to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:18 | 23.07.2013

Διεθνή

Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή στο επίκεντρο της Συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή αντίληψη για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να γίνονται σεβαστές. (σημείωση Left.gr: ναι, βρε σεις, για τον Μπένι μιλάμε!)


Η κατάσταση στην Αίγυπτο, στη Συρία, στο Λίβανο και γενικότερα στην περιοχή της Μ. Ανατολής βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο της συνόδου υπήρξε και τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επικοινώνησε προσφάτως τηλεφωνικά με τον αιγύπτιο ομόλογό του και ενημέρωσε το Συμβούλιο για το περιεχόμενο της συνομιλίας του, ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές η ΕΕ «σχεδόν πετυχαίνει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πολιτική αρχών και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά μια δύσκολη μεταβατική περίοδο. Η Αίγυπτος είναι χώρα κλειδί για πάρα πολλά ζητήματα, για την αραβική άνοιξη συνολικά, για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι οι αρχές που διέπουν την ευρωπαϊκή αντίληψη για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να γίνονται σεβαστές.

«Οφείλουμε, όμως, να δούμε πώς συνδέονται πρακτικά με μία χώρα πολύπλοκη, όπως η Αίγυπτος, με τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις θρησκευτικές διαστρωματώσεις της. Η πρώτη φάση της μεταβατικής περιόδου δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Τώρα, άρχισε εκ των πραγμάτων μια δεύτερη φάση που πρέπει να την στηρίξουμε. Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε στην σταθεροποίηση της κατάστασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί πάση θυσία η κλιμάκωση της βίας και πολύ περισσότερο η διολίσθηση σε κάποια μορφή εμφύλιας αντιπαράθεσης. Άρα, με τα σημερινά συμπεράσματα στέλνουμε ένα μήνυμα που είναι καθαρό, ως προς τις αρχές του και τις άξιες του, αλλά και δημιουργικό από την άποψη της ορθής εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη Συρία ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική πτυχή του θέματος και στο ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με κύματα προσφύγων, ενώ σε σχέση με τον Λίβανο και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Χεσμπολάχ, ανέφερε ότι χρειάζονται εξαιρετικά λεπτοί και προσεκτικοί χειρισμοί από πλευράς ΕΕ.

Διμερείς συναντήσεις είχε, τέλος, σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογο του Αζερμπαϊτζάν, τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόφσκι και τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Επίτροπο Στέφαν Φίλε.

Με τον τελευταίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε την ευκαιρία να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ενδιαφέρουν την ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως οι σχέσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία, οι σχέσεις με τη Σερβία και το Κόσοβο, η πορεία της διεύρυνσης και το Κυπριακό.

Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)