to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Φίλης: Η Κεραμέως έχει εκχωρήσει στον Χρυσοχοΐδη τη διοίκηση των Πανεπιστημίων

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού και το σκάνδαλο Novartis, ενώ προειδοποίησε ότι θα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στα Πανεπιστήμια και για όσα συμβούν ενόψει της 17ης Νοέμβρη - Μερόπη Τζούφη: «Εικόνες ντροπής στην ΑΣΟΕΕ - Η αστυνομία δεν μου επέτρεψε την είσοδο»


Έντονη αντιπαράθεση με την υπουργό Παιδείας είχε ο Νίκος Φίλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επικρίνοντας την εισβολή της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τους τραυματισμούς φοιτητών. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού και το σκάνδαλο Novartis, ενώ την προειδοποίησε ότι θα είναι υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στα Πανεπιστήμια και για όσα συμβούν ενόψει της 17ης Νοέμβρη.

Ο Ν. Φίλης αναρωτήθηκε δηκτικά αν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει αναλάβει να διοικήσει τα Πανεπιστήμια στην θέση της Ν. Κεραμέως και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποσυρθεί από τους αγώνες για την υπεράσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Απαντώντας στις αναφορές της Ν. Κεραμέως για την επίθεση με μπογιές που δέχθηκε το γραφείο της, ο Ν. Φίλης σχολίασε ότι ακόμα κι ένα ελαφρύ πλημμέλημα σαν κι αυτό είναι καταδικαστέο. Ο Ν. Φίλης υπογράμμισε όμως ότι μία επίθεση με μπογιές δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα με τους τραυματισμούς φοιτητών για τους οποίους η Ν. Κεραμέως δεν είπε τίποτα.

Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από την παρέμβαση του Νίκου Φίλη:

«Πήγα χθες στην ΑΣΟΕΕ, η κυρία υπουργός αν γνώριζε τι είναι φοιτητικό κίνημα θα ήξερε πως έχει ένα στοιχείο και αντιδικίας. Πήγα για το άσυλο και την εισβολή της αστυνομίας στο άσυλο και τον εγκλωβισμό των φοιτητών. Πήγα στην ΑΣΟΕΕ για να στηρίξω λοιπόν και βρέθηκε ένας φοιτητής να μου ασκήσει κριτική. Καλά έκανε. Και γω είπα τη γνώμη μου, πως δηλαδή το άσυλο δεν ανήκει ούτε σε εκείνον, ούτε σε εμένα, ανήκει σε όλους τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς.

Εσείς με ποιόν είστε; Με τον φοιτητή που με αποδοκίμασε; Εσείς θέλετε να τους βάλετε φυλακή όλους αυτούς!

Δε με ενοχλεί η δημοκρατία σε καμία της έκφανση, δε με ενοχλεί η κριτική. Και στην μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση το απόγευμα πήγαμε φυσικά και θα είμαστε παντού γιατί πάτε να επιβάλλετε έναν κυβερνητικό αυταρχισμό, να εκτρέψετε την κουβέντα από τα μεγάλα προβλήματα, το προσφυγικό, το σκάνδαλο Νοβάρτις που πάτε να το θάψετε.

Μας ενοχλούν οι κόκκινες μπογιές στο γραφείο σας, φυσικά. Ο τραυματισμός φοιτητών, η εισβολή των ΜΑΤ δε σας ενοχλεί; Όχι μόνο δε σας ενοχλεί, αλλά εσείς προκαλέσατε αυτήν την επέμβαση.

Να κάνω μια έκκληση: Η υπουργός Παιδείας, να συμπεριφέρεται ως υπουργός Παιδείας. Να μιλήσει σήμερα με τις πανεπιστημιακές αρχές και να τους εγγυηθεί ότι η αστυνομία δεν θα λάβει καμία πρωτοβουλία στο εξής δίχως συνεννόηση με αυτές και με την επιτροπή για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων. Να τεθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της έντασης. Υπάρχει εμπειρία. Επί πέντε χρόνια υπήρξε δημοκρατία στην εκπαίδευση, δεν διώξαμε, δεν κυνηγήσαμε κανέναν, διαμορφώθηκαν συνθήκες ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και τα φαινόμενα ανομίας αντιμετωπίστηκαν χωρίς επικοινωνιακό σόου. Εσείς διαλέγετε αυτή την τακτική. Είστε υπόλογοι και υπεύθυνοι -προσωπικά εσείς κα Κεραμέως- για ό,τι αρνητικό συμβεί τις επόμενες μέρες».

Ν. Κεραμέως: Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπέθαλπε τους «μπαχαλάκηδες»

Όπως αναφέρει σχετικά το ρεπορτάζ της «Αυγής», η Ν. Κεραμέως δικαιολόγησε την εισβολή της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα «ευρήματα» της έρευνας της Αστυνομίας δείχνουν πόσο απαραίτητη ήταν η ρύθμιση για την κατάργηση του Ασύλου. Η Ν. Κεραμέως ισχυρίστηκε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των όσων έγιναν στην ΑΣΟΕΕ αποδεικνύει ότι επί τέσσερα χρόνια ως κυβέρνηση … υπέθαλπε τους «μπαχαλάκηδες». Μάλσιτα, η Ν. Κεραμέως καταλόγισε στον Ν. Φίλη ότι με την επίσκεψή του στην ΑΣΟΕΕ επιχείρησε να δυναμιτίσει το κλίμα.

Μερόπη Τζούφη: «Η αστυνομία δεν μου επέτρεψε την είσοδο στην ΑΣΟΕΕ»

Όπως τόνισε σε παρέμβασή της η Μερόπη Τζούφη, αν. τομεάρχη Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων: «Οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν μου επέτρεψαν την είσοδο, αν και τους επέδειξα τη βουλευτική μου ταυτότητα. Είναι εικόνες ντροπής οι χθεσινές, μας παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές. Δεν θα πρέπει να θεωρείται η νεολαία μας ο εσωτερικός εχθρός. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση της Συγκλήτου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που χαρακτηρίζει την επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ ανησυχητικό φαινόμενο εν όψει της γιορτής του Πολυτεχνείου. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με χημικά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)