to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:05 | 11.06.2018

Διεθνή

Η Ισπανία δίνει τέλος στην ντροπή της Μεσογείου

Η Ισπανία δίνει τέλος στην περιπέτεια των 629 μεταναστών του Aquarius που βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους


Το Aquarius μετέφερε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες, προς την Ιταλία, αλλά ο νέος, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας απαγόρευσε τον ελλιμενισμό του και είπε πως θα πρέπει να πάει στη Μάλτα. Η Μάλτα αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ιταλίας καθώς η διάσωση έγινε υπό την επίβλεψη της ιταλικής ακτοφυλακής. Η νησιωτική χώρα λέει πως ήδη δέχεται, αναλογικά, περισσότερους πρόσφυγες από την Ιταλία.

Η Ισπανία προσφέρθηκε να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών

Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες από λαστιχένιες λέμβους και σχεδίες ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι προμήθειές του τελειώνουν.

(Ενημέρωση για την κατάσταση στο Ακουάριους από την οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα: Η κατάσταση της υγείας των 629 ανθρώπων είναι τώρα σταθερή, αλλά η αχρείαστη καθυστέρηση στην αποβίβαση σε ασφαλές λιμάνι, και ιδίως: 7 εγκύους, 15 με σοβαρά χημικά εγκαύματα, και μερικούς σε ασθενείς που έχουν υποστεί υποθερμία)

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες xtew  προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.

«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα ασφαλές λιμάνι στους ανθρώπους αυτούς, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Σάντσεθ.

Το Aquarius παραμένει στα διεθνή ύδατα, μεταξύ Ιταλίας και της Μάλτας

Το πλοίο Aquarius παραμένει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι διασωθέντες που βρίσκονται στο πλοίο δεν θέλουν να μεταβούν στην Ισπανία.

Ένας άνδρας απείλησε χθες το απόγευμα να πέσει από την γέφυρα του πλοίου, λέγοντας πως φοβάται πως οι ισπανικές αρχές μπορεί να τον στείλουν πίσω στην Λιβύη. Τελικά ηρέμησε και επέστρεψε στο εσωτερικό του σκάφους.

Μέλη του πληρώματος του Ακουάριους τονίζουν ότι το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες και ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη προβλέπεται επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Η ιταλική κυβέρνηση επανέλαβε ότι στο πλοίο που ναυλώνει η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Mediterranèe δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανένα λιμάνι της χώρας.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δήλωσε μάλιστα διατεθειμένη να στείλει ταχύπλοα για να συνοδεύσουν το Ακουάριους μέχρι το λιμάνι της Βαλένθιας.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι για να φτάσει στην Ισπανία μπορεί να χρειαστούν τέσσερις με πέντε ημέρες. Κάτι που σημαίνει ότι αν ακολουθήσει, τελικά, αυτή την πορεία πλεύσης θα πρέπει να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, τρόφιμα και νερό. Οι αρχές της Μάλτας πάντως έχουν ήδη ανακοινώσει ότι προτίθενται να αναλάβουν τον εφοδιασμό του.

 

Η κίνηση της νέας ισπανικής κυβέρνησης να δεχτεί το πλοίο Aquarius και τους 626 μετανάστες αποτελεί έμπρακτο δείγμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, δείχνοντας το δρόμο για την Ευρώπη που θέλουμε, επισημαίνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με ανάρτησή της στο twitter.


«Μπαλάκι» η τύχη 629 ανθρώπων

Η τύχη 629 προσφύγων που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius, αφού διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας, δύο χωρών που αρνούνται να ανοίξουν τα λιμάνια τους σε αυτό το πλοίο που έχει ναυλώσει η ΜΚΟ SOS Mediterranee.

«Δεν έχουμε κουνηθεί από την προηγούμενη νύκτα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται γιατί έχουμε σταματήσει», ανέφερε σήμερα το πρωί στον λογαριασμό της στο Twitter η δημοσιογράφος Ανελίζε Μπόργκες, που βρίσκεται πάνω στο Aquarius.

Σύμφωνα με ένα tweet της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, «το #Aquarius έλαβε εντολή από το Ιταλικό Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιων Διασώσεων (IMRCC) να παραμείνει σε κατάσταση αναμονής στην τρέχουσα θέση του, δηλαδή 35 ναυτικά μίλια από την #Ιταλία και 27 ναυτικά μίλια από την #Μάλτα».

Στο μεταξύ η κατάσταση στο πλοίο, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων επτά έγκυες γυναίκες, έντεκα μικρά παιδιά και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένει ήρεμη.

Η Μάλτα θα στείλει εφόδια στο πλοίο Aquarius

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα στείλει προμήθειες στο πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει ανοικτά αυτής της νησιωτικής χώρας στη Μεσόγειο αφού διέσωσε 629 μετανάστες ανοικτά της Λιβύης.

«Η Μάλτα θα στείλει φρέσκες προμήθειες στο πλοίο. Πρέπει να καθήσουμε και να συζητήσουμε τον τρόπο να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα», έγραψε ο Μουσκάτ στο Twitter αναφερόμενος στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Μάλτα και τη Ρώμη, τις δύο χώρες που έκλεισαν τις πόρτες τους σε πλοίο αυτό που ναυλώθηκε από μια ΜΚΟ για να συνδράμει μετανάστες στη Μεσόγειο.

"Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που δέχτηκε να παραλάβει το Aquarius αφού η Ιταλία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προκάλεσε ένα αδιέξοδο", πρόσθεσε ο Μουσκάτ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)