to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 06.12.2017

Κοινωνία

Η «Καθημερινή» σπάει το ταμπού... της μητρότητας: Στη δικαιοσύνη η απόλυση εγκύου εργαζόμενης

Ενώ εργαζόταν κανονικά εκεί όμως, μία μέρα της ζητήθηκε να περάσει από το λογιστήριο, όπου της ανακοινώθηκε η καταγγελία της σύμβασης της ως απόφαση της «οικονομικής διεύθυνσης», με την προβλεπόμενη αποζημίωση. Η εν λόγω εργαζόμενη έσπευσε να διεκδικήσει την ακύρωση της απόλυσης της, όπως προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αλλά καθώς η ο όμιλος ουδέποτε ανταποκρίθηκε, εκείνη κατέθεσε αγωγή, η οποία εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά.


Στο Εφετείο Πειραιά εκδικάζεται αύριο η καταγγελία εργαζόμενη που απολύθηκε από το εκδοτικό συγκρότημα «Καθημερινή» του ομίλου Αλαφούζου, ενώ ήταν έγκυος.
 
Η εργαζόμενη που απασχολούνταν επί 10 χρόνια στα περιοδικά του ομίλου, απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 κι ενώ βρισκόταν στην αρχή της εγκυμοσύνης της. Αρχικά λόγω ανακατατάξεων είχε μετακινηθεί σε άλλο περιοδικό του ομίλου. Ενώ εργαζόταν κανονικά εκεί όμως, μία μέρα της ζητήθηκε να περάσει από το λογιστήριο, όπου της ανακοινώθηκε η καταγγελία της σύμβασης της ως απόφαση της «οικονομικής διεύθυνσης», με την προβλεπόμενη αποζημίωση. Η εν λόγω εργαζόμενη έσπευσε να διεκδικήσει την ακύρωση της απόλυσης της, όπως προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αλλά καθώς η ο όμιλος ουδέποτε ανταποκρίθηκε, εκείνη κατέθεσε αγωγή, η οποία εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά. 
 
Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή απόφαση για τον εργοδότη το δικαστήριο δέχτηκε τον ισχυρισμό ότι η εργαζόμενη δεν απολύθηκε αλλά παραιτήθηκε… προφορικά. 
 
Υπενθυμίζεται ότι στο Πρωτοδικείο Πειραιά προσέφυγε και η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια Ελεωνόρα Μελέτη καταγγέλλοντας ότι η συνεργασία της με τον ΣΚΑΪ του ίσου ομίλου λύθηκε μονομερώς ενώ ήταν έγκυος, αλλά σε αυτή την περίπτωση, λόγω της επωνυμίας της οι υπεύθυνοι του ομίλου δέχτηκαν εκ των υστέρων να συναντηθούν μαζί της επιδιώκοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό. Βάφτισαν δηλαδή την απόλυση... παραίτηση και η δικαιοσύνη το δέχτηκε.
 
«Το δικαίωμα στη μητρότητα, ένα από τα τελευταία εναπομείναντα «οχυρά» της καταρρέουσας και αποψιλωμένης πλέον εργατικής νομοθεσίας, παραβιάζεται την τελευταία περίοδο κατ’ εξακολούθηση, όχι μόνο στον όμιλο Αλαφούζου, καθώς ανάλογες καταγγελίες εργαζόμενων γυναικών έχουν αρχίσει να γνωστοποιούνται και σε άλλους εργασιακούς κλάδους», σημειώνει σε ανακοίνωση της για το περιστατικό η Κατάληψη ΕΣΗΕΑ. 
 
Όπως πάντως εύστοχα παρατηρεί η Εφημερίδα των Συντακτών, σε ένα παράλληλο σύμπαν, χθες η «ευαίσθητη» Καθημερινή για αντιπολιτευτικούς λόγους κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Σπάει το ταμπού του συνδικαλιστικού νόμου» υπερασπιζόμενη τις απεργίες.
 
 
Σε κάθε περίπτωση ο νόμος (άρθρο 15 του Ν. 1483/1984) το λέει καθαρά πάντως. Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, η απόλυση είναι άκυρη. Ισχύει δε ανεξάρτητα από τη γνώση της εγκυμοσύνης από τον εργοδότη, αρκεί ο τελευταίος να ενημερωθεί εντός τριών μηνών από την απόλυση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)