to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:13 | 16.03.2020

Πολιτική

Μετά από εγκληματική καθυστέρηση: Κυβερνητική παρέμβαση για την αναστολή των λειτουργιών

Μετά το αδιανόητο και εγκληματικό για τη δημόσια Υγεία πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας της Ελλάδος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επιβάλει το αυτονόητο: την αναστολή όλων των λειτουργιών


«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», αναφέρει ο πρωθυπουργός, μετά το αδιανόητο και επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας της Ελλάδος, των τελευταίων εβδομάδων:

Την αναστολή της τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Εξαιρούνται οι κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και η ατομική προσευχή. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία θα εξειδικευτούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Η αναστολή ισχύει άμεσα, για το διάστημα από 16 Μαρτίου μέχρι και 30 Μαρτίου.

«Ο Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή»

Όπως σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το βράδυ της Δευτέρας:

«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν  στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο.

Σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα.

Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού».

Την ανεύθυνη ολιγωρία της κυβέρνησης καυτηριάζει και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούσης:

Μερική (και ανεπαρκής) αναδίπλωση μετά την εγκληματική στάση

Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για αναβολή μόνο των καθημερινών λειτουργιών και των μυστηρίων «εξαιτίας της εκθετικής αυξήσεως των κρουσμάτων του κορωνοΐού».

Ωστόσο, είχε αποφασιστεί να τελούνται κανονικά οι κυριακάτικες λειτουργίες, μεταξύ 7 και 8 το πρωί, ενώ οι «Ιεροί Ναοί θα παρέμεναν ανοικτοί για κατ’ ιδίαν προσευχή των πιστών»

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η Εκκλησία «παρακαλεί τους πάντες και ιδιαιτέρως τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να παραμένουν στις οικίες τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός τους με άλλους συνανθρώπους τους. Ο καθένας πρέπει να αισθάνεται σαν να είναι φορέας του συγκεκριμένου ιού, τον οποίο οφείλει να μην μεταδώσει στον διπλανό του, και ως εκ τούτου πρέπει να προφυλάξει τους συνανθρώπους του και τον εαυτό του».

Η Εκκλησία δηλώνει ότι «εκτιμά την διακριτικότητα με την οποία η Πολιτεία εκφράζει τον σεβασμό της προς το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών της Εκκλησίας μας». Δηλώνει επίσης ότι «εάν η εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα οδηγήσει τις αρμόδιες αρχές στην απόφαση για την λήψη επί πλέον εκτάκτων μέτρων, θα επανέλθει προκειμένου να εξετασθεί και πάλι το θέμα».

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν που εξεδόθη επισημαίνεται ότι στις Ιερές Μονές θα τελούνται οι προβλεπόμενες Ιερές Ακολουθίες χωρίς τη συμμετοχή προσκυνητών. Τέλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι: «Υιοθετεί όλα τα μέτρα, που λαμβάνει άμεσα η Ελληνική Πολιτεία για την αντιμετώπιση διασποράς του ιού και το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί σε σχέση προς την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ιερώνυμου, επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση και φιλικά της μέσα να δοθεί η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε δράση και… έπεισε τον Αρχιεπίσκοπο να συμμορφωθεί η Εκκλησία με τα έκτακτα μέτρα ανάγκης.

Κάτι που δυστυχώς αποδείχθηκε κακόγουστο αστείο, δεδομένου ότι την Κυριακή 15/3 είδαμε σε live μετάδοση τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, ειδικά ευπαθών ομάδων, στη λειτουργία των εκκλησιών και τη θεία κοινωνία:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκκλησία της Κρήτης: Χωρίς τη συμμετοχή εκκλησιαζόμενων οι λειτουργίες

Τα «παρακάλια» Τσιόδρα

Μάλιστα ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ανέφερε ότι διατύπωσε όλες τις επιστημονικές απόψεις για το θέμα και ενημέρωσε τους ιεράρχες με βάση όλα τα τελευταία δεδομένα που ισχύουν διεθνώς και στην Ελλάδα.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συναθροίσεις στους ναούς και παρακάλεσα οι εκκλησίες να μην γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε ότι, το πρωί της Δευτέρας, σε επικοινωνία με τον Ιερώνυμο, ο Αλ. Τσίπρας «ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμβάλλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού».

Όπως ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε βαθιά προβληματισμένος, αλλά και αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη που, ωστόσο, θεωρεί ότι έπρεπε προ πολλού να είχε αναλάβει η Πολιτεία, δηλαδή να ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθοδόξων εκκλησιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)