to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ισαβέλλα μου διαβάζει παραμύθια

Η κόρη μου από αυτό το βιβλίο δημιούργησε ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι που υποσκάπτει τα θεμέλια του Έθνους και καθυβρίζει τα υπέρ ων υπερμάχισεν η Ελληνική φυλή.


Η Ισαβέλλα, πέντε χρονών και ενός μηνός, παίρνει από τη βιβλιοθήκη μου ένα κόκκινο βιβλίο και μου δηλώνει ότι θα μου το διαβάσει. Αρχίζει κοιτώντας μέσα στο βιβλίο:

- Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα που είχαν μια πριγκίπισσα. Στα γενέθλιά της τής πήραν ένα διαμαντένιο δακτυλίδι που είχε πάνω του μια μεγάλη τσουλήθρα! Το βράδυ όμως, η μικρή πριγκίπισσα πήγε στο κρεβάτι τους και άρχισε να χοροπηδά. Είχαν ξεχάσει να ταΐσουν τη γατούλα της!

Ομολογώ εντυπωσιάστηκα που η γατούλα ήταν πιο σημαντική από το διαμαντένιο δακτυλίδι με την τσουλήθρα. Αλλά… είχα τέτοιο βιβλίο και δεν το ήξερα;

Το έπιασα στα χέρια μου. Ήταν του Ανατόλ Λουνατσάρσκι το «Εισαγωγή στην Ιστορία των Θρησκευμάτων», του 1959, εκδόσεις Αλφειός, σε επιμέλεια-πρόλογο του Βαγγέλη Σακκάτου [έχω την τέταρτη έκδοση του 1987]. Το βιβλίο όταν εκδόθηκε [το 1959] είχε σοβαρές περιπέτειες στην τότε Ελλάδα. Η «Ιερά» [τρομάρα τους…] Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας ζήτησε την απαγόρευση και κατάσχεση του βιβλίου! Γιατί;

«…γέμει ύβρεων και βλασφημιών κατά τε της Ορθοδόξου Θρησκείας και πάσης θρησκείας και ότι δια του βιβλίου τούτου υποσκάπτονται τα θεμέλια του Έθνους και καθυβρίζονται τα υπέρ ων υπερμάχισεν η Ελληνική φυλή».

Η δίκη κράτησε τέσσερις μήνες, διάστημα στο οποίο το βιβλίο έμεινε κατασχεμένο, αλλά τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον επιμελητή Βαγγέλη Σακκάτο και επέτρεψε την ελεύθερη κυκλοφορία του βιβλίου. Φυσικά, από τη χούντα του 1967 το βιβλίο απαγορεύτηκε και, ευτυχώς για τον ίδιο, ο επιμελητής πρόλαβε να αυτοεξοριστεί.

Η κόρη μου από αυτό το βιβλίο δημιούργησε ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι που υποσκάπτει τα θεμέλια του Έθνους και καθυβρίζει τα υπέρ ων υπερμάχισεν η Ελληνική φυλή.

Στο σωστό δρόμο η κόρη μου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)