to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η καθημερινότητα της «Καθημερινής»

Δεκαετίες στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και εμείς εδώ στην «Εποχή», και συμβάλλοντες, δεν μας εκπλήσσει όταν συμβαίνει να εξαπολύονται άρθρα πολεμικής και κριτικής προς την πλευρά της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προς την πλευρά μας.


Δεκαετίες στην πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση και εμείς εδώ στην «Εποχή», και συμβάλλοντες, δεν μας εκπλήσσει όταν συμβαίνει να εξαπολύονται άρθρα πολεμικής και κριτικής προς την πλευρά της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προς την πλευρά μας. Αναζητούμε, μάλιστα, το γόνιμο στοιχείο, όταν υπάρχει, στην κριτική τους. Ακόμη περισσότερο δεν μας εκπλήσσει η αύξηση της έντασης της κριτικής τον τελευταίο καιρό, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο και περισσότερο οξύνεται.

Αυτό είναι εύλογο να φθάνει και στις σελίδες της «Καθημερινής» με πολλούς τρόπους και μορφές.

Την Παρασκευή, ωστόσο, υπερέβη τα όρια με δύο της άρθρα. Το ένα, του Φαληρέα, παίρνει τη σκυτάλη από άλλες στήλες της εφημερίδας, που κάνουν καθημερινό ιδεολογικό πόλεμο στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου στις παρεμβάσεις για την παιδεία, και ασυγκράτητος γυρίζει πίσω σε άλλες εποχές. Σε ένα παρωχημένο αντικομμουνισμό. Ανακαλύπτει, λοιπόν, τον «κρυμμένο μπολσεβίκο» στο πρόσωπο του υπουργού που «εισάγει πολιτικές οπισθοδρομικές ψηφοθηρικές», είναι το «τέρας» που κάνει την «ανάμνηση Μπαλτά νοσταλγική». Και ευφυής, ως θέλει να φαίνεται, καταλήγει ότι «με τούτα και με κείνα» ο Γαβρόγλου «πέτυχε τον αρχικό στόχο του: μπήκε στο παιχνίδι». Σε τόσο βαθυστόχαστα συμπεράσματα τον οδηγεί η πολιτική του κουλτούρα και η εμπειρία του από τα παιχνίδια στους χώρους της δεξιάς.

Φόβος για τη γνώμη των πολιτών

Σε ένα άλλο άρθρο–ρεπορτάζ άλλος συνάδελφος, ο Κ. Ζούλας, θα ανακαλύψει σε ένα ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση» «παιχνίδι με το Σύνταγμα από το Μαξίμου»! Προφανώς, τον ενόχλησε, η απεύθυνση, το σλόγκαν, όπως χαρακτηρίζει την πρόσκληση στους πολίτες, «η γνώμη σου μετράει». Δικαίωμα του να θεωρεί ότι μ’ αυτό επιχειρείται από την κυβέρνηση ν’ αλλάζει «την ατζέντα της επικαιρότητας», όπως σημειώνει. Είναι μια πολιτική εκτίμηση. Αλλά να θεωρεί ότι η προσφυγή στη γνώμη των πολιτών, πριν η συζήτηση για την αναθεώρηση φθάσει στη Βουλή, συνιστά προσπάθεια εμπλοκής της διαδικασίας σε παιχνίδια, είναι κάτι διαφορετικό. Εμποδίζει την ανοιχτή διαβούλευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα ειρωνικά σχόλια συνταγματολόγων που απευθύνθηκε και συμπεριλαμβάνει στο ρεπορτάζ. Η απάντηση του καθηγητή Μιχάλη Σπουρδαλάκη, προέδρου της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση, που παρενέβη με δηλώσεις του, είναι αρκετά ευθύβολη: «Σε ό,τι αφορά τα ειρωνικά σχόλια (των συναδέλφων) η έκπληξή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί θεωρώ ότι τα σοβαρά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα αποτελούν συνήθως την αιχμή στην αντιπαράθεση απόψεων. Τέτοια, ουσιαστικά, εδώ δεν διατυπώνονται. Οι ειρωνείες μάλιστα που χρησιμοποιούν, τους εκθέτουν, καθώς επιχειρούν με αυτές να συγκαλύψουν, τη θεμιτή κατά τα άλλα, άποψή τους ότι οι πολίτες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν λόγο προδιαδικαστικά για επίδικα ζητήματα που θα απασχολήσουν την τυπική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)