to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 31.03.2021

Διεθνή

Η Ιαπωνία αναστέλλει οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς τη Μιανμάρ σε αντίδραση για το πραξικόπημα

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ έχουν ανακοινώσει κυρώσεις με στόχο αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού που εμπλέκονται στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που γίνονται στη Μιανμάρ κατά της χούντας, όπως και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον στρατό


Η Ιαπωνία ανέστειλε την παροχή οποιασδήποτε νέας βοήθειας στη Μιανμάρ αντιδρώντας στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη χώρα αυτή, σε μια προσπάθεια να ευνοήσει την επάνοδο της δημοκρατικής διαδικασίας, επιβεβαίωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ έχουν ανακοινώσει κυρώσεις με στόχο αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού που εμπλέκονται στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων που γίνονται στη Μιανμάρ κατά της χούντας, όπως και σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον στρατό.

Ωστόσο η Ιαπωνία, η οποία έχει στενούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας με τη Μιανμάρ και είναι μια από τις χώρες που χορηγούν τη μεγαλύτερη βοήθεια στη χώρα αυτή, είχε μέχρι στιγμής απευθύνει μόνον έκκληση προς τη Μιανμάρ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χωρίς να υιοθετήσει άμεσα μέτρα κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι, δήλωσε ότι πιστεύει πως η αναστολή της βοήθειας και τα ηχηρά μηνύματα είναι πιο αποτελεσματικά για να πειστούν οι στρατηγοί της Μιανμάρ.

"Για τη Μιανμάρ, η Ιαπωνία είναι ο σημαντικότερος πάροχος οικονομικής βοήθειας. Ποια θέση υιοθετεί η Ιαπωνία όσον αφορά αυτήν τη βοήθεια; Δεν θα υπάρξει νέα βοήθεια. Παίρνουμε αυτή την σαφή θέση", δήλωσε ο Μοτέγκι σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

"Ποια πολιτική είναι πραγματικά αποτελεσματική όσον αφορά τη Μιανμάρ; Πιστεύω ότι η απάντηση είναι σαφής", πρόσθεσε.

Η απόφαση της Ιαπωνίας αναμένεται ότι θα αφορά μόνον τις νέες βοήθειες κι όχι τα ήδη υπάρχοντα σχέδια, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι στρατηγοί στη Μιανμάρ συνεχίζουν μια αδυσώπητη καταστολή για να δώσουν τέλος στις διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τη χώρα μετά την ανατροπή με στρατιωτικό πραξικόπημα της πολιτικής κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Σε δύο μήνες 521 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές και έφηβοι, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP), η οποία σημειώνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ αγνοείται η τύχη εκατοντάδων πολιτών της Μιανμάρ που έχουν συλληφθεί.

Η Ιαπωνία διατηρεί από καιρό καλές σχέσεις με τη Μιανμάρ, ακόμη και τότε που τη διοικούσε στρατιωτική χούντα, υποστηρίζοντας παράλληλα το ζήτημα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία είχε διαμείνει στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 ως επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Πολλοί Ιάπωνες πολίτες διαμένουν στη Μιανμάρ, όπου βρίσκονται εκατοντάδες ιαπωνικές επιχειρήσεις. Η Ιαπωνία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)