to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 13.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Κοινωνία

Η Χρυσή Αυγή και οι κ.κ. Μιχαλολιάκος και Μίχας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΔΑΡΑ


1. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά στις 10.9.2012 ο δήμαρχος κ. Β. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι "...τα γεγονότα στη Ραφήνα και αλλού με τους ένστολους της Χρυσής Αυγής με τις φασίζουσες συμπεριφορές που καταλύουν κάθε έννοια κράτους προσβάλλουν τη Δημοκρατία. Ο τσαμπουκάς υποκατάστασης των εντεταλμένων οργάνων του κράτους (εννοούσε την ΕΛΑΣ) από τους φασίστες δεν περνάει στον Πειραιά".

Μέχρις εδώ καλά. Όμως, λίγα λεπτά αργότερα, ενώ επιχειρηματολογούσε υπέρ της κατ’ αυτόν "νομιμότητας" της παραχώρησης των πλαζ Βοτσαλάκια και Φρεαττύδας με "ελεύθερη είσοδο" για το κοινό (σ.σ. έχουν ήδη ακυρωθεί οι αποφάσεις παραχώρησης των 2 πλαζ από την Περιφέρεια), διεκόπη από κάποιον ακροατή πολίτη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την προσπάθεια των ιδιωτών να περικλείσουν χώρους στάθμευσης Ι.Χ. στα Βοτσαλάκια εισπράττοντας αντίτιμο και να πιέζουν τους χρήστες ομπρελών, που αναγράφουν "Δήμος Πειραιά", να πάρουν υποχρεωτικά αναψυκτικά ή καφέ.

Ο μέχρι πριν λίγο "αντιφασίστας" Μιχαλολιάκος άρχισε να υβρίζει τον πολίτη ως "Χρυσαυγίτη" και τη συμπεριφορά του ως "φασιστική". Δύο μήνες πριν είχε ονομάσει δημοσίως τους δημοτικούς συμβούλους της "Συμμαχίας στον Πειραιά" (Μ. Σταθάκη και Γ. Καρδαρά) ως "φασίστες" γιατί και εμείς μαζί με επίσης αποκληθέντες πολίτες ως "φασίστες χρυσαυγίτες" είχαμε διαμαρτυρηθεί για έναν παράνομο διαγωνισμό. Στο Κανάλι 1 ο αμετροεπής κ. δήμαρχος στις 22.5.2012 είχε πει επί λέξει: "Η Χρυσή Αυγή ασφαλώς και είναι ακραία. Το ίδιο και ο κ. Τσίπρας".

2. Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Ι. Μίχας, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Πειραιά, αφού ζήτησε "να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή ως φασιστικών αρχών κόμμα", συμπλήρωσε ότι πρέπει να βρούμε τις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου και αναρωτήθηκε επί λέξει:

Α) "μήπως φταίμε εμείς του πολιτικού συστήματος" ή

Β) "μήπως φταίνε και κάποια κόμματα που συνηγορούσαν στο σύνθημα 'να καεί το μπορντέλο η Βουλή'".

Και γύρισε και μας έκλεισε το μάτι εννοώντας προφανώς το πολιτικό υποκείμενο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν φιλοδοξώ με δύο λόγια να αναλύσω το φασιστικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, το οποίο προφανώς δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Αντίθετα, υπήρχε από παλαιά ένα φασίζον τμήμα της ελληνικής κοινωνίας (Κατοχή 41-44, Χούντα κ.λπ.). Σήμερα αυτό το τμήμα συσπειρώνεται μαζί με ένα άλλο απελπισμένο τμήμα της κοινωνίας που τίθεται στο περιθώριο λόγω των αδιεξόδων που δημιούργησε το σάπιο και απαξιωμένο πολιτικό σύστημα και η πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική κρίση. Αυτό το σάπιο σύστημα καταβαράθρωσε τη δημοκρατία και απαξίωσε τους πολιτικούς θεσμούς και μεταξύ αυτών και τη Βουλή. Πρόσφατα ακούσαμε τους διορισμούς συγγενών των κ. Τραγάκη, κ. Πολύδωρα και άλλων βουλευτών!!

Ο κ. δήμαρχος και ο κ. Μίχας επιθυμούν τη διάχυση της ευθύνης (και της δικής τους) σε κάποια ελάχιστη μειοψηφία ανεγκέφαλων κουκουλοφόρων διαφόρων αποκλίσεων που νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση καίγοντας καταστήματα ή δίνουν "λύση" στις αδυναμίες της Δημοκρατίας ή χτυπώντας μετανάστες, ξεχνώντας όμως τους μετανάστες παππούδες μας. Όμως οι κ.κ. Μιχαλολιάκος και Μίχας ξεχνούν ότι επί 40 και πλέον χρόνια μετά τη μεταπολίτευση τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωναν το 90% των ψηφοφόρων της χώρας και ένα φασίζον τμήμα του ποσοστού που προείπαμε τροφοδοτούσε εκλογικά τη Ν.Δ. των "Κενταύρων και των Βοριδηδων" αλλά και το δυστυχώς μεταλλαγμένο πελατειακό και χαμένο στο "φαγοπότι" και κάθε είδους δυσωδία ΠΑΣΟΚ που εκμαύλισε την κοινωνία.

Η φασιστική Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με ξόρκια. Χρειάζεται και ανατροπή πολιτικών που έφεραν την πολιτική και κοινωνική σήψη, αλλά και "δομές αλληλεγγύης" για να αντιμετωπίσουν οι αδύναμοι και οι απελπισμένοι την πολυεπίπεδη κρίση.

* Ο Γιάννης Καρδαρας είναι δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, μέλος ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)