to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:54 | 06.11.2017

Κοινωνία

Η ιδιαίτερα επιτυχής ημερίδα της ΓΓΙΦ για το μητρικό θηλασμό

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου 2017), η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), σε συνεργασία με το Γ.Ν. «Έλενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα» και τον Δήμο Ιλίου, πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα την παρουσίαση πολιτικών και δράσεων για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού.


Η ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στις 3/11/2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, ενώ η κατάμεστη από κόσμο αίθουσα επιβράβευσε την πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ για τη διοργάνωση μιας τέτοιας δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, η οποία διευκρίνισε εξ’ αρχής την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της ΓΓΙΦ σε κάθε δράση ευαισθητοποίησης και ανάδειξης των πολλαπλών οφελών του μητρικού θηλασμού.

Σε αυτό το πλαίσιο και με το σύνθημα «Στηρίζουμε το Θηλασμό ΜΑΖΙ», η κα Κούβελα αναφέρθηκε σε ειδικότερους στόχους της ΓΓΙΦ, οι οποίοι εστιάζουν σε εργασιακούς χώρους με ικανοποιητικό αριθμό απασχολουμένων γυναικών, όπου ήδη έχουν προταθεί από την ΓΓΙΦ να οργανωθούν αίθουσες, που οι θηλάζουσες θα διατηρούν ατομική τράπεζα γάλακτος.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι γενικότερος στόχος της ΓΓΙΦ είναι η συνεργασία με καίριες ομάδες, όπως σωματεία εργαζομένων, συνδικαλιστικά όργανα, ομάδες νέων, για την προστασία της μητρότητας στο χώρο εργασίας και των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων, ενώ δήλωσε ότι: «Η μητρότητα αποτελεί τον πυρήνα και την απαρχή μιας υγιούς ζωής για τα μέλη κάθε κοινωνίας, ώστε, κάθε μέλος έχει καθήκον να δρα υποστηρικτικά, να σέβεται και να διευκολύνει κάθε μητέρα που επιθυμεί να θηλάσει το μωρό της».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εισηγητές και εισηγήτριες από την επιστημονική κοινότητα των επαγγελμάτων υγείας, αναφέρθηκαν με τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες τους στα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού, τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογνό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού συνέβαλε πρόσθετα στην άρτια και ιδιαίτερα επιτυχή διεξαγωγή της ημερίδας, αφού, με τη λήξη των παρουσιάσεων, εξέφρασε απορίες που οδήγησαν σε παραγωγικό διάλογο, φωτίζοντας περαιτέρω πτυχές των σημαντικών πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΓΙΦ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑ, ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ (ΓΓΙΦ – Γ.Ν. «ΈΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» - ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ) - Αθήνα, 3/11/2017

Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.

Η Παγκόσμια Συμμαχία για την προώθηση του μητρικού θηλασμού (WABA), προβαίνει σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού.

Το φετινό σύνθημα «Στηρίζουμε το Θηλασμό ΜΑΖΙ» δίνει έμφαση στη δικτύωση, την πληροφόρηση και την δραστηριοποίηση όλων των φορέων, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030.

Προτρέπει τους φορείς λήψης αποφάσεων, να συνεργαστούν διεξοδικά μαζί με κάθε σύμμαχο του γυναικείου θηλασμού, με στόχο την υποστήριξη, την προστασία και την προαγωγή του σε κάθε επίπεδο .

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Οι στόχοι για την βιώσιμη ανάπτυξη υιοθετήθηκαν για να παρακινήσουν δράσεις μέχρι το 2030, για τους ανθρώπους, για τον πλανήτη και την ευημερία.

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί κλειδί για την επίτευξη πολλών από αυτούς τους στόχους, ενώ ο στόχος 5 επικεντρώνεται σε θέματα ισότητας των φύλων και συνδέεται με κρίσιμα ζητήματα για τα δικαιώματα της γυναίκας στο χώρο εργασίας.

Για την φετινή χρονιά ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού 2017 επικεντρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, οι οποίες συνδέονται με τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης :

α) περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

β) διατροφή, επισιτιστική ασφάλεια και μείωση της φτώχειας

γ) επιβίωση, υγεία και ευημερία

δ) γυναικεία παραγωγικότητα και εργασία.

Η τέταρτη θεματική ενότητα στοχεύει στη προστασία της γονεϊκότητας και σε άλλες εργασιακές πολιτικές, που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να συνεχίσουν το θηλασμό μετά την επιστροφή στην εργασία τους.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, πολλά εκατομμύρια μητέρων στο κόσμο δεν υποστηρίζονται ικανοποιητικά.


 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και όλοι οι Οργανισμοί και οι φορείς δημόσιας υγείας, συστήνουν την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των 6 μηνών τουλάχιστον κατά 50 % μέχρι το 2025.

Παρ΄ όλα αυτά, στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, τα ποσοστά μητρικού θηλασμού κατά τους 6 πρώτους μήνες, βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Για την αύξηση των ποσοστών αυτών πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό εμπόδιο.

Εμείς πιστεύουμε ότι η θηλάζουσα θα πρέπει να υποστηρίζεται από την κοινωνία, την οικογένεια και την εργασία της, ώστε να έχει τη δυνατότητα του θηλασμού σε οποιοδήποτε χώρο δημόσιο ή ιδιωτικό.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με τις συναρμόδιες διευθύνσεις δημόσιας υγείας και πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης ξεκίνησε το 2015 την εθνική εκστρατεία ενημέρωσης με θέμα «Σημεία φιλικά στο μητρικό θηλασμό».

Στόχος της εκστρατείας είναι η δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν και προάγουν το μητρικό θηλασμό σε δημόσιους χώρους, σε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις. Κατ’ επέκταση, γίνεται προσπάθεια για την ενημέρωση των ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα και στις μέρες μας, οι μητέρες που θηλάζουν δημόσια αντιμετωπίζουν αρνητικά σχόλια, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει τον 8ο Πανελλαδικό ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό σε 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα στις 5/11/2017. Σύνθημα της δράσης αυτής είναι το «Στηρίζουμε το Θηλασμό ΜΑΖΙ».

Ωστόσο, το σημαντικότερο εμπόδιο για την συνέχιση του θηλασμού είναι η επιστροφή στην εργασία και όταν η άδεια μητρότητας δεν επαρκή. Κυρίως αυτό συμβαίνει κυρίως στον ιδιωτικό τομέα διότι στο δημόσιο όπως και στις τράπεζες στις περισσότερες περιπτώσεις, η άδεια είναι επαρκής για έναν πολύμηνο θηλασμό.

Κυρίες και κύριοι,

Στην Ελλάδα το Άρθρο 3 του Ν 4316/2014, εκτός των άλλων, αναφέρει ρητά ότι για την προαγωγή μητρικού θηλασμού και για την διευκόλυνση των θηλαζουσών μητέρων, απαιτείται να υπάρχει χώρος θηλασμού σε δημόσιες υπηρεσίες και σε χώρους που εξυπηρετούν κοινό. Επίσης, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης, οργάνωσης, λειτουργίας και εποπτείας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια των χώρων θηλασμού στους δημόσιους αλλά και τους εργασιακούς χώρους.

Η ΓΓΙΦ, σύμμαχος κάθε μητέρας που επιθυμεί να συνδυάσει το θηλασμό με την εργασία, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προκειμένου να στηρίξει την επιθυμία πολλών γυναικών αλλά και να ενθαρρύνει άλλες στο μητρικό θηλασμό.

Ερχόμαστε σε επαφή με εργοδοτικές οργανώσεις (τράπεζες, οργανισμούς) , ώστε να τις πείσουμε να προωθήσουν δράσεις που θα διευκολύνουν τις θηλάζουσες μητέρες όταν επιστρέφουν από τη άδεια μητρότητας στην εργασία τους, να μη διακόπτουν το θηλασμό αλλά να έχουν τη δυνατότητα να τον συνεχίσουν.

Στόχος μας είναι σε εργασιακούς χώρους με ικανοποιητικό αριθμό απασχολουμένων γυναικών, να οργανωθούν αίθουσες, όπου οι θηλάζουσες θα διατηρούν ατομική τράπεζα γάλακτος.

Το μόνο που απαιτείται είναι μία καθαρή αίθουσα με ψυγείο και νιπτήρα, όπου οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην εργασία.

Ταυτόχρονα φροντίζουμε για την προστασία των εργασιακών και γονικών δικαιωμάτων των νέων μητέρων από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με σωματεία και συλλόγους εργαζομένων αλλά και με κάθε εργαζόμενη που απευθύνεται για βοήθεια στη ΓΓΙΦ.

Ο κύριος αντίπαλος όμως είναι η αντίληψη ότι η μητρότητα είναι εμπόδιο για καριέρα αλλά και για την ίδια την εργασία. Διότι τα παραδείγματα που εταιρίες δεν προσλαμβάνουν νέες γυναίκες γιατί θα θελήσουν να γίνουν μητέρες, είναι πολλά και οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Φίλες και φίλοι,

Είναι κρίσιμης σημασίας να σκεφτούμε ότι όταν συνδυάζονται κατάλληλα η εργασιακή και η οικογενειακή ζωή γυναικών και ανδρών, ωφελείται κάθε τομέας της κοινωνίας.

Άλλωστε, τα οφέλη που προέρχονται από την υγεία και την ευημερία των γυναικών και των παιδιών, προωθούν και την παραγωγικότητα, με τελικό αποτέλεσμα την εξασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος και της εργασίας. Αυτό έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους εργοδότες, καθώς και την κοινωνικό-οικονομική ευημερία και σταθερότητα.

. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι «Η μητρότητα αποτελεί τον πυρήνα και την απαρχή μιας υγιούς ζωής για τα μέλη κάθε κοινωνίας, ώστε, κάθε μέλος έχει καθήκον να δρα υποστηρικτικά, να σέβεται και να διευκολύνει κάθε μητέρα που επιθυμεί να θηλάσει το μωρό της».


 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)