to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 16.10.2022

Κοινωνία

Η κακοκαιρία χτύπησε την Κρήτη: Βρέθηκε νεκρή και η αγνοούμενη της Αγίας Πελαγίας

Δύο νεκροί ο τραγικός απολογισμός από την κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη, το Σάββατο, καθώς τραγικό τέλος είχε και η γυναίκα που αγνοούταν τις τελευταίες ώρες


(φωτ. από την Αγία Πελαγία, από το cretalive.gr)

Η γυναίκα επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον άνδρα που ήταν το πρώτο θύμα των σφοδρών καιρικών φαινομένων στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας.

Νωρίτερα, ο σύζυγός της βρισκόταν στο σημείο των καταστροφών και αφού περιέγραψε την τελευταία τους επικοινωνία, είχε αναφέρει πως δεν έτρεφε ελπίδες για τη ζωή της συζύγου του.

«Η γυναίκα μου έκλαιγε και φώναζε»

Μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί», ο σύζυγος του θύματος περιέγραψε πως «Η γυναίκα μου έκλαιγε και φώναζε. Μέσα σε ένα λεπτό μας ξαναπήρε τηλέφωνο και μας ζήτησε να καλέσουμε το 112».

Η σύζυγός του μάλλον βγήκε από το όχημα, λέει ο ίδιος, καθώς ο άνδρας που έχασε τη ζωή του φέρεται να της είχε ανοίξει νωρίτερα την πόρτα. «Μου είπαν πριν λίγο πως την παρέσυραν τα νερά», είχε πει ο σύζυγος της γυναίκας...

Ο άνδρας στο τέλος είχε παραδεχθεί πως δεν τρέφει πια πολλές ελπίδες και είχε εκφράσει τον φόβο ότι η γυναίκα του δεν είναι πια στη ζωή.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κρήτη

Επίσης σήμερα, Κυριακή, μεταβαίνει στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο,

Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί περιοχές των ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ θα έχει συσκέψεις με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη δρομολόγηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης μετά τη φυσική καταστροφή.

Στο σημείο της τραγωδίας το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας που παρομοίασε με «τσουνάμι» την ορμητικότητα των νερών, διευκρινίζοντας ότι οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο, δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τον χείμαρρο.

Ο Μ. Θραψανιώτης και η Ν.Ε Λασιθίου στη Σητεία

Την πληγείσα πόλη της Σητείας θα επισκεφθούν σήμερα, Κυριακή 16 Οκτωβρίου, ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία Μανόλης Θραψανιώτης και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος. Θα έχουν συναντήσεις με πληγέντες και αρμόδιους φορείς της πόλης.

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 για τις καταστροφές στο Ηράκλειο

«Το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από το Ηράκλειο Κρήτης δυστυχώς αποδείχθηκε και φονικό. Η μανία της φύσης είχε και συνεργούς: ένα μοντέλο ανάπτυξης που φαντάζει τραγικά κοντόφθαλμο όταν οι εφιαλτικές συνέπειές του ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια τη μέθη του γρήγορου κέρδους και της παράδοσης «γης και ύδατος» στον Άγιο Τουρίστα.

Το δε κυβερνητικό κλιμάκιο που περιφέρεται στην περιοχή με τον περιώνυμο κ. Πέτσα επικεφαλής, καλό θα ήταν να μεταφέρει μαζί του τις υποσχεθείσες αποζημιώσεις για τις πλημμύρες προηγουμένων ετών, πριν ψελλίσει την παραμικρή υπόσχεση για τις τωρινές» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Εικόνες καταστροφής

Σε Αγία Πελαγία και Λυγαριά, οι εικόνες που καταγράφονται είναι εικόνες καταστροφής, με αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί και δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ισχυρής νεροποντής που μετέτρεψε σε λίμνες, ακόμη και κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.

Δύσκολες ώρες μέσα στα οχήματά τους διανύουν οδηγοί και στην περιοχή Καρτερός του Δήμου Ηρακλείου, λόγω του όγκου των νερών που δυσκολεύουν την μετακίνηση, ενώ αρκετά οχήματα έχουν ακινητοποιηθεί. Σε δεκάδες δρόμους της πόλης του Ηρακλείου επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ νωρίτερα έκλεισε και η παραλιακή λεωφόρος.

Κατολισθήσεις και δυσκολίες στη μετακίνηση των οχημάτων παρατηρούνται και στο Βόρειο Οδικό 'Αξονα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους «καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη μέρα» όπως χαρακτηριστικά τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα συνεργεία θα μείνουν για όσο χρειαστεί, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Εικόνες καταστροφής μεταδίδουν τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα:

Αυτοκίνητα στη θάλασσα, Αγία Πελαγία Ηρακλείου

Κάλεσμα να παραμείνουν στις αναγκαίες και μόνο μετακινήσεις έστειλε και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ενώ από το Δήμο Ηρακλείου ανακοινώθηκε ότι δεν θα λειτουργήσουν το Παγκρήτιο Στάδιο και το Κλειστό στα «Δύο Αοράκια» ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αποκομιδή απορριμμάτων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοίνωσε ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, από την οποία προκλήθηκε συγκέντρωση μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών, παρουσιάζονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία στην Εθνική Οδός Ηρακλείου - Χανίων, στο ύψος του Κόμβου Αγίας Πελαγίας, την Εθνική Οδό Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος του Κακού Όρους δημοτική ενότητα Κοκκίνη Χάνι Δ. Χερσονήσου, στη Γέφυρα Περιοχής Κατσαμπά Νέας Αλικαρνασσού Ηρακλείου, τη Λεωφόρο Καζαντζίδη Νέα Αλικαρνασσού, τη Λεωφόρο Ικάρου Νέας Αλικαρνασσού στο ύψος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου, την Παλαιά Εθνική οδός Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος δημοτικής ενότητας Καρτερού, την Τοπική κοινότητα Αγίας Πελαγίας και την Τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου.

Μάλιστα παρακαλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν την κίνηση στις συγκεκριμένες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την οδήγηση και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ενημέρωση Πυροσβεστικής: Ανησυχία για Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο 

«Η σφοδρότητα του φαινομένου σε τοπικό επίπεδο υπερέβη τις όποιες μετεωρολογικές προβλέψεις. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας ήταν ήδη σε επιφυλακή. Σε συνέχεια έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ και άμεσα επιχείρησαν στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν αυτά τα φαινόμενα», σημείωσε ο Γ. Αρτοποιός.

Επιπλέον, ο Γ. Αρτοποιός ανέφερε ότι πυροσβέστες ανέσυραν έναν άντρα 50 ετών χωρίς τις αισθήσεις από ιδιωτικό αυτοκίνητο στην ακτή της Αγίας Πελαγίας, ενώ σώες απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες στην περιοχή της Λυγαριάς. Ακόμη, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν από πυροσβεστικές δυνάμεις 30 άτομα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, εκ των οποίων 9 από τον αρχαιολογικό χώρο της Σητείας μεταξύ τους και 2 παιδιά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν μετατοπιστεί στην ανατολική Κρήτη και ήδη εκδηλώνονται βροχοπτώσεις σε Κάρπαθο και Κάσο. «Σε αυξημένη ετοιμότητα για τυχόν εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται όλες οι δυνάμεις μας σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Καστελόριζο», υπογράμμισε.

«Από την περασμένη Πέμπτη που εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες για την επερχόμενη επιδείνωση του καιρού και στην Κρήτη. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας επικοινώνησε από χθες, Παρασκευή, με τις Περιφέρειες και όλους τους δήμους των περιοχών αυτών, τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας μετά από σχετική διαβούλευση με την Περιφέρεια Κρήτης, όλα τα φαράγγια στο νησί έκλεισαν προληπτικά από χθες. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την εκδήλωση τυχόν έντονων καιρικών φαινομένων», κατέληξε.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Ρόδου, της Χάλκης και του Καστελόριζου 

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν από λίγο στους κατοίκους της Ρόδου, της Χάλκης και του Καστελόριζου, προειδοποιώντας για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο στην περιοχή τους και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Ενεργοποίηση 112. Πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο σε Ρόδο, Χάλκη και Καστελόριζο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις - Ακολουθείτε οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας, εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)