to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 15.04.2022

Πολιτική

Ι. Καρδαράς: Σκάνδαλο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Σκάνδαλο «για να μη μπορούμε να πίνουμε ποιοτικό και φθηνό νερό» καταγγέλει ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Ιωάννης Καρδαράς καταγράφοντας το ιστορικό αποφάσεων της δικαιοσύνης και τους «ελιγμούς» που επιχειρεί να κάνει η ΝΔ στο θέμα


Γράφει ο κ. Καρδαράς

1)   η ΕΥΔΑΠ ΑΕ που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας εισήλθε στο Χρηματιστήριο το έτος 2000 επί Κ.Σημίτη. Αργότερα (το 2012) λόγω ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση των μετοχών της σε ιδιώτες.

Συνεπεία αιτήσεων-προσφυγών πολιτών και φορέων  εκδόθηκε  η 1906/2014 απόφαση της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του ΣτΕ ότι το 50% + 1 των μετοχών (ΕΥΔΑΠ ΑΕ & ΕΥΑΘ ΑΕ) θα ανήκει πάντα στον έλεγχο του Δημοσίου οπότε απεντάχθη από το ΤΑΙΠΕΔ.

2)  Το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, και κατόπιν απαίτησης των ΘΕΣΜΩΝ και των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ οι δημόσιες ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ ΑΕ μεταβιβάστηκαν στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ με Νόμο (Ν4425/2016) που όμως προέβλεπε:

«…… ότι η μεταβίβαση στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ  γίνεται με την επιφύλαξη των περιορισμών του Συντάγματος και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης…….».

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ πολιτών και φορέων είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη έκδοση των με αρ. 190-191/4-2-2022 αποφάσεων της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του ΣτΕ που έκρινε  αντισυνταγματική την μεταβίβαση  στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ (ΕΕΣΥΠ) «…………… το οποίο έχει σκοπό το κέρδος σε βάρος της ποιότητας και της προσιτής τιμής των λειτουργικών υπηρεσιών υδροδότησης (ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ ΑΕ) …….».

3)   Η ΝΔ στην προσπάθεια της να «παρακάμψει» τις ανωτέρω αποφάσεις της ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ του ΣΤΕ  μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκάλεσε στις 20-1-2022 διεθνή διαγωνισμό με ΣΔΙΤ ύψους 300 εκατ. Ευρώ «….. για την λειτουργία , συντήρηση, επισκευή των παγίων εγκαταστάσεων για την κάλυψη των αναγκών της πρωτεύουσας –Αττικής…..»

Στο διαγωνισμό της 20-1-2022 συμμετείχαν οι «γνωστές» εταιρείες  α) ΑΚΤΩΡ β) ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΤΕΡΝΑ γ) ΜΗΧΑΝΙΚΗ (Εμφιετζόγλου) και κατέθεσαν τις προσφορές τους.

4)   Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, η οποία από εποχής ιδρύσεως της είχε την παραπάνω αρμοδιότητα χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου, ετέθη εκτός. Με αυτόν τον τρόπο η διαχείριση και λειτουργία των εγκατάστεων Εύηνου, Μόρνου, Υλίκης, Μαραθώνα και εν γένει του υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ) μήκους 495 χλμ παραδίδεται στους ιδιώτες.

5)   Κατά της Διυπουργικής Επιτροπής (ΣΔΙΤ) και κατά του «Υπ. Υποδομών Μεταφορών» και «Υπ. Περιβάλλοντος»  προσφύγαμε φορείς και πολίτες-καταναλωτές (έννομο συμφέρον) στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ η οποία εκδικάζεται στις 10-5-2022.

6)  ΄Ηδη στις 24-3-2022 με ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε., το Τ.Ε.Ε.(ΝΠΔΔ) ζήτησε την ακύρωση του Διαγωνισμού της 20-1-2022 και διακήρυξε την αποκλειστικά δημόσια διαχείριση των Υπηρεσιών νερού στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

7)     Τα ίδια ζήτησαν Δήμοι της Αττικής και πολλοί φορείς στην από 13-4-2022 συνέντευξη τύπου της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ» στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας.

8)     Έχω την τιμή να συμμετέχω στους προσφεύγοντες στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του ΣτΕ για τις 10-5-2022 ζητώντας την ακύρωση του από 20-1-2022 Διαγωνισμού.

9)    Την ίδια τιμή νοιώθω που συμμετείχα βάζοντας ένα «λιθαράκι» στην προσφυγή στο ΣτΕ που πρόσφατα με τις 547-548-549/14-2-2022 αποφάσεις του σταμάτησε το εγκληματικό και αχρείαστο έργο των ΝΕΩΝ ΠΡΟΒΛΗΤΩΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ με μπάζωμα της θάλασσας στον Πειραιά καθώς και τα «έργα» της «ΚΟΣΚΟ», που πραγματοποιούνταν άνευ των νομίμων αδειοδοτήσεων, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών και την βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη .

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)