to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:20 | 28.10.2012

Διεθνή

Η κατάχρηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών βλάπτει σοβαρά την οικονομία

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες συμβάλουν αναμφιβόλως στην ανάπτυξη, αλλά η κατάχρησή τους βλάπτει σοβαρά την οικονομία, η οποία στερείται ξαφνικά από τα πιο δυνατά μυαλά και τις πιο δυνατές ιδέες για την οικονομική ευημερία, προειδοποιούν σήμερα ειδικοί της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BRI).


Στα πορίσματά τους, τα οποία χαρακτηρίζουν οι ίδιοι "συναρπαστικά", οι οικονομολόγοι της BRI αποκαλύπτουν ότι "όσο περισσότερο μεγαλώνει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τόσο περισσότερο επιβραδύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας".

Οι προηγμένες οικονομίες άφησαν να μεγαλώσει αυτός ο χρηματοπιστωτικός τομέας (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία...) αρκετά πέραν του μεγέθους πάνω από το οποίο καθίσταται επιζήμιος για την "πραγματική" οικονομία, υπογραμμίζουν οι ειδικοί στην έκθεση αυτή η οποία θα δημοσιευτεί από την BRI.

"Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κάνουν κυριολεκτικά αφαίμαξη" της δεξαμενής εγκεφάλων, επισημαίνουν, αναφερόμενοι στους ειδικευμένους επιστήμονες, και εξηγούν ότι ο τομέας αυτός προσελκύει τους καλύτερους λόγω των υψηλών αμοιβών που δίνει.

"Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να γίνουν επιστήμονες, οι οποίοι σε μια άλλη εποχή θα ονειρεύονταν να βρουν μια θεραπεία για τον καρκίνο ή να πετάξουν στον Άρη, ονειρεύονται σήμερα να γίνουν διευθυντές εταιρειών αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου", υπογραμμίζουν στην έκθεσή τους.

Η ανάλυση που έκαναν οι δύο οικονομολόγοι της BRI, Στέφεν Σεκέτι και Ενίς Χαρουμπί, ξεκινώντας από την άποψη ότι "οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες είναι καλές για την ανάπτυξη", δείχνει ότι όταν ο όγκος των πιστώσεων ξεπερνάει το ΑΕΠ, αυτός "γίνεται ένα βάρος για την αύξηση της παραγωγικότητας". Ή μάλλον, όταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας μονοπωλεί περισσότερο από το 3,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού μιας χώρας, οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη.

"Το δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε είναι ότι οι σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί τομείς που βρίσκονται σε μεγάλη ανάπτυξη μπορεί να είναι πολύ επιζήμιοι για την υπόλοιπη οικονομία", καταλήγουν οι συντάκτες της έρευνας αυτής, η οποία έγινε σε 21 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ).

Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.bis.org/publ/work381.htm

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)