to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Καταλονία σε κατάσταση πολιορκίας

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δοκιμάζονται σήμερα στην Καταλωνία και την Ισπανία. Η Δεξιά του Ραχόι, των Πολιτών και δυστυχώς οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να αποδεχθούν μια δημοκρατική...


Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δοκιμάζονται σήμερα στην Καταλωνία και την Ισπανία. Η Δεξιά του Ραχόι, των Πολιτών και δυστυχώς οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να αποδεχθούν μια δημοκρατική πολιτική λύση, όπως στο Κεμπέκ ή στη Σκωτία. Περίπου 2.300 εκλογικά κέντρα θα περικυκλωθούν από την αστυνομία, πολλοί δημόσιοι λειτουργοί κινδυνεύουν με αξιόποινες καταδίκες και τεράστια πρόστιμα. Το δημοψήφισμα διχάζει την καταλανική και ισπανική κοινωνία και την Αριστερά. To Unidos Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια, όπως το En Comù Podem της Καταλωνίας, δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC, που ανήκει στην ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας και αποτελεί θεμέλιο λίθο του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ζοζέπ Μαρία Τερικάμπρας, ευρωβουλευτής ERC - Πράσινοι: “Θέλουμε την ανεξαρτησία χωρίς βία και καταστολή

“Η κατάσταση στην Καταλωνία είναι πολύ σοβαρή, γιατί η ισπανική κυβέρνηση, που έχει ξεκάθαρη ακροδεξιά πολιτική, προσπαθεί να καταστήσει παράνομο ένα δημοψήφισμα που δεν είναι παράνομο, γιατί δεν απαγορεύεται από το ισπανικό σύνταγμα. Δεν προσπαθεί να δημιουργήσει δυσκολίες, αλλά να το απαγορεύσει με τον πιο περίεργο τρόπο για δημοκρατική χώρα, συλλαμβάνοντας υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής κυβέρνησης γιατί εργάζονταν υπέρ του δημοψηφίσματος, κάνοντας εφόδους σε ιδιωτικά τυπογραφεία ή απαγορεύοντας εκδηλώσεις και κυρίως διαδηλώσεις για το δημοψήφισμα” τόνισε στην “Αυγή” o Ζοζέπ Μαρία Τερικάμπρας, ο πανεπιστημιακός, φιλόσοφος και ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής - Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας ERC, που ανήκει στην ομάδα των Πράσινων και συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της.

“Για εμάς που έχουμε κάποια ηλικία μας θύμισαν την εποχή του Φράνκο, αφού μας απαγορεύουν την ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης και της ψήφου. Υπάρχει δημοκρατία όταν απαγορεύονται αυτά τα τρία βασικά δικαιώματα; Με τις διώξεις αυτές του Ραχόι, το ερώτημα δεν είναι ναι ή όχι στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά εάν έχουμε ή όχι δημοκρατία” συνέχισε ο Ζ.Μ. Τερικάμπρας, εκτιμώντας πως “με βάση τους δύο νόμους που ψήφισε το κοινοβούλιο της Καταλωνίας εάν το δημοψήφισμα δείξει τη νίκη του 'ναι', έπειτα από τουλάχιστον 48 ώρες θα μπορεί να ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία, γεγονός που θα δρομολογήσει διαπραγματεύσεις αρκετών μηνών με τους διεθνείς και εσωτερικούς παράγοντες της Ισπανίας για τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας. Έπειτα από μερικούς μήνες θα πρέπει να ψηφίσουμε με δημοψήφισμα ένα σύνταγμα και μετά από αυτό θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην πραγματική ανεξαρτησία”.

Ο ευρωβουλευτής του ERC και των Πρασίνων αποστρέφεται τη βία. “Τα τελευταία οκτώ χρόνια κατεβάσαμε εκατομμύρια πολιτών στους δρόμους και δεν έγιναν τα παραμικρά επεισόδια, δεν έσπασε ούτε ένα τζάμι και δεν πέταξαν στον δρόμο ούτε ένα χαρτάκι. Το κίνημα για την ανεξαρτησία είναι απολύτως ειρηνικό. Δεν ξέρουμε όμως εάν η ισπανική αστυνομία θα μας εμποδίσει με το ξύλο και την καταστολή. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλωνίας υπογράμμισε ότι θα ήθελε να χάσει ειρηνικά από το να κερδίσει με τη βία” τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ευρώπης, ο Τερικάμπρας εκτιμά πως “ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μας έδωσε την αίσθηση ότι μιλούσε ο Ραχόι. Στην Ευρώπη όμως, διαρκώς και περισσότεροι βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια τον αγώνα μας, γιατί αποστρέφονται την καταστολή που εφαρμόζει η Ισπανία. Είμαστε υπερήφανοι που 56 ευρωβουλευτές από 16 χώρες και 6 κοινοβουλευτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλαν επιστολή στον Ραχόι ζητώντας διάλογο και διαπραγματεύσεις με την Καταλωνία. Οι δύο συμπρόεδροι της ομάδας των Πράσινων απευθύνθηκαν στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσεις για το τι συμβαίνει στην Πολωνία, την Ουγγαρία ή την Τουρκία και δεν μιλά για την Καταλωνία; Η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτροχιαστεί η κατάσταση”.

Χαβιέρ Ντομένετς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενωτικού En Comù Podem: “Την Κυριακή θα πούμε στον Ραχόι να φύγει”

“Πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μας για να δώσουμε ένα μάθημα δημοκρατίας στην αυταρχική επίθεση του Ραχόι. Η αλλαγή στη χώρα μας δεν εξαρτάται από την απάντηση στην ερώτηση που θα δώσουν όσοι θέλουν την ανεξαρτησία και όσοι θέλουν μια ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Η χώρα μας θα οικοδομηθεί από την τεράστια αδελφοσύνη που δείξαμε αυτές τις ημέρες και θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όσο ποτέ και να είμαστε συμφιλιωμένοι όσο ποτέ, από τότε που κατακτήσαμε τις ελευθερίες του λαού μας” τόνισε ο Χαβιέρ Ντομένετς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ενωτικού καταλανικού αριστερού ψηφοδελτίου στη Βουλή της Μαδρίτης En Comù Podem, μιλώντας καταλανικά στην τελευταία πριν από το δημοψήφισμα μεγάλη εκδήλωση του νέου ενωτικού σχήματος Catalunya En Comù στη Βαρκελώνη.

“Η εθνική ταυτότητα της Καταλωνίας μπορεί να οικοδομηθεί μόνο από τον εργαζόμενο λαό, που θέλει διαρκώς και περισσότερο να εκφραστεί, ενώ το Λαϊκό Κόμμα καταργεί στην πράξη την αυτοδιοίκηση για να κρύψει τη διαφθορά του. Αυτοί που εμφανίζονται ως οι υπερασπιστές του κράτους δικαίου δεν τράπηκαν να καταργήσουν την αυτοδιοικητική αυτονομία της Καταλωνίας, που την υπερασπιζόμαστε όλοι οι Καταλανοί και οι Καταλανές στους δρόμους” συνέχισε ο Ντομένεντς, εκτιμώντας πως “η τεράστια πλειοψηφία, και μέσα στο Λαϊκό Κόμμα, πιστεύει ότι η λύση περνά από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος”. “Το καθεστώς της τοπικής αυτονομίας που είχαμε τελείωσε. Η Καταλωνία δεν έχει ανάγκη να ξεκινήσει συνταγματικές αλλαγές, αλλά να αποκτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της για το μέλλον, γεγονός που επιβάλλει να δρομολογήσουμε την αλλαγή από τις 2 Οκτωβρίου με όλο τον πλουραλισμό του λαού μας και χωρίς τη διαμάχη του 'ναι' ή του 'όχι'” συνέχισε ο ηγέτης του En Comù Podem, εκτιμώντας πως “η κινητοποίησή μας για το δημοψήφισμα δεν αποτελεί μόνο μια μάχη της Καταλωνίας, αλλά όλης της δημοκρατίας”.

“Τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Ραχόι είναι εναντίον του λαού της Καταλωνίας και εναντίον των λαών της Ισπανίας, γιατί περικόπτουν δικαιώματα και ελευθερίες” συμπλήρωσε ο ίδιος στην εκδήλωση του αποκαλούμενου σχήματος Los Comuns, καλώντας σε κινητοποίηση κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό και αριστερό πολίτη για να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)