to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 14.09.2017

Διεθνή

Η Καταλονία δεν κάμπτεται από το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου για το δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου για το δημοψήφισμα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας.


Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου για το δημοψήφισμα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, παρομοιάζοντας την κίνησή της αυτή σαν να «στήνει πόρτα σε ξέφραγο χωράφι».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο ΤV3, ο καταλανός πρόεδρος δήλωσε εμφατικά πως «το να στήνεις πόρτα σε ξέφραγο χωράφι, να πολεμάς ένα μέσο έκφρασης ίδιον του 21ου αιώνα», όπως είναι το Ιντερνέτ, «με νόμους του 20ου αιώνα και μεθόδους του 19ου αιώνα, αυτό δεν λειτουργεί».

«Στο τέλος, ο κόσμος βρίσκει τρόπο για να παρακάμψει αυτά τα εικονικά τείχη», τόνισε ο Πουτζεμόντ, υπογραμμίζοντας πως «ο κόσμος της επικοινωνίας δεν έχει σύνορα».

Όσον αφορά την άρνηση πολλών μέσων επικοινωνίας να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση της καταλανικής ‘Τζεναραλιτάτ’ για το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αποφάσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων», διότι δεν μπορούν «να τις υποχρεώσεις» να καλύψουν και να διαδώσουν αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.

Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται «ήρεμος, γαλήνιος, αποφασισμένος» και «ικανοποιημένος που κατόρθωσε να εκπληρώσει» την αποστολή να οδηγήσει την Καταλωνία ως το δημοψήφισμα, μολονότι όπως τόνισε, η κατάσταση επιβάλλει «σεβασμό».

Στις δηλώσεις του στο TV3 ο Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε πως η ‘Γκοβέρν’ θα «έχει έτοιμα τα πάντα» ώστε την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν, εγγυώμενος ότι «δεν θα συμβεί» τίποτε εάν ορισμένοι δήμαρχοι δεν συνεργασθούν, διότι όπως υπογράμμισε η Τζενεραλιτάτ θα λειτουργήσει εναλλακτικά εκλογικά κέντρα, αν χρειασθεί ακόμη και στη Βαρκελώνη.

Όπως γράφει σήμερα κι η εφημερίδα El Pais, o Πουτζεμόντ ανέθεσε στη σύμβουλο (υπουργό) Παιδείας της τοπικής κυβέρνησης Κλάρα Πονσατί να τεθεί επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου σχολικών αιθουσών, που θα φροντίσει να καλύψει τη διάθεση σχολικών αιθουσών ως εκλογικών κέντρων. Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, δηλώνει μεν πρόθυμη να διευκολύνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο δεν θέλει να διακυβεύσει τον θεσμό και τους υπαλλήλους του δήμου απέναντι στη ‘δαμόκλειο σπάθη’ των πειθαρχικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Μαδρίτη. Ορίζοντας την Πονσατί υπεύθυνη των σχολικών αιθουσών, η Τζενεραλιτάτ, αφ’ενός προστατεύει την Κολάου από κάθε πρωτογενή ευθύνη, και αφ’ ετέρου κάνει ακόμη πιο εμφανή την δραστήρια εμπλοκή της στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, παρακάμπτοντας έτσι και το εμπόδιο των ‘σκεπτικιστών’ και ‘αμφισβητιών’ δημάρχων.

Ο Πουτζεμόντ στη συνέντευξή του ανακοίνωσε πως εντός των προσεχών ημερών η ‘Γκοβέρν’ θα συγκαλέσει συνέντευξη Τύπου «για να εξηγήσει όλες τις τεχνικές πτυχές» του δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο «δεν μπορεί να αλλάξει την διοργάνωσή του» παρ’ όλο που το έκρινε άκυρο.

Επίσης αμφισβήτησε πως η Μαδρίτη «μέσα σε πέντε μέρες» θα μπορούσε να επέμβει «προσφέροντας κάποια εγγύηση» για την καταλανική αυτονομία, προσφεύγοντας στο Άρθρο 155 του Συντάγματος. «Μπορούν να κάνουν αυτό, ή ό,τι άλλο θέλουν, όμως εμείς την 1η Οκτωβρίου ψηφίζουμε», διατράνωσε ο Πουτζεμόντ, προσθέτοντας πως οι επεμβάσεις του κράτους «αντί να δυσχεραίνουν αυτό που κάνουμε, μας βοηθούν να εξηγούμε καλλίτερα πως αυτό είναι δημοκρατικό».

Επίσης εξέφρασε την βεβαιότητα πως σήμερα οι δυνάμεις της ανεξαρτησίας θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν στην Ταραγόνα την εκδήλωση για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, παρά την εντολή του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Χοσέ Μανουέλ Μάθα να θεωρηθούν υπόλογοι στους νόμους όλοι οι δήμαρχοι που υπέγραψαν τη στήριξη στο δημοψήφισμα.

Για τον Πουτζεμόντ, αυτό αποτελεί «βαρβαρότητα», και «θυμίζει αδόκητες πρακτικές για τη δημοκρατία’»: «Πού, σε ποιο μέρος του δυτικού κόσμου μπορεί κάποιος να σκεφθεί πως συλλαμβάνοντας το 75% των δημάρχων μιας χώρας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα;», τόνισε ο πρόεδρος της Καταλωνίας, δηλώνοντας ευθαρσώς πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνουν «την ευθύνη για το δημοψήφισμα».

O ίδιος πρόσθεσε πως τίποτε δεν θα άλλαζε εάν στην πρωθυπουργία της Ισπανίας, αντί για τον Μαριάνο Ραχόι, βρισκόταν ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, γιατί καίτοι θα χρησιμοποιούσε άλλον «τόνο» από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), το PSOE ακόμη κι όταν ήταν στην κυβέρνηση "«δεν έκανε τίποτα για το ομόσπονδο κράτος». Ο Πουτζεμόντ, κλείνοντας, χαρακτήρισε τη θητεία του, λέγοντας πως «κάθε μέρα είναι κι ένα Βιετνάμ».

Οι Αμερικανοί είχαν προβλέψει την αναξαρτησία της Καταλονίας

Την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν το 2020 επισημαίνει παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός, που αναφέρεται στις τοτινές τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής και αποχαρακτηρίσθηκε το 2015 από τον οργανισμό Black Vault, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Vanguardia.

Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Κάρολ Μιγκντάλοβιτς.

Οι συντάκτες της έκθεσης πίστευαν το 1990 πως είναι πιθανό «η κατάρρευση της ιδέας του Κράτους-Έθνους σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης» θα συνοδευόταν από μία «αναβίωση των περιφερειακών αλυτρωτισμών». Προς αυτήν την κατεύθυνση πίστευαν πως «ιστορικές περιοχές, όπως η Σκωτία, η Βαυαρία, η Σλοβακία, η Σικελία, η Προβηγκία και η Καταλωνία» θα εργάζονταν ώστε να λειτουργήσουν ως «πολιτικές οντότητες» με «τα δικά τους συμφέροντα». «Ορισμένες από αυτές δε, θα αποκτούσαν την ανεξαρτησία τους» , σημείωναν.

Περιέργως, στην έκθεση δεν αναφέρονται περιοχές όπως η Χώρα των Βάσκων, ή η Φλάνδρα, με ισχυρές αποσχιστικές τάσεις. Από τις αναφερόμενες περιοχές, μόνον η Σλοβακία ήταν εκείνη που απέκτησε την ανεξαρτησία της ενώ στη Σκωτία έχει διεξαχθεί ήδη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ η Καταλωνία αναμένει την 1η Οκτωβρίου για να αποφασίσει για την πορεία της.

Πάντως, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε χθες πως προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση, ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλωνία την 1η Οκτωβρίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο ειδωμένο υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)