to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:42 | 28.12.2022

Διεθνή

Η Ισπανία ονόμασε πρεσβευτή στη Βενεζουέλα έπειτα από δυο χρόνια

Η ισπανική κυβέρνηση ονόμασε χθες Τρίτη πρεσβευτή στη Βενεζουέλα, έπειτα από δυο χρόνια χωρίς διπλωματική αντιπροσώπευση αυτής της τάξεως εξαιτίας των διμερών διπλωματικών εντάσεων με την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.


«Ο κ. Ραμόν Σάντος Μαρτίνεθ ονομάστηκε πρεσβευτής της Ισπανίας στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Μαδρίτη, που δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, αποφάσισε στα τέλη του 2020 να τερματίσει τη θητεία του πρεσβευτή της στο Καράκας την εποχή, του Χεσούς Σίλβα, και να μην ονομάσει αντικαταστάτη του.

Ο τελευταίος είχε κατηγορηθεί από το Καράκας πως διευκόλυνε την εξορία στην Ισπανία του αντιπολιτευόμενου Λεοπόλδο Λόπες.

Ο νέος πρεσβευτής που ονομάστηκε χθες, ο Ραμόν Σάντος Μαρτίνεθ, ήταν από τον Νοέμβριο του 2021 εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας της Ισπανίας στη Βενεζουέλα, ήταν με άλλα λόγια ο πιο υψηλόβαθμος ισπανός διπλωμάτης στο Καράκας αφότου έμεινε κενό το πόστο του πρεσβευτή στα τέλη του 2020.

Ο κ. Σάντος Μαρτίνεθ διετέλεσε πρεσβευτής της Ισπανίας στον Παναμά (2015-2019), στη Βολιβία (2008-2012), ενώ έχει επίσης υπηρετήσει σε πόστα των πρεσβειών της χώρας στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και στο Κίτο.

Η πρώην πρεσβεύτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βενεζουέλα, η πορτογαλίδα Ιζαμπέλ Μπριλιάντε Πεντρόζα, εγκατέλειψε τη χώρα τον Μάρτιο του 2021, αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο. Δεν αναγνώρισε επίσης τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2020 στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)