to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ιστορία και η ανάπτυξη της οικολογικής αρχιτεκτονικής

Πολλοί βλέπουν την οικολογική αρχιτεκτονική ως μια ολοκαίνουργια ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν εδώ και πολύ καιρό. Όποτε οι άνθρωποι ανέπτυσσαν αστικές περιοχές, γνώριζαν τις αλλαγές που έκαναν στο φυσικό περιβάλλον.


Η οικολογική αρχιτεκτονική αφορά στη διατήρηση και συμπλήρωση των φυσικών στοιχείων σε ένα αστικό περιβάλλον, είτε πρόκειται για πράσινο τοίχο σε ένα μόνο κτίριο είτε για την ενσωμάτωση των χώρων πρασίνου σε πόλη που σχεδιάζεται. Η οικολογική αρχιτεκτονική και η αρχιτεκτονική τοπίου  είναι ένας τύπος αστικής πράσινης οικοδόμησης, η οποία αφορά στη δημιουργία χώρων πρασίνου που συμβάλλουν στην συμβίωση μεταξύ αστικών και φυσικών περιβαλλόντων. Καθώς οι πόλεις σε όλο τον κόσμο γίνονται μεγαλύτερες, η οικολογική αρχιτεκτονική έχει αναπτυχθεί για να προωθήσει αυτή τη συμβίωση με νέους, δημιουργικούς, αισθητικά ευχάριστους τρόπους. Έχει επίσης αυξηθεί σε δημοτικότητα καθώς έχουμε γίνει πιο ευαισθητοποιημένοι με την αλλαγή του κλίματος,

Η οικολογική αρχιτεκτονική, όπως την ξέρουμε, υπήρξε από τη δεκαετία του 1960 και συνεχώς εξελίσσεται για να φιλοξενήσει τους νέους τρόπους με τους οποίους οικοδομούμε. Είμαστε σε ένα συναρπαστικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα της οικολογικής αρχιτεκτονικής και βλέποντας αυτό το σύστημα να μεγαλώνει και να προσαρμόζεται θα προσφέρει άπειρες δυνατότητες στις χάρτες των πόλεων μας.

Ιστορία της οικολογικής αρχιτεκτονικής

Η οικολογική αρχιτεκτονική υπήρξε εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ένα διάσημο παράδειγμα είναι το Angkor Wat, ένα συγκρότημα ναών της Καμπότζης που χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται ακόμα σήμερα.

Το Angkor Wat χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα άρδευσης και έναν υδραυλικό κινητήρα για την τροφοδοσία πολλών πτυχών του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης νερού για ξηρούς μήνες, ποτίσματος καλλιεργειών  και περιοχών θέρμανσης και ψύξης όπως απαιτείται. Το Angkor Wat χρησιμοποιεί επίσης φυσικά υλικά τοπικής προέλευσης σε όλη τη δομή του, πράγμα που σημαίνει ότι το αποτύπωμα άνθρακα του είναι χαμηλότερο από μια δομή όπου τα υλικά θα μεταφέρθηκαν στην περιοχή από όλο τον κόσμο.
Αυτές οι εκπομπές από τις μεταφορές αποτελούν τεράστια πηγή εκπομπών άνθρακα στην οικοδομική βιομηχανία. η εξέταση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται στο Angkor Wat θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις δικές μας πρακτικές 900 χρόνια αργότερα.

Η οικολογική αρχιτεκτονική όπως τη γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε από το κύμα υπεράσπισης τουπεριβάλλοντος  που κέρδισε δημοτικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1960. Αυτό το κίνημα συνέβαλε σε διάφορους παράγοντες, όπως το σεβασμό του τρόπου ζωής της εγγενής αμερικανικής καταγωγής με τη φύση και η αντίθεση στην αστική εξάπλωση και τα προάστια που αναπτύσσονταν γρήγορα στις ΗΠΑ.

Αυτοί οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές πειραματίστηκαν με τις δομές διαβίωσης και πώς ο τρόπος ζωής τους αλληλεπιδρά με το τοπικό οικοσύστημα. Το 1969, ο Ian McHarg, αρχιτέκτονας τοπίου, δημοσίευσε το "Design With Nature". ένα βιβλίο για την οικολογική αρχιτεκτονική που προώθησε τις ιδέες που είχαν εξερευνηθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Από εκείνο το σημείο, η οικολογική αρχιτεκτονική συνέχισε να προχωράει, τεχνολογικά και σε δημοτικότητα. Ο 21ος αιώνας είδε μια έκρηξη στην πράσινη αρχιτεκτονική , καθώς η σημασία του πράσινου χώρου στο αστικό περιβάλλον έγινε σαφέστερη.

Οικοαρχιτεκτονική τον 21ο αιώνα

Η σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική στοχεύει στην καταπολέμηση του κυρίαρχου στυλ αρχιτεκτονικής που καταστρέφει τη γη. Σύμφωνα με την Encyclopaedia Britannica , η κατασκευή οικιών κατανάλωσε περισσότερους από τους μισούς πόρους του κόσμου στις αρχές του 21ου αιώνα. Αυτό περιλαμβάνει: - το 16% των πόρων γλυκού νερού - το 30-40% όλων των ενεργειακών αποθεμάτων - το 50% όλων των πρώτων υλών που ανασύρονται από την επιφάνεια της Γης (κατά βάρος) - 40-50% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής είναι επί του παρόντος σε χαμηλό επίπεδο και η σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική αγωνίζεται για τη αύξηση του και την αειφορια. Η οικο-αρχιτεκτονική του 21ου αιώνα χρησιμοποιεί το σχεδιασμό και τις αστικές οικολογίες για να δημιουργήσει κτίρια που λειτουργούν με το περιβάλλον και όχι εναντίον του.

Οι πυλώνες αυτού του στυλ είναι η επαναχρησιμοποίηση υλικών, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η προσεκτική τοποθέτηση υλικών. Εφαρμογή όλων αυτών των δομών κατά το σχεδιασμό και την οικοδόμηση αποτελεσμάτων σε φιλική προς το περιβάλλον, βιώσιμη αρχιτεκτονική.

Τι συμβαίνει μετά;

Δύο από τους πιο διαδεδομένους λόγους για την ανάπτυξη της οικολογικής αρχιτεκτονικής είναι οι περιβαλλοντικοί και  οι αισθητικοί. Κάθε χρόνο κατανοούνται περισσότερα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και πολλοί άνθρωποι στρέφονται προς την οικο-αρχιτεκτονική για να καταπολεμήσουν τις ζημιές που έχουν ήδη γίνει, καθώς και να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές που θα προκληθούν στη μελλοντική κατασκευή. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τον Δείκτη Βιοποικιλότητας της πόλης για να μετρήσουν τη δύναμη της βιοποικιλότητας χρησιμοποιώντας παράγοντες όπως η εγγενής βιοποικιλότητα στην πόλη, οι υπηρεσίες οικοσυστημάτων και η διαχείριση  της βιοποικιλότητας.

Οι πόλεις χρησιμοποιούν το CBI για τη διεξαγωγή μετρήσεων ετησίως και χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσουν πώς μπορούν να βελτιώσουν τα τοπικά οικοσυστήματα τους. Όταν μια πόλη λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία στο CBI, η οικολογική αρχιτεκτονική είναι συχνά ένα από τα πρώτα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τους πολεοδόμους. Οι ζωντανοί τοίχοι και οι πράσινες στέγες μπορούν να προστεθούν σε υπάρχοντα κτίρια για τη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της περιοχής και οι πρακτικές οικολογικής αρχιτεκτονικής μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή νέων κτιρίων. Ο συνδυασμός αυτών των πρακτικών μας βοηθά να δημιουργήσουμε έναν πιο πράσινο, περιβαλλοντικά ασφαλέστερο κόσμο.

Καθώς άρχισε το σύγχρονο κίνημα οικολογικής αρχιτεκτονικής, το ίδιο έκανε και ένα αρχιτεκτονικό κίνημα που το αντιτάχθηκε με κάθε τρόπο. Από τη δεκαετία του 1960, σημειώθηκε τεράστια αύξηση στα σκυροδέματα με κατασκευή που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και ορυκτών καυσίμων. Τα στυλ όπως η βιταμπαλιστική και η μοντερνιστική αρχιτεκτονική δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλή όσο ήταν μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και της δεκαετίας του '80 και τα πράσινα χαρακτηριστικά επιτρέπουν να καλύπτονται και να μεταμορφώνονται τα σκληρά στυλ τους.

Ο σχεδιασμός και η αστική οικολογία αλλάζουν συνεχώς, αλλά η οικολογική αρχιτεκτονική φέρνει τα δύο μαζί, προστατεύοντας και ενισχύοντας και τα δύο. Η οικολογική αρχιτεκτονική έχει αλλάξει δραστικά από τις αρχές της με τις πρώτες πόλεις να μεταλλάσονται  θετικά  και ακόμη και από τις σύγχρονες αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και αρχιτεκτονικής δοκιμάζεται τώρα με την επέκταση των πόλεων και την αύξηση των απειλών της αλλαγής του κλίματος. Η επικρατούσα αρχιτεκτονική στον 21ο αιώνα καταστρέφει τη Γη σε τέτοιο βαθμό που η σύγχρονη οικολογική αρχιτεκτονική είναι πλέον ανεκτίμητη ως εναλλακτική λύση. Ευτυχώς, που  πόλεις σε όλο τον κόσμο αγκαλιάζουν την οικολογική αρχιτεκτονική, τόσο μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές του πολεοδομικού σχεδίου, όσο και με χαρακτηριστικά όπως ζωντανοί τοίχοι και πράσινες στέγες.

Το μέλλον της οικολογικής αρχιτεκτονικής ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσει  μια περαιτέρω αύξηση της δημοτικότητας του, καθώς και θετικές επιπτώσεις στα αστικά οικοσυστήματα.

Πηγή: www.ansgroupglobal.com

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)