to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η «κακοποίηση» μιας αναγκαίας μεταρρύθμισης

«Ο υπουργός Υγείας παίζει για άλλη μια φορά επικοινωνιακά παιχνίδια και κοροϊδεύει ασύστολα τους πάντες»


«Ο υπουργός Υγείας παίζει για άλλη μια φορά επικοινωνιακά παιχνίδια και κοροϊδεύει ασύστολα τους πάντες. Είναι με την Ιδιωτική Υγεία, με ένα ΕΣΥ μίζερο και απαξιωμένο που θα ανταγωνίζεται άνισα τους ιδιώτες μεγαλοπαρόχους. Το πολιτικό εκκρεμές του αυτή την περίοδο έχει σταματήσει στην ενίσχυση του Την ώρα της κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης και της έξαρσης της «υγειονομικής φτώχειας» στη χώρα, ο υπουργός Υγείας ασχημονεί. Δίνει παράσταση μπροστά στις κάμερες της Βουλής, αντιμετωπίζει τον πολιτικό διάλογο με όρους τηλεπαράθυρου, διαστρεβλώνει χυδαία τις θέσεις όσων αντιδρούν στα καμώματά του. Η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) είναι το πρόσχημα. Ο πραγματικός στόχος είναι, όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, «να καλυφθεί μεγάλο μέρος των μνημονιακών υποχρεώσεων για κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο». Αυτός είναι ο «καημός» του κ. Γεωργιάδη και όχι η στήριξη του ΕΣΥ και η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, όμως, θέλει να προωθήσει το βασικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που είναι η συρρίκνωση όλων των δημόσιων δομών της ΠΦΥ και του ΕΣΥ και η διευκόλυνση των επιχειρηματικών αλυσίδων διάγνωσης-θεραπείας-αποκατάστασης να αλώσουν την αγορά υγείας και να καταστούν αποκλειστικοί πάροχοι, με τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικό αγοραστή. Οι ενδιαφερόμενοι «εθνικοί εργολάβοι» της Υγείας είναι έτοιμοι. Ηρθαν στη Βουλή και ήταν οι μόνοι που εκδήλωσαν τη στήριξή τους στο «σχέδιο Αδώνιδος». Μα υποτίθεται ότι με αυτό θα ενισχυθεί το ΕΣΥ. Αυτοί γιατί χαίρονται;

To σημαντικότερο όμως είναι ότι από τη φιλολογία περί μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ απουσιάζει τελείως αυτός που θα την υποστεί. Ποιος νοιάζεται για τον ασθενή, ιδιαίτερα για τον ανασφάλιστο;

Στην καλύτερη περίπτωση, θα έχει ένα «βασικό πακέτο» παροχών περίθαλψης τόσο ανεπαρκές που θα αναγκάζεται να πληρώνει συνεχώς από την τσέπη του για να καλύψει τις υγειονομικές του ανάγκες ή να έχει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ετσι θα έρθει η «ανάπτυξη». Με ιδιωτικοποίηση της Υγείας στο κενό της διαλυμένης δημόσιας περίθαλψης.

Τι σχέση έχει τώρα αυτό το κοινωνικά καταστροφικό και υγειονομικά εγκληματικό σχέδιο με τη δημόσια, δωρεάν, καθολική και προσβάσιμη σε όλους ΠΦΥ, που υποτίθεται ότι επιδιώκει ο κ. Γεωργιάδης;

H απάντηση είναι προφανής: Καμία. Με το γνωστό θράσος του και τον τυχοδιωκτισμό έφτασε να υιοθετεί στα λόγια το πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς για αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με στροφή στην ΠΦΥ, χωρίς να διασφαλίζει την παραμικρή προϋπόθεση (χρηματοδοτική, οργανωτική και λειτουργική) για την υλοποίησή του. Η ΠΦΥ δεν είναι ένα φτηνό οργανωτικό μοντέλο περίθαλψης, όπως νομίζει ο κ. Γεωργιάδης. Είναι συνυφασμένη με μια ολιστική αντίληψη για την Υγεία, με προληπτική κατεύθυνση, με παρέμβαση στο «ανθυγιεινό» φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, με επένδυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και με εξάλειψη των ανισοτήτων στην περίθαλψη· το εντελώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που συμβαίνει στη μνημονιακή Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ποιος λοιπόν δημαγωγεί και λαϊκίζει; Είναι ή όχι αυτός που, επειδή είναι στριμωγμένος και απομονωμένος (ακόμα και από σημαντική μερίδα της Ν.Δ.), είναι σε θέση να αποκηρύξει τα ιδεολογικά του πιστεύω για την ανωτερότητα των Ιδιωτικών Συστημάτων Υγείας και την απέχθειά του για τον «κρατισμό» στην περίθαλψη; Είναι ή όχι αυτό το έσχατο όριο πολιτικού αυτοεξευτελισμού;

Ο υπουργός Υγείας παίζει για άλλη μια φορά επικοινωνιακά παιχνίδια και κοροϊδεύει ασύστολα τους πάντες. Είναι με την Ιδιωτική Υγεία, με ένα ΕΣΥ μίζερο και απαξιωμένο που θα ανταγωνίζεται άνισα τους ιδιώτες μεγαλοπαρόχους. Το πολιτικό εκκρεμές του αυτή την περίοδο έχει σταματήσει στην ενίσχυση του ΕΣΥ με 6.000 γιατρούς! Ενός ΕΣΥ που το έχει απαξιώσει, κλείνοντας νοσοκομεία, αφήνοντάς το χωρίς πόρους, υλικά και προσωπικό, με εξαθλιωμένους γιατρούς και εργαζομένους. Σε ένα τέτοιο ΕΣΥ, που μοιάζει πλέον με «γαλέρα», «απειλεί» ότι θα εντάξει άμεσα, χωρίς καμιά προεργασία, «τιμωρώντας» με «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση -(ΠΑΑ)» τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Η ΠΑΑ είναι η μόνη εργασιακή σχέση που είναι συμβατή με τη δημόσια περίθαλψη. Ο κ. Γεωργιάδης δεν πιστεύει σ’ αυτήν. Αλλωστε συζητά με τη «συντεχνία των Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ» να την καταργήσει επιλεκτικά, δίνοντάς τους το δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου. Στόχος του είναι να εξωθήσει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε έξοδο από το Σύστημα για να μη χρεωθεί τις απολύσεις τους. Και κυρίως, να μη χρεωθεί την πλήρη διάλυση της ΠΦΥ που θα προκύψει.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως σαφής και δεν επιδέχεται καμιά διαστρέβλωση:

• Ενιαία Δημόσια ΠΦΥ, βασικός πυλώνας ενός αναβαθμισμένου ΕΣΥ που καλύπτει δωρεάν και με επάρκεια τις ανάγκες όλων των πολιτών, χρηματοδοτούμενο προοπτικά από τη γενική φορολογία και την αναδιανομή του πλούτου και όχι από το χρεοκοπημένο Ασφαλιστικό Σύστημα. Με αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, ενίσχυση των εργαστηρίων τους και μετεξέλιξή τους σε ΚΥ Αστικού Τύπου 24ωρης λειτουργίας, με οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς ειδικοτήτων, με έμφαση στην πρόληψη και την ολιστική προσέγγιση της υγείας.

• Η ΠΑΑ των γιατρών είναι συστατικό στοιχείο της ανασυγκρότησης και ολοκλήρωσης του ΕΣΥ. Επειδή εμείς πιστεύουμε στον γιατρό-δημόσιο λειτουργό, που αμείβεται και εργάζεται αξιοπρεπώς, που αφιερώνεται στον άρρωστο, τηρεί τους κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας και υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο. Σήμερα χρειάζονται στοχευμένες προσλήψεις στην ΠΦΥ (κυρίως γενικών γιατρών και εργαστηριακών γιατρών) με σχέση ΠΑΑ. Θεωρούμε ότι δεν περισσεύει καμιά δομή ΠΦΥ, κανένας γιατρός ή εργαζόμενος. Με επίγνωση της υγειονομικής πραγματικότητας και της ανάγκης κοινωνικών συμμαχιών για κάθε μεταρρύθμιση, θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα μεταβατικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών και θα δοθεί το περιθώριο στους υπηρετούντες γιατρούς να αποφασίσουν, χωρίς εκβιασμούς και πιέσεις, αν θα ενταχθούν οριστικά στις δομές του ΕΣΥ ή θα αποχωρήσουν διατηρώντας το ιδιωτικό τους ιατρείο.

• Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των συμβάσεων με τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα, πλαφόν εξετάσεων στα Εργαστήρια, αναπροσανατολισμός των δημόσιων πόρων στις δημόσιες δομές υγείας.

• Υγειονομικός Χάρτης επιδημιολογικά τεκμηριωμένων αναγκών, με βάση τον οποίο θα ανασυγκροτηθούν η ΠΦΥ και το ΕΣΥ.

* Ο Ανδρέας Ξανθός είναι βουλευτής Ρεθύμνου και συντονιστής Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)