to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η κανονικότητά τους βρωμάει φασισμό

Η κανονικότητα της Νέας Δημοκρατίας στοχοποιεί οτιδήποτε δεν συνάδει με την ομοιομορφία που μας επιβάλλει


Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου με βασικό αφήγημα την επιστροφή  στην κανονικότητα και την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης. Ας ξεκινήσουμε από το επιμέρους. O ίδιος ο Μητσοτάκης είπε: "μεσαία τάξη είναι συνήθως αυτοί που ντύνονται απλά, αλλά ξέρουν να φορούν και γραβάτα όταν πρέπει". Σε αυτή τη φράση αποτυπώνεται η υποκριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός της χώρας αναλύει την μεσαία τάξη όχι με οικονομικά κριτήρια, αλλά με αισθητικά και ενδυματολογικά. Ουσιαστικά, την στιγμή που συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος και πλήττει τον κόσμο της εργασίας, τους νέους και την μεσαία τάξη, αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των ελίτ, των τραπεζιτών και των καναλαρχών, οι οποίοι διαστρεβλώνουν βίαια την πραγματικότητα, αποκρύπτοντας τον αυταρχισμό και την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή η ωμή επίθεση στα πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας νομιμοποιείται κάτω από το γενικό αφήγημα περί της επιστροφής στην κανονικότητα. Η έννοια της κανονικότητας έχει γίνει ηγεμονική στην δημόσια σφαίρα, διαμορφώνοντας τον κοινό νου, όπως θα έλεγε ο Γκράμσι, με αξίες που απειλούν την δημοκρατία και την συλλογική διεκδίκηση.

Χαρακτηριστικά, η κανονικότητα που επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία, έχει ως βασικά στοιχεία τον γενικευμένο φόβο και την πειθάρχηση των πολιτών στις ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Οι τρομακτικές εικόνες από την βία των ΜΑΤ δεν είναι καθόλου τυχαίες, αντιθέτως είναι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, η οποία θέλει να εγκαταστήσει μία εξουσία «θατσερικού» τύπου, όπου κάθε διαφορετική φωνή ή έκφραση θα καταστέλλεται. Η εξουσία της Νέας Δημοκρατίας έχει βιοπολιτικά χαρακτηριστικά και χαράζεται μέρα με την μέρα στα σώματα και στις ψυχές των ανθρώπων, που χτυπιούνται και βασανίζονται από τους αστυνομικούς με απίστευτο μίσος.

Πρώτα, μπήκαν σε κινηματογράφος και προσήγαγαν ανήλικα παιδιά, επειδή παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ». Μετά, μπήκαν σε κλαμπ και τρομοκράτησαν 300 νέα παιδιά, ακινητοποιώντας τα σαν να ήταν εγκληματίες. Ύστερα, μπήκαν στην ΑΣΟΕΕ και τραυμάτισαν φοιτητές, επειδή έκαναν το «έγκλημα» να θέλουν να κάνουν μάθημα. Μάλιστα, εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, στις 6 Δεκεμβρίου, 11 χρόνια μετά την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, είδαμε εικόνες όπου δυνάμεις των ΜΑΤ εξευτέλιζαν ανθρώπους, ξεγυμνώνοντάς τους. Αποκορύφωμα όλων αυτών των αντιδημοκρατικών πρακτικών, αποτελεί η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στο Κουκάκι, όπου μπήκαν χωρίς εισαγγελική εντολή σε σπίτι, δέρνοντας τους γονείς και τα παιδιά. Η τελευταία πράξη, εκτός από εντελώς παράνομη, είναι και αντισυνταγματική, καταλύοντας κάθε ίχνος κράτους δικαίου, καθώς παραβιάζει το οικιακό άσυλο, το οποίο είναι θεμελιώδες για ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι ενδεικτικό ότι η παραβίαση του οικιακού ασύλου είναι μία πρακτική που συμβαίνει μόνο σε αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα. Όλοι/ες είδαμε την κτηνώδη εικόνα, όπου αστυνομικοί φόρεσαν κουκούλα σε μία ένοικο και την πέταξαν στον κήπο, ωσάν να ήταν έτοιμη για εκτέλεση. Μάλιστα, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας μία σοβαρότατη καταγγελία, από την οποία αποδεικνύεται, ότι μία κοπέλα δέχτηκε εξ’ επαφής πλαστική σφαίρα κοντά στην καρδιά. Από τύχη δεν θρηνούμε σήμερα θύματα από αυτές τις εγκληματικές ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας, με την κυβέρνηση να της έχει παραδώσει απολύτως την χώρα.

Η κανονικότητα της Νέας Δημοκρατίας καταστέλλει οποιαδήποτε φωνή αντιστέκεται στις ορέξεις και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης. Δομικό στοιχείο της δημοκρατίας είναι η ύπαρξη και αναγνώριση των διαφορετικών απόψεων. Η σημερινή κυβέρνηση απειλεί ευθέως την παραπάνω καταστατική αρχή της δημοκρατίας. Η κανονικότητα της Νέας Δημοκρατίας στοχοποιεί οτιδήποτε δεν συνάδει με την ομοιομορφία που μας επιβάλλει. Στην κανονικότητα τους δεν χωράνε οι φτωχοί, οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι νέοι και νέες, και εν τέλει οτιδήποτε το διαφορετικό. Η κανονικότητα τους βρωμάει φασισμό.

* Ο Αντιλιάν Κοτζάι είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Σύριζα.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)