to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:19 | 30.06.2017

Διεθνή

Η ισπανική βουλή επικύρωσε την CETA, θέμα συνταγματικότητας της συμφωνίας θέτουν οι Podemos

Έπειτα από μία ταραχώδη συζήτηση στην ολομέλειά της, η ισπανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες βράδυ, με 179 ψήφους υπέρ, 79 κατά και 81 αποχές (των σοσιαλιστών του PSOE) την επίμαχη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά (CETA).


Η οριστική επικύρωση της συμφωνίας από την Ισπανία θεωρείται δεδομένη, καθώς στην τελική ψήφισή της που απαιτείται κι από τη Γερουσία το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία του σώματος.

Στη χθεσινή ψηφοφορία υπήρξαν λιγοστές εκπλήξεις, καθώς οι διαθέσεις των κομμάτων ήσαν γνωστές εκ των προτέρων.

Υπέρ της CETA είχαν εκδηλωθεί και τελικά ψήφισαν το ΡΡ, οι Ciudadanos, το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV, το καταλανικό PDeCAT, ενώ την καταψήφισαν οι Unidos Podemos και τα αριστερά κόμματα της Καταλωνίας ERC, της Βαλένθιας Compromis και το βασκικό EH Bildu.

Οι σοσιαλιστές, όπως είχε δηλώσει ο νέος ηγέτης τους Πέδρο Σάντσεθ από την περασμένη εβδομάδα, θα απείχαν της ψηφοφορίας, ανατρέποντας την προηγούμενη στάση της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής υπέρ της συμφωνίας, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τι πρόκειται να πράξουν και στην επόμενη ψηφοφορία στην Άνω Βουλή, που δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Η στάση αυτή των Σοσιαλιστών προκάλεσε και την αποδοκιμασία της αντιπροέδρου του ΡΡ Σοράγια Σάντσεθ ντε Σανταμαρία, η οποία τόνισε πως "ορισμένα κόμματα στη λαχτάρα τους να ασκήσουν αντιπολίτευση, κάνουν αντιπολίτευση στον εαυτό τους". "Μολονότι κάποιοι σήμερα επιδεικνύουν μία κατηγορηματική στάση, το Σώμα ήδη έχει συζητήσει τη συμφωνία άλλες δύο φορές", τόνισε η ντε Σανταμαρία υπενθυμίζοντας σχετικές δηλώσεις στελεχών του PSOE εντός της Βουλής που υπερθεμάτιζαν την ψήφιση της CETA. Μάλιστα υπενθύμισε πως το κείμενο έκτοτε έχει υποστεί σημαντικές τροποποιήσεις, θετικές προς τα συμφέροντα της χώρας.

Στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η ντε Σανταμαρία τόνισε πως η CETA θα ωφελήσει "στην άνοδο της ποιότητας ζωής όλων", με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνθηκών "ευημερίας". Στην ίδια γραμμή της ομιλίας της, η αντιπρόεδρος του ΡΡ συσχέτισε όσους αντιτίθενται στη συμφωνία με "τον ριζοσπαστισμό και τον εξτρεμισμό".

Οι Unidos Podemos ανακοίνωσαν ήδη πως θα αξιώσουν να εξετασθεί η συνταγματικότητα της συμφωνίας κατά την επικύρωσή της από τη Γερουσία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι διατάξεις της CETA θίγουν κάποια από τα θεμελιώδη εθνικά και ατομικά δικαιώματα που περιγράφονται στο Σύνταγμα. Το ίδιο είχαν πράξει και στην παρούσα ψηφοφορία, όμως το PSOE είχε ψηφίσει κατά της εξέτασης της συνταγματικότητας της CETA.

Πηγή: El Pais, El Publico, El Diario - AΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)