to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η καλντέρα στη Σαντορίνη ανήκει στο Δημόσιο αποφαίνεται ο Άρειος Πάγος

Οι εκτάσεις της Καλντέρας στη Σαντορίνη, όπου βυθίστηκε τον Απρίλιο του 2007 το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond», ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, αποφάσισε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεχόμενη την εισήγηση του αντεισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου.


Παράλληλα οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση ιδιωτών που διεκδικούσαν την επίμαχη έκταση.

Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ανώνυμη εταιρεία, η οποία ζητούσε να αναιρεθεί απόφαση του Εφετείου Αιγαίου που είχε δικαιώσει το Δημόσιο, κρίνοντας ότι οι επίμαχες εκτάσεις του ανήκουν.

Το Δημόσιο έχει καταθέσει διεκδικητική αγωγή κατά της εταιρείας, η οποία έχει ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα σε έκταση λίγο λιγότερο από 90 στρέμματα στην περιοχή της Καλντέρας. Το Δημόσιο επικαλέστηκε ότι σε αυτήν την περιοχή της Σαντορίνης κανένας ιδιώτης δεν έχει αποκτήσει κυριότητα, γιατί ανέκαθεν ήταν βοσκότοπος, λιβάδι και γκρεμοί.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε την εισήγηση του κ. Κανελλόπουλου, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι οι εκτάσεις που είναι δασικές, αιγιαλός, κοινόχρηστες, βοσκές, αλλά και γενικά οι εκτάσεις των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης), οι οποίες λόγω της μορφής τους δεν εξουσιάζονταν από κανένα, είναι του ελληνικού Δημοσίου, ως διάδοχου του οθωμανικού κράτους.

Οι αρεοπαγίτες ανέπεμψαν την υπόθεση στο Γ' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκειμένου να επιλυθούν άλλα εκκρεμή νομικά ζητήματα.

Ανάλογες αγωγές εκκρεμούν στα δικαστήρια, όχι μόνο για την περιοχή της Καλντέρας (και την ευρύτερη περιοχή των «γκρεμνών») της Σαντορίνης, αλλά και για παρόμοιες εκτάσεις σε άλλα ελληνικά νησιά.


Πηγή: Τα Νέα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)