζική κυβέρνηση, επειδή προτίμησε να λογοκρίνει την έννοια προκειμένου να «προστατεύσει» το κόμμα, παραβλέποντας ότι η λέξη χρησιμοποιείται συνειδητά και ευρέως από εκατομμύρια ανθρώπους για να αποτυπώσει τα ερωτικά ένστικτά τους.

Να σημειωθεί ότι, παρόλο που η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη στην Κίνα από το 1997, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με έντονη προκατάληψη, ενώ το υπουργείο Υγείας την αφαίρεσε από τη λίστα των ψυχικών ασθενειών μόλις το 2001. Μάλιστα, οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν ακόμα να δίνουν αίμα αφού το καθεστώς θεωρεί ότι είναι φορείς του AIDS, ενώ στις λεσβίες επιτράπηκε να συμμετέχουν σε αιμοδοσίες πριν από λίγες εβδομάδες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)