to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:14 | 13.05.2019

Κοινωνία

«Η ιστορία δεν δικάζεται»: Συζητήθηκε η αγωγή απογόνων του Χρυσοχόου

Το πρώτο στάδιο της αγωγής, την οποία κατέθεσαν απόγονοι του φρουράρχου Θεσσαλονίκης επί Κατοχής, Αθανασίου Χρυσοχόου, εναντίον τριών μελών του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών-ΣΦΕΑ (1967-74) και συγκεκριμένα των Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέτα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, συζητήθηκε το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.


Οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής, άσκησαν αγωγή για «προσβολή μνήμης νεκρού» εναντίον τριών μελών του Σφεα και πρώην μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, των Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέτα, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Έξω από τα δικαστήρια, σε ένδειξη συμπαράστασης στους τρεις, παραβρέθηκαν μέλη του ΣΦΕΑ, πρώην αντιστασιακοί, πολίτες, κ.α. Η διαδικασία διήρκεσε λίγα λεπτά, με παρόντες τους τρεις εναγόμενους και τον συνήγορο τους, ενώ δεν παρέστησαν οι ενάγοντες.

Η αγωγή στρέφεται κατά των τριών για «προσβολή μνήμης νεκρού», με την κατηγορία ότι οι δύο πρώτοι, με επιστολή τους προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (την οποία ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο), κατά τη διαδικασία μετονομασίας δρόμου που έφερε το όνομα του Αθανάσιου Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ, «συκοφάντησαν τη μνήμη του», αναφέρoντάς τον ως «συνεργάτη» των κατοχικών δυνάμεων. Αξιώνεται δε, από τον καθέναν από τους τρεις, με απειλή προσωπικής κράτησης, αποζημίωση ύψους διακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος των τριών αντιδικτατορικών αγωνιστών, επίσης μέλος του ΣΦΕΑ, Γιάννης Βασιλακάκης, παρέπεμψε σε ιστορικές αναφορές για τη δράση του Αθανασίου Χρυσοχόου την περίοδο της κατοχής.

«Άλλαξαν τρεις κατοχικές κυβερνήσεις και αυτός παρέμεινε στη θέση του. Τυχαίο ήταν αυτό;» δήλωσε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικαλούμενος ιστορικές πηγές, έγγραφα και μαρτυρίες για το ρόλο του Αθανάσιου Χρυσοχόου στην κατοχή. «Η μνήμη είναι ζωντανή» πρόσθεσε ο κ. Μηταφίδης.

«Σε ηλικία ογδόντα ετών συρόμαστε πάλι στα δικαστήρια, οι θύτες ξαναπαριστάνουν τα θύματα» δήλωσε ο Σπύρος Σακέτας. Υπογράμμισε ότι η αγωγή εντάσσεται σε μια προσπάθεια «αναθεώρησης της ιστορίας» και «εξίσωσης των θυτών με τα θύματα», ενώ στρέφεται και ενάντια στην προσπάθεια «αποκάθαρσης» της μνήμης της πόλης, με την μετονομασία των οδών.

Δήλωση συμπαράστασης προς τους τρεις αντιδικτατορικούς αγωνιστές έκανε και ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στα δικαστήρια.

Σε ανακοίνωσή του (6/5/19) ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών1967 - 1974 (ΣΦΕΑ) θυμίζει τα εξής:

Οι δύο πρώτοι συναγωνιστές μας κατηγορούνται ότι με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, την οποία ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο, “συκοφάντησαν” τον πατέρα τους: Ως συνεργάτη των κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν Φρούραρχο της πόλης, ενώ ο ελληνικός στρατός είχε διαλυθεί. Ως “δεξί χέρι” και υπερασπιστή του Ναζί-δήμιου της Θεσσαλονίκης Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. Ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό, αφού δεν αντιστάθηκε στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής είτε στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, όπως έπραξε η πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών. Ότι, ακόμη, υπηρέτησε τον εχθρό και ανέχθηκε τα εγκλήματά του, όπως: ο αφανισμός του 1/5 του πληθυσμού της πόλης - με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας στα καταναγκαστικά έργα και στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου -, οι εκτελέσεις 1500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, οι χιλιάδες θάνατοι από πείνα.

Κατά συνέπεια, η «προσβολή της μνήμης του Αθ. Χρυσοχόου» που επικαλούνται οι ενάγοντες έχει επέλθει από την ίδια την ενεργό συνεργασία του με τους κατακτητές, από τις τραγικές συνέπειές της για τον υπόδουλο λαό, από τις ίδιες τις δικές του επιλογές.

Κι όλα αυτά μετά τη μετονομασία σε οδό Αλβέρτου Ναρ της οδού που έφερε το όνομά του Αθ. Χρυσοχόου – καθόλου τυχαία από το 1971, με απόφαση του ΔΣΘ που διόρισε η χούντα, με βάση το κατάπτυστο ΝΔ 179/1969, που καταργήθηκε το 1982. Η μετονομασία της οδού έγινε με απόφαση  της αρμόδιας Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Ιστορικής Μνήμης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι η μετονομασία της οδού αποτελεί έμπρακτη αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της πόλης και τιμά όσους/ες την εισηγήθηκαν και την αποφάσισαν.

Η αγωγή αυτή πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα – ζητούν αποζημίωση 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης (!) - έχει ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, καθώς στρέφεται κατά δεσμωτών της Χούντας και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός πατέρας του Αλέκου Γρίμπα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν μόνιμος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού - ταγματάρχης των δυνάμεων του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη στις 30 -10-1944.

Η ιστορική έρευνα έχει πλέον τεκμηριώσει τη μεθοδευμένη αθώωση και ένταξη συνεργατών των Γερμανών κατακτητών στο στρατόπεδο των νικητών του Εμφύλιου Πολέμου αλλά και στην επιβράβευσή τους από τη χούντα.

Έτσι, η αγωγή δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα απόπειρα εξιλέωσης των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων και προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: άρνηση του Ολοκαυτώματος, εξίσωση ναζισμού–κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Τη στιγμή που από το 2016 η πόλη γιορτάζει επίσημα την απολύτρωσή της από τους Ναζί και έχει δρομολογηθεί η ανέγερση Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου του Ολοκαυτώματος. Τη στιγμή που αντιπροσωπία της Βουλής εγκαινίασε στις 2 Μαΐου στο Οσβιέτσιμ (ΑΟΥΣΒΙΤΣ) της Πολωνίας Μόνιμη Έκθεση για τους συμπατριώτες μας μάρτυρες του Ολοκαυτώματος.

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες ιστορικούς, νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες καθώς και τις συλλογικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που αποδοκίμασαν τη δίωξη των συναγωνιστών μας, δηλώνοντας ότι “σε μια δημοκρατική κοινωνία τα ζητήματα της Ιστορίας και της ιστορικής μνήμης δεν κρίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων”.

Καλούμε τα μέλη του Συνδέσμου μας και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν με την παρουσία τους την υποστήριξή τους στους εναγόμενους συναγωνιστές μας κατά την εκδίκαση της αγωγής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 13 Μαΐου,  στις 9 π.μ.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης:

Εκδικάζεται τη Δευτέρα 13 Μαϊου, στις 9 π.μ., στο Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή που άσκησαν οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η αγωγή στρέφεται εναντίον των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, αγωνιστών της Δημοκρατίας Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέτα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη οι οποίοι κατηγορούνται για συκοφαντία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, πιστεύει πως η Ιστορία δε γράφεται στις δικαστικές αίθουσες και δεν μπορεί να δικαστεί. Εκφράζει τη συμπαράστασή του στους τρεις αγωνιστές και πιστεύει πως η δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της.

Παράλληλα καλούμε στελέχη και μέλη του κόμματος να εκφράσουν με την παρουσία τους στα δικαστήριο, την υποστήριξή τους στους εναγομένους συναγωνιστές μας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)