to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:57 | 15.09.2021

Διεθνή

Ολοκληρώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για τη κατάσταση της Ένωσης

Το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και η μελλοντική κατεύθυνση της ΕΕ, θα βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής συζήτησης «για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο - Η ευρωομάδα της Αριστεράς δημοσίευσε χθες έναν κατάλογο με τα “Επτά πράγματα που πρέπει να ακούσουμε να λέει η Φον Ντερ Λάιεν στην ομιλία της”


Πρόκειται για την ετήσια ομιλία που εκφωνεί ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε Σεπτέμβριο προς την Ολομέλεια του ΕΚ και για την πάντοτε ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολουθεί με τους ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η σημερινή πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ποαρουσίασε το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσεχές έτος και το όραμά της για το μέλλον της ΕΕ. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν τόσο στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την έναρξη της θητείας της όσο και στις επερχόμενες προκλήσεις και προτεραιότητες.

Η συζήτηση αυτή χαρακτηρίζεται ως «σημείο-κλειδί της δημοκρατικής διαδικασίας στην ΕΕ», καθώς επιτρέπει στους ευρωβουλευτές να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένες απαντήσεις, λογοδοτώντας έτσι απέναντι στους ψηφοφόρους. Η σημερινή ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κρίνεται ως «σημαντική», καθώς οι προτεραιότητες που παρουσίασε η κ. φον ντερ Λάιεν κατά την περσινή συζήτηση «για την Κατάσταση της ΕΕ» παραμένουν επίκαιρες.

Για παράδειγμα, «η ΕΕ συνεχίζει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού και την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη, μένοντας ταυτόχρονα πιστή στα εμβληματικά της προγράμματα, όπως την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παπαδημούλης προς Ντερ Λάιεν: «Χρειαζόμαστε τολμηρές πράξεις και αλλαγές, όχι μόνο ωραία λόγια»

«Χρειαζόμαστε σοβαρές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας για ελλείμματα και χρέος, νέους ίδιους πόρους για ισχυρότερο Κοινοτικό Προϋπολογισμό και αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, της προκλητικής φοροδιαφυγής των ισχυρών και της κλιματικής κρίσης», τόνισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια  ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης

Δείτε το σχετικό βίντεο: 

Τι είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η εργαλειοποίηση ανθρώπων «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης», ενώ φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο δράσης του καθεστώτος της Λευκορωσίας, έκανε λόγο για «υβριδική επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης».

«Οι άνθρωποι δεν αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί», υπογράμμισε η κ. φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε ότι «το καθεστώς στο Μινσκ εργαλειοποίησε ανθρώπους. Έβαλαν ανθρώπους στα αεροπλάνα και τους μετέφεραν στα σύνορα της Ευρώπης. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτό». Υπογράμμισε ότι «αυτό καθίσταται σαφές από την άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας».

Η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένα περιστατικά. Παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλα σύνορα. Και θα ξαναδούμε στο μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο των εργασιών μας για το Σένγκεν, θα καθορίσουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων επιθέσεων και θα διασφαλίσουμε την ενότητα όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων». «Όσο εμείς δεν καταφέρνουμε να καταλήξουμε σε κοινό έδαφος σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της μετανάστευσης, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να το εκμεταλλεύονται» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «οι διακινητές ανθρώπων εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται ανθρώπους σε επικίνδυνες διαδρομές σε όλη τη Μεσόγειο».

Επίσης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «τα περιστατικά αυτά μάς δείχνουν ότι κάθε χώρα έχει συμφέρον να οικοδομηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης».

«Το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο μάς δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε τα διάφορα είδη καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε. Εμπεριέχει όλα τα συστατικά στοιχεία. Πρόκειται για ένα ισορροπημένο και ανθρώπινο σύστημα, το οποίο θα είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό για όλα τα κράτη μέλη —σε όλες τις περιστάσεις. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος», σημείωσε. Τέλος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της μετανάστευσης». 

Σύγκληση Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Άμυνα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας

 
Tην ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο Στρασβούργο. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε ότι υπό την γαλλική προεδρία (η Γαλλία θα διαδεχτεί την Σλοβενία στην προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο), αναμένεται να συγκαλέσουν με τον Εμμανουέλ Μακρόν Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν πολλές συζητήσεις για το θέμα των δυνάμεων εκστρατείας. Για το ποιες και πόσες χρειαζόμαστε: ομάδες μάχης ή ενωσιακές 'δυνάμεις εισόδου'. Αυτό αποτελεί αναμφίβολα μέρος της συζήτησης —και πιστεύω ότι θα αποτελέσει και μέρος της λύσης. Ωστόσο, το πιο θεμελιώδες ερώτημα είναι για ποιον λόγο δεν λειτούργησε αυτό στο παρελθόν», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επικεντρώθηκε σε τρία βασικά σημεία: πρώτον, την οικοδόμηση των θεμελίων για συλλογική λήψη αποφάσεων, δεύτερον, την βελτίωση της διαλειτουργικότητας εξηγώντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος που ήδη επενδύουμε σε κοινές ευρωπαϊκές πλατφόρμες, με αντικείμενο από μαχητικά αεροσκάφη έως drones και τον κυβερνοχώρο», και, τρίτον, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα χωρίς να μιλήσουμε για τον κυβερνοχώρο». «Είναι καιρός να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο επίπεδο», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Στήριξη στον αφγανικό λαό»

Tη στήριξη της ΕΕ στον αφγανικό λαό εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης» εστιάζοντας παράλληλα στις γυναίκες, τα παιδιά, τους δημοσιογράφους και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Είμαστε στο πλευρό του αφγανικού λαού. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών και των παιδιών, των εισαγγελέων, των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η σκέψη μου είναι ιδίως στις γυναίκες δικαστές που σήμερα κρύβονται από τους άνδρες που έχουν στείλει στη φυλακή. Βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της συμβολής τους στη δικαιοσύνη και στο κράτος δικαίου. Οφείλουμε να τις στηρίξουμε και, μαζί με τα κράτη μέλη, θα καταβάλουμε συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωσή τους» υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς «όλους και όλες τους Αφγανούς και τις Αφγανές τόσο στη χώρα τους όσο και στις γειτονικές χώρες. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουμε τον πραγματικό κίνδυνο ενός μεγάλου λιμού και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Και θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας αυτό. Θα αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια για το Αφγανιστάν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ». «Αυτό θα αποτελέσει μέρος μιας νέας, ευρύτερης δέσμης μέτρων στήριξης για το Αφγανιστάν, την οποία θα παρουσιάσουμε τις προσεχείς εβδομάδες και στο πλαίσιο της οποίας θα συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας», προσέθεσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Αφγανιστάν ήταν ιδιαίτερα «οδυνηρά» για όλες τις οικογένειες των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών που έπεσαν στο καθήκον τόνισε. «Υποκλινόμαστε στη θυσία αυτών των στρατιωτικών, των διπλωματών και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα που έδωσαν τις ζωές τους» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα που υπάρχουν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ «για μια νέα κοινή δήλωση ΕΕ-ΝΑΤΟ που θα δημοσιευτεί πριν από το τέλος του έτους».

«Επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027»

Για ενίσχυση της χρηματοδότησης στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Θα προτείνουμε τώρα ένα επιπλέον ποσό 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής έως το 2027. Αναμένουμε όμως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους μας να ενισχύσουν και αυτοί τις προσπάθειές τους», υπογράμμισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ίδια επισήμανε ότι, «εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ γεφυρώσουν από κοινού το χάσμα όσον αφορά τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα ότι αναλαμβάνουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στον τομέα του κλίματος. Είναι ώρα να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

ΕυρωΑριστερά: Επτά πράγματα που πρέπει να ακούσουμε

Η ευρωομάδα της Αριστεράς δημοσίευσε χθες έναν κατάλογο με τα “Επτά πράγματα που πρέπει να ακούσουμε να λέει η Φον Ντερ Λάιεν στην ομιλία της”, υπογραμμίζοντας ότι “οι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να δράσουν όχι για την εταιρική Ευρώπη, αλλά για χάρη της ανερχόμενης γενιάς, για τους πολίτες της Ε.Ε. και για εκείνους που χρειάζονται μια Ευρώπη που είναι ασφαλής, κινητήρας κοινωνικής δικαιοσύνης και πρωτοπόρος για την κλιματική αλλαγή”.

1. Αφγανιστάν - Αναλάβετε την ευθύνη, δώστε λύσεις

Για την κρίση στο Αφγανιστάν, η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Ε.Ε. “να βοηθήσει, να υποστηρίξει και να καλωσορίσει Αφγανούς που πρέπει να βρουν ασφάλεια”. "Πρέπει να εστιάσουμε τους πόρους στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και να σταματήσουμε να σπαταλάμε τα δημόσια χρήματα για όπλα.  Ήρθε η ώρα για μια ριζική αλλαγή παραδείγματος στις εξωτερικές υποθέσεις, τη μετανάστευση και τη στρατιωτικοποίηση” θα ήθελαν να ακούσουν σήμερα από τη Φον Ντερ Λάιεν.

2. Η πανδημία δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να γίνουν οι πλούσιοι ακόμη πλουσιότεροι

“Τώρα πρέπει η Επιτροπή να εγκαταλείψει την αμείλικτη υπεράσπισή της για την απληστία των Big Pharma και να επιλέξει τους ανθρώπους έναντι του κέρδους” σημειώνουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς και καλούν την πρόεδρο της Επιτροπής να παραδεχθεί ότι “κάναμε λάθος” και να αγωνιστεί “για θεραπείες Covid-19 ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους, παντού”.

3. Πορεία προς την ανάκαμψη = οικονομική δικαιοσύνη

Να “πιέσει” για μια “νέα σειρά οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των εργαζομένων” απαιτεί η Αριστερά από τη Φον Ντερ Λάιεν.  Όπως αναφέρει το κείμενο, “ένα βασικό μέρος αυτού θα είναι να ληφθούν μέτρα για τη φορολογική δικαιοσύνη, προκειμένου να αναβιώσει η Ευρώπη και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες της, που έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για όλους μας, ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο”.


4. Κλιματική κρίση - Ώρα αφύπνισης

Αναφερόμενοι στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι την Ευρώπη, οι αριστεροί ευρωβουλευτές τονίζουν ότι “ο πράσινος καπιταλισμός δεν θα σταματήσει την κλιματική καταστροφή, αλλά θα καθυστερήσει περαιτέρω την πραγματική κλιματική δράση”. Θεωρούν, λοιπόν, ότι η πρόεδρος της Επιτροπής θα έπρεπε σήμερα να ανακοινώσει μια “δραματική” ενίσχυση της φιλοδοξίας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης με έναν δεσμευτικό στόχο μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο 70% έως το 2030 και πλήρους κάλυψης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2050.

5. Αξίες - Σταματήστε να μιλάτε, ξεκινήστε να ενεργείτε

Η ευρωομάδα της Αριστεράς κρίνει ως αρκετά “ήπια” μέχρι στιγμής την αντίδραση της Επιτροπής απέναντι στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, από “τις επιθέσεις στα δικαιώματα των γυναικών έως τις διακρίσεις ΛΟΑΤΚΙ+, από τη λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης έως τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη”. Εκτιμούν, λοιπόν, πως η πρόεδρος της Επιτροπής θα έπρεπε να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς όλες τις μειονότητες και να δεσμευτεί ότι θα “διασφαλίσει” ότι “η Ε.Ε. σέβεται την αξιοπρέπειά τους, τις ελευθερίες τους, την ανθρωπιά τους και το θεμελιώδες δικαίωμα να αποφασίζουν για το σώμα και η ζωή τους".

6. Big Tech, ένα μεγάλο πρόβλημα

Να στείλει σαφές μήνυμα στους γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ ότι “οι επιθέσεις τους στη δημοκρατία, την ιδιωτικότητα, την ψυχική υγεία και την οικονομία δεν θα είναι πλέον ανεκτές” καλεί επίσης η Αριστερά τη Φον Ντερ Λάιεν, απαιτώντας την “αυστηρή ρύθμισή” τους: “Συμμορφωθείτε ή αντίο!”.

7. Κάνοντας την Ευρώπη να λειτουργεί για τους εργαζόμενους

“Η Ε.Ε. πρέπει να αρχίσει να χτίζει ένα μέλλον με τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά δικαιώματα να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας” τονίζουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, ενώ εκφράζουν την άποψη ότι η οικοδόμηση μιας Ε.Ε. “που θα λειτουργεί για τους εργαζόμενους” θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της προέδρου της Επιτροπής. “Αυτό σημαίνει νέους κανόνες για την αυστηρή ρύθμιση κάθε εταιρείας που έχει επωφεληθεί από αδύναμους κανόνες για να εκμεταλλευτεί τους εργαζόμενους και να προσθέσει περισσότερα δισεκατομμύρια στους τραπεζικούς της λογαριασμούς” εξηγούν.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ - Αυγή

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)