to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 08.12.2012

Πολιτισμός

Ι. Καμπανέλλης: Πώς έγραψα το 'Μαουτχάουζεν'

Μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στο θέατρο Badminton


"Όπως ήταν φυσικό, όταν γύρισα στην Αθήνα όλοι οι συγγενείς μου, φίλοι μου, γνωστοί μου ήθελαν να τους λέω τα όσα είδα και έζησα στο Μαουτχάουζεν. Επί μήνες, λοιπόν, μιλούσα διαρκώς γι' αυτά που όλα ήταν ακόμα ολοζώντανα στη μνήμη μου. Με το να επαναλαμβάνω τόσο συχνά την ίδια ιστορία, τη συμπλήρωνα με λεπτομέρειες, γινόμουν όλο και πιο καλός αφηγητής.

Ταυτόχρονα -κι αυτό είναι το πιο σημαντικό- συνειδητοποιούσα όλο και βαθύτερα τη σημασία αυτών που αφηγόμουν. Πολλοί μου λέγανε "αυτά πρέπει να τα γράψεις, να μην τα ξεχάσεις". Το ασπάστηκα, αλλά επειδή εκείνο τον καιρό δεν ήξερα να γράφω το αποτέλεσμα ήταν ένα τεράστιο, φλύαρο και άτεχνο κείμενο. Η ουσία χανόταν μέσα σε σχόλια και εξηγήσεις.

Απ' την άλλη μεριά όμως επειδή ήταν τόσο νωπά στη μνήμη μου καταγράφηκαν όλα με κάθε λεπτομέρεια με τους διαλόγους τους, και με την συναισθηματική θέρμη εκείνων των ημερών. Όμως χωρίς αυτό το αρχικό κείμενο θα ήταν αδύνατο, είκοσι χρόνια αργότερα να γράψω το χρονικό του στρατοπέδου με την ζωντάνια που έχει και η τελική του μορφή".

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης εξιστορεί πώς οδηγήθηκε στη συγγραφή του "Μαουτχάουζεν" σε ομιλία του για τη σχέση του με τη θεατρική γραφή. Πρόκειται για ανέκδοτο κείμενο από το αρχείο του "πατριάρχη" της νεοελληνικής δραματουργίας, που είχε την ευγένεια να μας παραχωρήσει η κόρη του.

"Ο πατέρας μου δεν μιλούσε ποτέ για την εμπειρία του στο Μαουτχάουζεν. Κι εγώ ό,τι έμαθα από το βιβλίο του τα έμαθα και τώρα, καθώς βρίσκω στο αρχείο του κείμενα όπως αυτό, το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα πότε ακριβώς γράφτηκε ούτε με ποια αφορμή" μας λέει η Κατερίνα Καμπανέλλη, η οποία αυτή την περίοδο φροντίζει για την καταγραφή του αρχείου του πατέρα της, μέρος του οποίου θα παραχωρηθεί στη γενέτειρα του συγγραφέα, στο Δήμο Νάξου για τη δημιουργία του Ιδρύματος Ιάκωβου Καμπανέλλη και το υπόλοιπο θα παραδοθεί "σε χέρια που θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητά του στους μελετητές".

Την εμπειρία του από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης την κατέγραψε στο ομώνυμο βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1965 από το "Θεμέλιο" αλλά και στα τέσσερα ποιήματα που του ζήτησε ο Μίμης Δεσποτόπουλος για να το συμπληρώσει, και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.

Το συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό χρονικό του Ιάκωβου Καμπανέλλη επίκαιρο όσο ποτέ, παρουσιάζεται τώρα για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή. Η σκηνή του θεάτρου Badminton από σήμερα ώς και την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, μετατρέπεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προκειμένου να φιλοξενήσει την παράσταση "Μαουτχάουζεν" σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, με χορηγό επικοινωνίας την "Αυγή".

Το κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, επεξεργασμένο για μια δίωρη παράσταση, ζωντανεύει την τραγική περίοδο ανακαλώντας την ιστορική μνήμη. Με κινηματογραφική αφήγηση η παράσταση παρακολουθεί τη ζωή των κρατουμένων στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης με τριάντα ηθοποιούς και 20 μελή ορχήστρα επί σκηνής, οι οποίοι συνομιλούν με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και του Gustav Mahler.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλιος Μάινας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βασίλης Μπισμπίκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Κώστας Βελέντζας, Νατάσα Ζαγκλή, Άννα Έλενα, Ειρήνη Κυρμιτζάκη, Μαρία Ίριδα, Γιάννης Γκαντιτζικίδης, Πάνος Γκιούλης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Γιάννης Ιωάννου και Φρίξος Μανουσάκης.

Τα τραγούδια του Μαουτχάουζεν σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου και την ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.

Οι τιμές εισιτηρίων είναι: 10, 16, 22, 28, 38 ευρώ και για ανέργους 7 ευρώ. Για κάθε παράσταση διατίθενται επιπλέον 50 φοιτητικά εισιτήρια στην τιμή των 7 ευρώ. Οι παραστάσεις αρχίζουν Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 20.30 μ.μ., Δευτέρα, Τρίτη 19.00 μ.μ. Τετάρτη 20.00 μ.μ. Το Σάββατο και την Κυριακή δίνονται διπλές παραστάσεις και στις 17.00 μ.μ.


Της Π. Κρημνιώτη
Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)