to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κατάληξη της πιρουέτας Μητσοτάκη

Ως άλλος «Αρνητής» της Πραγματικότητας, η Κυβέρνηση παίζει κλέφτες και αστυνόμους, κυνηγάει τη σκιά της και κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, προσπαθώντας να πείσει την κοινωνία ότι έχει πάθει κι αυτή λοβοτομή μαζί με την Κυβέρνηση.


*Άρθρο της της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα Documento

Ένα.. δύο… τρία…

«plie», «relevé» (αγωνία) κι αντί για «pirouette» …πτώση!

Κάπως έτσι εξελίχθηκε η πιρουέτα που επιχείρησε ο κος Μητσοτάκης με τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ξεκίνησε όλο χάρη, αναγνωρίζοντας δήθεν την ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και εξαγγέλλοντας τη δημιουργία ενός (ακόμη) Υπουργείου, με τίτλο «Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας»,

Ορθώθηκε με πείσμα, καθαιρώντας τον «επιτελικό πυροσβέστη», κο Χρυσοχοΐδη, που μόνος αυτός μπόρεσε να διαγνώσει την «εγκληματοφοβία» από την οποία «αδίκως» κατατρέχονται οι πολίτες,

Τινάχτηκε με νεύρο, ανακοινώνοντας ω νέο Υπουργό τον ε.α. Ναύαρχο Αποστολάκη,

Κι έπεσε με πάταγο! μετά την άρνηση του κου Αποστολάκη να αναλάβει Υπουργός, αφού δεν υπήρχε διακομματική συναίνεση.

Κι αφού ο κος Μητσοτάκης έριξε την πολιτική προστασία σε ξέρα, έψαξε για απάνεμο λιμάνι στις κυπριακές ακρογιαλιές, ανακοινώνοντας ως νέο Υπουργό τον κο Στυλιανίδη.

Πολλά ακούστηκαν. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι οι δαντελένιες ελληνικές ή κυπριακές ακρογιαλιές. Με άλλα λόγια, η αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας δεν είναι ζήτημα προσώπων.

Η καταστροφή 1,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και ο αγώνας δρόμου για να οχυρωθούν οι περιοχές που επλήγησαν από τον κίνδυνο πλημμυρών δεν καλύπτεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τα δελτία έκτακτης επιδείνωσης προειδοποιούν για ακραία φαινόμενα και καταιγίδες στη Βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και αλλού, ο κρατικός μηχανισμός όμως έχει βουλιάξει υπό την κυβερνητική αδράνεια.

Ούτε βέβαια η σύσταση ενός ακόμη Υπουργείου, ακόμη κι αν τιτλοφορείται Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αρκεί. Τα προβλήματα είναι δομικά και αφορούν στην υπάρχουσα οργάνωση του Κράτους με υπηρεσίες που δεν δια-λειτουργούν. Ποσώς το πρόβλημα επιλύεται αποσπώντας την Πυροσβεστική από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απομονώνοντάς τη σε ένα ξεχωριστό Υπουργείο, όπως επιχειρεί ο κος Μητσοτάκης. Αντί να «αποστρατικοποιείται» η Διοίκηση και οι επιχειρησιακοί να αφήνονται να κάνουν τη δουλειά τους, η Νέα Δημοκρατία, επενδύοντας στη λογική της κατ’ όνομα μόνον ασφάλειας, δημιουργεί όλο και περισσότερα ένστολα σώματα με αρμοδιότητες διοίκησης!

Αντί να αξιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία το πόρισμα Γκολντάμερ και την σχετική πρόταση νόμου για την πολιτική προστασία που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ήδη τον Νοέμβριο του 2019, η Νέα Δημοκρατία ψήφισε έναν νόμο-πυροτέχνημα, τον ν.4662/2020, τον οποίο η ίδια ανέστειλε γιατί ήταν ανεφάρμοστος και τοποθέτησε μετακλητούς ως περιφερειακούς συντονιστές πολιτικής προστασίας σε όλη τη χώρα!

Τα ψεύδη δήθεν ενίσχυσης της Πυροσβεστικής επί Νέας Δημοκρατίας κατέρρευσαν. Επί ΣΥΡΙΖΑ μονιμοποιήθηκαν 2.500 πυροσβέστες που με τον κανόνα προσλήψεων 5 προς 1 του γνωστού και ως «Υπουργού των απολύσεων», κο Μητσοτάκη, θα έπρεπε να απολυθούν το 2017. Επί ΣΥΡΙΖΑ παρατάθηκε η θητεία 1.245 εποχικών πυροσβεστών, ενώ προσλήφθηκαν άλλοι τόσοι, φτάνοντας τους 2.500. Επί ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε η αξιοκρατική και συστηματική εισαγωγή Πυροσβεστών και Αξιωματικών στη Πυροσβεστική κάθε χρόνο μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Επί ΣΥΡΙΖΑ διασώθηκε η χρηματοδότηση και παραδόθηκε το 112 σε δοκιμαστική λειτουργία. Επί ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε για πρώτη φορά η Χώρα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας «RescEU» με 2 Canadair CL-415, έχοντας υποστηρίξει ενεργά την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής για τη δημιουργία του RescEU από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, συνδιαμορφώνοντας το σχετικό πλαίσιο. Επί ΣΥΡΙΖΑ μέσω διεθνούς διαγωνισμού μισθώθηκαν 10 εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, επιπλέον του εθνικού στόλου, κατ’ έτος και μέχρι το 2021, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη δύο έτη μέχρι το 2023 και με προαίρεση για ακόμη 8 ελικόπτερα κατ’ έτος!

Με δυο λόγια: τέχνασμα και μάλιστα φθηνό ο ανασχηματισμός και η εξαγγελία νέου Υπουργείου. Κι αν ο ανασχηματισμός Μητσοτάκη βούλιαξε στα αβαθή, η Χώρα πάντως δεν μπορεί να μείνει καράβι ακυβέρνητο χωρίς Καπετάνιο και με Υπουργούς άβουλους ναύτες.

Ως άλλος «Αρνητής» της Πραγματικότητας, η Κυβέρνηση παίζει κλέφτες και αστυνόμους, κυνηγάει τη σκιά της και κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, προσπαθώντας να πείσει την κοινωνία ότι έχει πάθει κι αυτή λοβοτομή μαζί με την Κυβέρνηση.

Δεν πρόκειται απλά για αδυναμία διαχείρισης. Η ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα και η ζοφερή πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας που με τους «συστημικούς εταίρους της» βλέπουν μόνο …ευκαιρίες για μπίζνες. Άλλοτε υπό κάποια πλουμιστή «εκσυγχρονιστική» φενάκη κι άλλοτε ούτε καν.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το ΦΠΑ στο ρεύμα από 13% σε 6%, η Νέα Δημοκρατία άφησε ασύδοτα τα ολιγοπώλια με εναρμονισμένες πρακτικές να εκτοξεύσουν την τιμή του ρεύματος και επιπλέον τοποθέτησε ακριβοπληρωμένα γαλάζια golden boys στη διοίκηση.

Η στρατηγική μη ενίσχυση του ΕΣΥ και η αντικατάσταση των υγειονομικών με εποχικό προσωπικό υποσκάπτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διχάζει και επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών.

Στην Παιδεία: εκτός πανεπιστημίων 40.000 υποψήφιοι, 20.000 κενές θέσεις στα Πανεπιστήμια. "Εισακτέα", όμως, η πανεπιστημιακή αστυνομία! Και τα ιδιωτικά κολλέγια ανοίγουν τις πύλες τους αντί αδρής αμοιβής για τις χιλιάδες των «αποτυχόντων». Έτσι βάφτισε η νέα Δημοκρατία τη Νέα Γενιά.

Για να μην αναφέρουμε την ελαστική/μαύρη εργασία ή το νέο νόμο της ΝΔ κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης: οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται σε επενδυτές που τζογάρουν με το ζόρι. Ή μάλλον κάποια golden boys θα τζογάρουν στο όνομά τους. Αποκρύπτεται δε το κόστος των 70 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Δεξιοτεχνική δεξιόστροφη πιρουέτα για τον κο Μητσοτάκη, λοιπόν. Παράπλευρη απώλεια το κύμα ακρίβειας, δήθεν απότοκος της παγκόσμιας κρίσης και ανόδου τιμών και ας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο.

Αλλά, όπως είπαμε, μετά το ..«relevé», ακολουθεί αγωνία και καμιά φορά αντί για την πιρουέτα έρχεται η …πτώση.

Στην περίπτωση του κου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του η αγωνία θα απουσιάζει.

Γιατί η πτώση είναι σίγουρη και η πρόσκρουση προβλέπεται σφοδρή.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)