to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:47 | 18.03.2016

Κοινωνία

Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά: Ανακοίνωση της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας

«Αντιλαμβανόμαστε πως το λιμάνι δεν μπορεί να παραμείνει ως μόνιμος καταυλισμός, πρώτα και κύρια για το καλό των ίδιων των ανθρώπων. Όμως ο δικός μας ρόλος είναι να τους στηρίζουμε για όσο παραμένουν και μέχρι να φύγουν, όπως κάνουμε τους τελευταίους 6 μήνες»


Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

Η καθημερινή μας παρουσία στο λιμάνι μάς δίνει την δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα για τα κακώς κείμενα, τα οποία λαμβάνουν χώρα. Για μια ακόμα φορά επιχειρούμε να τα δημοσιοποιήσουμε, ως μέτρο πίεσης προς τους υπεύθυνους φορείς, με στόχο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας.

1. Σε κάθε πύλη του λιμανιού και σε κάθε άφιξη καραβιών ταξιδιωτικοί πράκτορες, οδηγοί ταξί και διακινητές επιχειρούν να αποκομίσουν κέρδη πουλώντας ψεύτικες ελπίδες και εξαπατώντας τους ανθρώπους που καταφθάνουν καθημερινά. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κοιτάνε να γεμίζουν λεωφορεία προς Ειδομένη, υποσχόμενοι πως θα τους πάνε ακόμα και στη FYROM. Οδηγοί ταξί τούς χρεώνουν με το κεφάλι και μια μετακίνηση μέχρι την Ομόνοια μπορεί να κοστίσει 50, 60, ίσως και παραπάνω ευρώ. Διακινητές υπόσχονται έναντι χιλιάδων ευρώ (σύμφωνα με καταγγελίες), πως θα τους περάσουν παράνομα από τα σύνορα. Είναι ευθύνη των διωκτικών αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους να τερματίσουν αυτή την κατάσταση εκμετάλλευσης σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

2. Καθημερινά οι άνθρωποι μας ζητάνε πληροφορίες για το τί πρέπει να κάνουν. Είναι υποχρέωση όλων των οργανώσεων - κυβερνητικών και μη- και της Ύπατης Αρμοστείας να βρίσκονται στο λιμάνι καθημερινά και να εξηγούν στους ανθρώπους αυτούς τα δικαιώματά τους. Ποιες είναι οι συμφωνίες. Μέσω ποιών τρόπων μπορούν να φτάσουν στους προορισμούς τους. Ποιες είναι οι διαδικασίες ασύλου στη χώρα μας.

3. Παρά το γεγονός πως πλέον υπάρχει πιο οργανωμένη ιατρική παρουσία στο λιμάνι, τα βράδια εξακολουθούμε να έχουμε ελλείψεις γιατρών (παιδιάτρων και παθολόγων). Η παρουσία τους δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά επιτακτική ανάγκη, καθώς μιλάμε για ανθρώπους ταλαιπωρημένους, άρρωστους και τα έκτακτα περιστατικά λόγω της ταλαιπωρίας που έχουν υποστεί είναι αρκετά συχνά. Οι λίγοι αλληλέγγυοι γιατροί άλλων ειδικοτήτων, που έχουν επωμιστεί τις βραδινές βάρδιες, δεν επαρκούν και για πόσο ακόμα θα αντέχουν;

4. Τέλος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι αρμοδιότητα των αλληλέγγυων να προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να μεταφερθούν στα διάφορα καμπς ανά την επικράτεια. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη, ούτε είναι ο ρόλος ο δικός μας να τους συμβουλεύουμε, τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τί θα απογίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και τί μέλλον τους επιφυλάσσουν οι αντιδραστικές (φασιστικές είναι η σωστή λέξη) πολιτικές της Ε.Ε.. Αντιλαμβανόμαστε πως το λιμάνι δεν μπορεί να παραμείνει ως μόνιμος καταυλισμός, πρώτα και κύρια για το καλό των ίδιων των ανθρώπων. Όμως ο δικός μας ρόλος είναι να τους στηρίζουμε για όσο παραμένουν και μέχρι να φύγουν, όπως κάνουμε τους τελευταίους 6 μήνες.

ΠΑΜΠΕΙΡΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Refugees Welcome to Piraeus!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)