to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:38 | 04.02.2022

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Η κάθοδος των τρακτέρ τρομάζει την κυβέρνηση

Οι αγρότες δεν κάνουν πίσω παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση - «Το μπλόκο της Νίκαιας θα βάλει φωτιά σε όλη την Ελλάδα» λένε


φωτ. EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στο μπλόκο της Νίκαιας όπου εκατοντάδες αγρότες έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ανησυχεί για τυχόν δυναμικές κινητοποιήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε νέα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα έστελνε τα ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός ανακοίνωσε το πρωί μέτρα ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σχετική ανάρτηση στα social media, αναφέροντας ότι «οι αγρότες μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους έμπρακτα».

Από την πλευρά τους οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε από το μπλόκο της Νίκαιας ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος τόνισε ότι το μπλόκο τους «θα βάλει φωτιά σε όλη την Ελλάδα. Θα παροτρύνει όλους τους συναδέλφους να στήσουν μπλόκα σε όλη τη χώρα, να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και να πάρουμε λύσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση».

ΜΑΤ σε μπλόκο αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τμ. Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Προσχηματικά και αναποτελεσματικά τα μέτρα της ΝΔ για τους αγρότες

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «δεν κρατάμε ούτε μολότοφ, ούτε ρόπαλα. Έχουμε έρθει με το τρακτέρ για να κάνουμε τον δίκαιο αγώνα. Ζητάμε από την κυβέρνηση αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη να δώσει πολιτικές λύσεις και να μην προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα που είναι οξυμένα και τα έχει δημιουργήσει, με τα ΜΑΤ και την καταστολή».

Τελικά η Αστυνομία έκανε ένα βήμα πίσω και μετά από τρεις περίπου ώρες επήλθε μία πρώτη συμφωνία με τις αστυνομικές δυνάμεις να επιτρέπουν στα τρακτέρ να μετακινηθούν για να μπορέσουν να μπουν δεξιά και αριστερά της Εθνικής οδού και να υπάρξει και μία λωρίδα ελεύθερη.

Οι αγρότες ζητούν μεταξύ άλλων μείωση του κόστους παραγωγής στα αγροτικά εφόδια και το αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, ενώ κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

  • Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Κάλυψη του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
  • Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%: Περαιτέρω ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Μόνιμη μείωση στο ΦΠΑ για τα λιπάσματα από το 24% στο 13%.
  • Ένταξη στο Μεταφορικό Ισοδύναμο της μεταφοράς ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022.
  • Αύξηση κατά 50% του προγράμματος των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών.
  • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία

Θεσσαλονίκη: Στις πλατείες των χωριών ετοιμάζονται να κατεβάσουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες

Στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης - Επανομή, Βασιλικά, Μεσημέρι, Σχολάρι - αλλά και στη Θέρμη, θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται από αύριο οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης με τα τρακτέρ τους, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα επιβίωσης που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν, εξαιτίας μεταξύ άλλων του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. 


Όπως επεσήμανε σχετικά ο γενικός γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Κοσμάς Στεφανίδης, η απόφαση για «κατέβασμα» των τρακτέρ και των αγροτικών οχημάτων στις πλατείες των χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ελήφθη χθες από τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών της περιοχής και του αγροκτηνοτροφικού συλλόγου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης στην Επανομή, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Τη Δευτέρα αναμένεται να συσταθεί και το συντονιστικό όργανο των αγροτών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες των κινητοποιήσεών τους.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα με το κόστος παραγωγής, με το πετρέλαιο να έχει ξεπεράσει το 1,5 ευρώ και τις τιμές των λιπασμάτων να έχουν υπερτριπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Επιπλέον, ειδικά στην περιοχή μας που καλλιεργούνται κυρίως κηπευτικά και δεν έχουμε δέντρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις μας για τις ζημίες πρέπει να είναι ακόμα πιο άμεσες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αγροτικό τομέα πρόσφατα, δεν μας ικανοποιούν. Διεκδικούμε να αναληφθεί μέριμνα για τη μείωση του κόστους του ρεύματος και των λιπασμάτων, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να επιδοτείται από το κράτος, και να αποζημιωνόμαστε 100%» τόνισε ο κ.Στεφανίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)