to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:24 | 19.02.2018

Οικονομία

Η Ιρλανδία απέσυρε την υποψηφιότητα του Λέιν για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

Μοναδικός υποψήφιος για τη θέση είναι πλέον ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος


Η Ιρλανδία απέσυρε την υποψηφιότητα του Φίλιπ Λέιν, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ομολόγων του στο Γιούρογκρουπ.

Με την αποχώρηση του Λέιν, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση είναι πλέον ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

"Σήμερα, επιβεβαιώνω ότι δεν θα υποβάλουμε σε ψηφοφορία την υποψηφιότητά του" είπε ο Ντόναχιου.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης πρόκειται να συζητήσουν και να προτείνουν έναν υποψήφιο που θα διαδεχτεί τον Βίκτορ Κονστάνσιο στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ τον ερχόμενο Μάιο.

Η επιλογή ενός "νότιου" όπως ο ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία αυξάνει τις πιθανότητες ενός "βόρειου" –όπως του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν– να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην κεφαλή της ΕΚΤ το 2019. 

Στις "κορυφαίες θέσεις" περιλαμβάνεται η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βάιντμαν θα μπορούσε να αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ αν, για παράδειγμα, κάποιος Γάλλος αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ο Μισέλ Μπαρνιέ (ο νυν διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit) ή ακόμη και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γερμανία στηρίζει την υποψηφιότητα του ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του στηρίζει την υποψηφιότητα του Ισπανού ομολόγου του Λούις ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή αν το Γιούρογκουπ συμφωνήσει σήμερα ή στην επόμενη συνάντησή του" να προωθήσει την υποψηφιότητα του ντε Γκίντος, είπε ο Αλτμάιερ, ένας στενός σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)