to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:47 | 20.08.2013

Πολιτική

Η ηθική του Learjet

Του Θανάση Καρτερού


Έκανε το ταξιδάκι του με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Μελισσανίδη, του ήρθε κατακούτελα η δημοσιότητα, υποχρεώθηκε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Για τον ΤΑΙΠΕΔ Σταυρίδη φυσικά ο λόγος, ο οποίος τώρα δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει, όλα διαφανώς τα έκανε, ακόμα και την πτήση πολυτελείας από και προς την Κεφαλλονιά, αλλά τον έφαγε η μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση. Ο λαϊκισμός δηλαδή - αυτό δεν το λέει, αλλά το εννοεί.

Λογική απορία: Πώς ένας άνθρωπος της αγοράς, επιτυχημένος επιχειρηματίας σύμφωνα με το βιογραφικό του, με θητεία σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε δημόσια αξιώματα, διέπραξε μια τέτοια βλακεία; Ακόμα κι ένα μικρό παιδί θα καταλάβαινε ότι να πηγαίνει τη βόλτα του με τον τρόπο και την παρέα που διάλεξε θα είχε ως αποτέλεσμα τον θόρυβο που ξεσηκώθηκε. Ότι δεν μπορεί, την ίδια μέρα που πουλάει ως εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη λαού το φιλέτο του ΟΠΑΠ, να μπαίνει παρέα με τον αγοραστή στο αεροπλάνο του αγοραστή για να πάει στις διακοπές του.

Αλλά το διέπραξε. Και δύο τινά μπορεί να σκεφτεί κανείς. Πρώτον, ότι είναι ηλίθιος, βλάκας, ανόητος, γκαγκά - διαλέγετε και παίρνετε. Δεύτερον ότι ζει, πλουτίζει και διαπρέπει σε ένα κόσμο που σκέφτεται διαφορετικά από μας. Σε ένα κόσμο που δεν είναι αμαρτία να πουλάς αυτό που δεν σου ανήκει, ούτε βλακεία να βολτάρεις με ένα αεροπλάνο που δεν σου ανήκει, ούτε ανηθικότητα να δέχεσαι χάρες από κάποιον απέναντι στα συμφέροντα του οποίου εσύ εκπροσωπείς τα συμφέροντα του λαού.

Προφανώς ισχύει το δεύτερο - δεν είναι βλάκας ο Σταυρίδης. Απλώς είναι άνθρωπος της αγοράς, του δούναι και λαβείν, του κέρδους ως ανώτατου ηθικού κανόνα και υπέρτατου δείγματος ευφυΐας. Είναι φίλος και προσωπική επιλογή του Σαμαρά, που είναι φίλος του Μελισσανίδη, άρα είναι εμμέσως φίλος του Μελισσανίδη. Ανήκουν όλοι τους στον χαρούμενο νεοφιλελεύθερο, πλούσιο, άνετο κόσμο, στον οποίο έννοιες όπως εντιμότητα, ηθική, αμαρτία, εξυπνάδα ίπτανται με Learjet και δεν σέρνονται με τρόλεϊ.

Και έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι δεν βλέπει τον λόγο να μετανιώσει ο Σταυρίδης: Ακριβώς επειδή διαθέτει αυτό τον αγοραίο εξοπλισμό, αυτή τη νεοφιλελεύθερη λογική, αυτή την ηθική του Learjet, επιλέχτηκε από τον Σαμαρά. Είναι ένας απ' αυτούς - και στο ίδιο Learjet ταξιδεύουν όλοι τους...

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)